11.7 C
Athens
04/03/2021
Biztech

Η Microsoft ανακοίνωσε τη νέα πλατφόρμα «εμπειρίας εργαζομένων» Microsoft Viva

Στις 4 Φεβρουαρίου η Microsoft παρουσίασε το Viva, την πρώτη πλατφόρμα εμπειρίας εργαζομένων που δημιουργήθηκε για τη νέα ψηφιακή εποχή. Το Microsoft Viva συγκεντρώνει επικοινωνία, γνώσεις, μάθηση, πόρους και πληροφορίες προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους και τις ομάδες να είναι παραγωγικοί και σε επαφή από οπουδήποτε. Το Microsoft Viva δεν είναι μια αυτόνομη πλατφόρμα, αλλά υποστηρίζεται και ενσωματώνεται μέσα στο Microsoft Teams και αξιοποιεί τις υπόλοιπες εφαρμογές παραγωγικότητας του Microsoft 365 που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι καθημερινά.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι οικονομικές και κοινωνικές τάσεις επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας παγκοσμίως. Εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας το ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για λύσεις που υποστηρίζουν την εταιρική κουλτούρα, τη γνώση, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων στην εργασία και τελικά την ευημερία των εργαζομένων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ετήσια δαπάνη για λύσεις Employee Experience Platforms (EXP) θα φτάσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια κατακερματισμένη αγορά υπηρεσιών, υποδομών και εκατοντάδων εργαλείων, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν εντοπιστεί και δεν αξιοποιούνται από τους υπαλλήλους των εταιρειών που έχουν επενδύσει σε αυτά.

Satya Nadella, CEO Microsoft

«Συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο πείραμα απομακρυσμένης εργασίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος κάτι που έχει δραματικό αντίκτυπο στην εμπειρία των εργαζομένων», ανέφερε ο Satya Nadella, CEO της Microsoft. «Κάθε οργανισμός θα απαιτήσει μια ενοποιημένη εμπειρία εργαζομένων από την ενσωμάτωση και τη συνεργασία έως τη συνεχή μάθηση και ανάπτυξη. Το Microsoft Viva συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεται ένας υπάλληλος για να είναι επιτυχημένος από την πρώτη μέρα, σε μια ενιαία, ολοκληρωμένη εμπειρία απευθείας μέσα στο Teams».

«Καθώς ο κόσμος της εργασίας αλλάζει, ο επόμενος ορίζοντας της καινοτομίας θα έρθει από την εστίαση στη δημιουργικότητα, τη δέσμευση και την ευημερία, έτσι ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να χτίσουν κουλτούρες ανθεκτικότητας και εφευρετικότητας», δήλωσε ο Jared Spataro, αντιπρόεδρος του Microsoft 365. «Το όραμά μας για το Viva είναι μια πλατφόρμα για την εμπειρία των εργαζομένων που βοηθά τους οργανισμούς να δημιουργήσουν μια ακμάζουσα κουλτούρα με αφοσιωμένους υπαλλήλους και εμπνευσμένους ηγέτες».

Οι πρώτες ενότητες του Microsoft Viva

Όπως προαναφέραμε το Microsoft Viva βασίζεται στο Teams και το Microsoft 365 για να ενοποιήσει την εμπειρία των εργαζομένων σε τέσσερις βασικούς τομείς, εμπλοκή, ευημερία, μάθηση & γνώση, σε μια ολοκληρωμένη λύση. Με την ανακοίνωση της πλατφόρμας, η Microsoft αποκάλυψε ένα αρχικό σύνολο ενοτήτων στο Viva που θα παρέχει ενσωματωμένες, αλλά και τρίτες λειτουργίες μέσα από το οικοσύστημα συνεργατών της Microsoft. Η επεκτασιμότητα πλατφόρμας θα επιτρέψει στους πελάτες να ενσωματώσουν τα υφιστάμενα συστήματα και εργαλεία εμπειρίας υπαλλήλων τους με το Viva για να τα καταστήσουν πιο προσιτά και αξιοποιήσιμα.

