8.1 C
Athens
04/03/2021
Biztech

Intel: Το μέλλον δεν είναι μόνο τα PCs

Η Intel, όπως όλα δείχνουν, παύει να είναι πλέον να είναι αποκλειστικά μια εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών υπολογιστών. Όχι, μην ανησυχείτε, η εταιρεία δεν σταματά το business τους. Αλλά ο chief executive της Intel, o Brian Krzanich, δήλωσε πρόσφατα πως η Intel επικεντρώνει σε 3 στόχους ανάπτυξης: Τα data centers, το Internet of Things και την αναπτυσσόμενη αγορά των μνημών.

 

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή: Η Intel ανέφερε καθαρά έσοδα της τάξης των 3.6 δις δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο – μικρή πτώση 1% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα ήταν 14.9 δις δολάρια, 1% επάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο. Ο κύριος όγκος των εσόδων της οφειλόταν στο Client Computing Group (υπεύθυνο για τους επεξεργαστές της Intel), με 8.8 δις δολάρια. Τα έσοδα του Data Center Group σκαρφάλωσαν 5% στα 4.3 δις δολάρια, ενώ τα έσοδα του IoT ήταν 625 εκατομμύρια (αύξηση 6%). Και πάλι βέβαια, μια ελαφριά μείωση στο business των επεξεργαστών, σε σύγκριση μάλιστα με μια γενικά κακή χρονιά για τα PCs, αποτελεί θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι πως η Intel δεν θεωρεί πως η εν λόγω αγορά αξίζει την αποκλειστική της προσοχή.

 

Σύμφωνα με τον Krzanich, μπορεί το business των PCs να προσφέρει μια σταθερή βάση και να παραμένει βασική πηγή εσόδων, αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα ανάπτυξης της εταιρείας. Τι σημαίνει όμως αυτή η τοποθέτηση του Krzanich; Εδώ και χρόνια, το business των server και enterprise επεξεργαστών αποτελούσε τη σταθερή πηγή εσόδων με υψηλό περιθώριο κέρδους, η οποία επέτρεπε ταυτόχρονα στην Intel να χρηματοδοτεί πειραματικές κινήσεις όπως το IoT. Με δεδομένη τη στασιμότητα του AMD server business μέχρις ότου κυκλοφορήσει ο επεξεργαστής Zen, μήπως η Intel αναζητά την ευκαιρία να υφαρπάξει το εναπομείναν μερίδιο αγοράς της AMD; Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η νέα συναρπαστική τεχνολογία μνήμης 3D XPoint που παρουσίασαν πέρυσι οι Intel και Micron από κοινού. Δυστυχώς, ο Krzanich δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας ή περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το 3D XPoint.

 

Αγορά των PCs σε πτώση; Και λοιπόν;

Καθώς οι τομείς των data center, IoT και μνήμης έχουν προτεραιότητα για την Intel, η εταιρεία θα εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από τα PCs, έχοντας μικρότερες απώλειες από την πτωτική τους τάση. Ήδη, στα τρία αυτά businesses οφείλεται περίπου το 40% των εσόδων της Intel, αλλά και το 60% των λειτουργικών κερδών. Επιπλέον, έχει εξαγοράσει την Altera (εταιρεία κατασκευής programmable logic), για 16.7 δις δολάρια. Ο Krzanich δήλωσε πως η εταιρεία θα ξεκινήσει να συνδυάζει programmable logic με πυρήνες Xeon σε modules που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία custom chips για πελάτες. Η Intel έχει επίσης εξαγοράσει την Avago (εταιρεία enterprise networking) πίσω στο 2014, ευελπιστώντας να επεκτείνει και αυτό το business.

 

Βέβαια, δεν έχουν όλες οι εξαγορές της Intel δείξει ακόμα τις δυνατότητές τους – η Wind River συνεισέφερε «μόλις» 543 εκατομμύρια δολάρια στο software business της Intel. Όσον αφορά τα έσοδα του Security Group (δηλαδή της McAfee), δεν θεωρήθηκαν τόσο σημαντικά ώστε να curieχρειάζεται να αναφερθούν. Εντούτοις, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι Altera, Wind River, McAfee, Avago και άλλες, υπάρχουν ώστε να εμπλουτίσουν τα core προϊόντα της Intel, περιβάλλοντάς τα με επιπρόσθετες υπηρεσίες. Από αυτή την άποψη, η AMD απλά υπολείπεται στο θέμα των διαθέσιμων πόρων για να την ανταγωνιστεί άμεσα. Όποιος βέβαια παρακολούθησε με προσοχή τις δηλώσεις τύπου του Krzanich στη CES ή και στο Intel Developer Forum, κατανοεί πως βλέπει τον επεξεργαστή Curie και το Internet of Things ως το μέλλον της εταιρείας.

 

Αυτό που μπορούμε να διακρίνουμε είναι πως –ήδη από πέρυσι- οι αισθητήρες έχουν αντικαταστήσει τους χρήστες ως κινητήριες δυνάμεις των δεδομένων που τροφοδοτούν τους επεξεργαστές της Intel και οι επεξεργαστές στους οποίους ο Krzanich δίνει σημασία δεν είναι εκείνοι που ενσωματώνονται στα PCs, αλλά στα wearables, drones και στα dashboards. Μπορεί τα PCs να είναι ακόμα υπεύθυνα για τα καθαρά κέρδη της Intel, αλλά η γενική αίσθηση τελικά είναι πως η εταιρεία, τα βρίσκει… βαρετά.

Σχετικά άρθρα

NetU: Λύσεις cloud CRM με τη σφραγίδα της Salesforce

Channel-Manager

Συνεργασία QlikView-Ergologic

Kitriniaris

Η Oracle διευρύνει τις λύσεις της στο cloud

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα