IFA 2014: Τα φωτα στις τηλεορασεις

Τις νέες τάσεις στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι βρεθούν αυτές τις ημέρες στο Messe Berlin, το εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να επισκεφθούν την IFA 2014, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας.

Στο χώρο των τηλεοράσεων, η τάση είναι προς μοντέλα με μεγάλες οθόνες που ταυτόχρονα, όμως, είναι και κυρτές και υποστηρίζουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας (ultra high definition – UHD). Ειδικά για τις κυρτές τηλεοράσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι η Samsung  υποστηρίζει ότι πρακτικά δεν απέχει πολύ η στιγμή όπου οι περισσότερες τηλεοράσεις θα είναι κυρτές. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου του κορεατικού κολοσσού, το 50% των πωλήσεων των τηλεοράσεων UHD της Samsung στην Ευρώπη αφορά μοντέλα με κυρτές οθόνες, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι κυρτές τηλεοράσεις γίνονται όλο και περισσότερο προσιτές, καθώς η Samsung λανσάρει μοντέλα, η τιμή πώλησης των οποίων θα κινείται στα επίπεδα των €1200. Βέβαια, υπάρχουν και κυρτές τηλεοράσεις, το κόστος των οποίων κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όπως η κυρτή τηλεόραση των 105 ιντσών με υποστήριξη UHD, όπως είναι προφανές, η τιμή της οποίας είναι στις  €119.000! Πιο ψηλά ενδεχομένως να είναι το κόστος ενός μοντέλου που παρουσιάστηκε στην IFA από τη Samsung με διαγώνιο 105 ιντσών και κυρτή οθόνη, η οποία, όμως μπορεί να γίνει και επίπεδη με το πάτημα ενός κουμπιού. Η τιμή για το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Samsung είναι αυτή που δείχνει να προωθεί ιδιαίτερα τις κυρτές τηλεοράσεις, διευρύνοντας διαρκώς τη γκάμα της, αν και στο συγκεκριμένο τομέα κινείται δυναμικά και η LG, με τη Sony επίσης να ανακοινώνει τις δικές της προτάσεις στη φετινή IFA. Άπαντες πάντως οι κατασκευαστές προωθούν τις μεγάλες τηλεοράσεις και το UHD. Όσον αφορά το τελευταίο, το θέμα του περιεχομένου αρχίζει να λύνεται, καθώς όλο και περισσότερα κινηματογραφικά στούντιο και τηλεοπτικό σταθμοί ή online μέσα (π.χ. Netflix) προσφέρουν UHD περιεχόμενο.

Smartphones
Στο χώρο των smartphones, ο στόχος είναι προφανές: Διαφοροποίηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η Samsung έχει κερδίσει μέχρι τώρα τις εντυπώσεις με το Galaxy Note Edge, το οποίο έχει μία οθόνη 5,7 ιντσών που είναι κυρτή στο δεξί άκρο της, αλλά και η Huawei  κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή πολλών, κυρίως με την ανακοίνωση του Ascend Mate 7, μίας συσκευής με 6 ίντσες οθόνη και 8πυρηνο επεξεργαστή. Νέα μοντέλα είχε και η Lenovo, με το Vibe Z2 να έχει 64μπιτο επεξεργαστή αλλά η κινεζική εταιρεία προωθεί κυρίως το Vibe X2, το οποίο έχει έναν ιδιόμορφο από χρωματικής απόψεως σχεδιασμό τριών επιπέδων και απευθύνεται στα μεσαία στρώματα της αγοράς καθώς το κόστος του είναι στα €399.

Wearable
Από τη φετινή IFA δεν μπορούν να λείψουν οι wearable συσκευές με την προσοχή μεν να στρέφεται προς τα smartwatches που παρουσίασαν ουκ ολίγες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Samsung αλλά και η Sony Mobile, αλλά και σε συσκευές που σχετίζονται με το χώρο της υγείας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα wristbands που τοποθετούνται στον καρπό του χεριού και μετρούν διάφορα, όσο και σε συσκευές όπως αυτή της Qardio που λειτουργεί ως ένα ψηφιακό πιεσόμετρο χωρίς καλώδιο που μεταδίδει τις μετρήσεις στο smartphone!
Από εκεί και πέρα, στη φετινή IFA υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρουσιάζουν νέα tablets και φορητούς υπολογιστές, με την Toshiba να είναι από αυτές που ξεχωρίζουν λόγω του Encore Mini, ενός tablet 7 ιντσών με Windows 8.1 που θα δούμε και στην Ελλάδα και θα κοστίζει €139.

Δημήτρης Μαλλάς