Viva Connections
Το Viva Connections παρέχει μια εξατομικευμένη πύλη στον ψηφιακό χώρο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικές επικοινωνίες και εταιρικούς πόρους, όπως πολιτικές και οφέλη και να συμμετέχουν σε κοινότητες όπως ομάδες υπαλλήλων, μέσα από το Microsoft Teams. Η εφαρμογή Connections για το Teams θα είναι διαθέσιμη σε πλατφόρμα desktop σε μορφή public preview το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το mobile app θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος.

Viva Insights
Το Viva Insights παρέχει σε ιδιώτες, διαχειριστές και ηγέτες εξατομικευμένες και ενεργές πληροφορίες που βοηθούν όλους να ευδοκιμήσουν μέσα σε έναν οργανισμό. Οι προϊστάμενοι  μπορούν να βλέπουν τάσεις σε επίπεδο ομάδας και εταιρείας, καθώς και προτάσεις για καλύτερη ισορροπία της παραγωγικότητας και της ευημερίας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται λαμβάνουν υπόψη τους το προσωπικό απόρρητο κάθε εργαζομένου. Ακόμα ένας νέος πίνακας εργαλείων επιτρέπει στους οργανισμούς να συνδυάζουν τα σχόλια των εργαζομένων από το Glint του LinkedIn με δεδομένα συνεργασίας από το Viva Insights, επιτρέποντας στους ηγέτες να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πού μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες οι ομάδες, να προσαρμόζουν προληπτικά τους κανόνες εργασίας και, στη συνέχεια, να ποσοτικοποιούν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από τη χρήση δεδομένων από εφαρμογές της Microsoft, οι πελάτες θα μπορούν επίσης να ενσωματώνουν δεδομένα από υπηρεσίες τρίτων, όπως Zoom, Slack, Workday και SAP SuccessFactors. Η εφαρμογή Viva Insights στο Teams και ο πίνακας ελέγχου Glint και Viva Insights είναι ήδη διαθέσιμες σε μορφή public preview.

Viva Learning
Το Viva Learning καθιστά τις ευκαιρίες κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης πιο εύχρηστες και προσβάσιμες μέσα στη ροή της εργασίας. Συγκεντρώνει όλους τους πόρους μάθησης που διατίθενται σε έναν οργανισμό σε ένα μέρος, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου από τα LinkedIn Learning, Microsoft Learn, αλλά και τρίτους παρόχους όπως τα Skillsoft, Coursera, Pluralsight και edX, καθώς και τη βιβλιοθήκη περιεχομένου του ίδιου του οργανισμού. Η εφαρμογή Viva Learning είναι πλέον διαθέσιμη για private preview και ξεκινώντας αργότερα μέσα στο έτος, θα προσφέρει αλληλεπίδραση με κορυφαία συστήματα διαχείρισης μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των Cornerstone OnDemand, Saba και SAP SuccessFactors.

Viva Topics
Τέλος, το Viva Topics προσφέρει τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να ανακαλύψουν γνώσεις και να συνδεθούν με πληροφορίες και ειδικούς μέσα σε όλη την εταιρεία. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τα δεδομένα από το Microsoft 365 ενός πελάτη και με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης από μια ποικιλία υπηρεσιών τρίτων λύσεων όπως το ServiceNow και το Salesforce, το Viva Topics εμφανίζει αυτόματα θεματικές κάρτες μέσα σε συνομιλίες και έγγραφα στο Microsoft 365 και το Teams. Κάνοντας κλικ σε μια κάρτα ανοίγει μια σελίδα θέματος με σχετικά έγγραφα, συνομιλίες, βίντεο και άτομα. Το Viva Topics είναι πλέον γενικά διαθέσιμο ως πρόσθετο στα εμπορικά πακέτα του Microsoft 365.

Σχετικά άρθρα

H Amazon Web Services ανοίγει γραφείo στην Ελλάδα

Giorgos Athanassiadis

Το success story της Persado συνεχίζεται

Kitriniaris

Νέα υπηρεσία για το SAP Leonardo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα