12.8 C
Athens
20/04/2021
Biztech

HP: Χτίζοντας μία καλύτερη επιχείρηση, μαζί

Στο µοναδικό Las Vegas, η HP πραγµατοποίησε για ακόµη µία χρονιά, το µεγάλο της event που συγκέντρωσε πάνω από 11.000 σύνεδρους, το περίφηµο HP Discover 2013. Φυσικά… ήµασταν εκεί!

Το HP Discover αποτελεί το µεγαλύτερο event της ΗΡ κάθε χρονιά (διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο, µία επί αµερικάνικου και µία επί Ευρωπαϊκού εδάφους), και τον χώρο στον οποίο η εταιρεία αναλύει τη στρατηγική της και πραγµατοποιεί µερικές από τις σηµαντικότερες ανακοινώσεις της. Η φετινή εκδήλωση, τα είχε όλα: Στρατηγική, cloud, big data, servers, clients, αλλά και διασκέδαση, µε τον Κάρλος Σαντάνα να τραγουδά αποκλειστικά για τους HPers και τους καλεσµένους τους, µπροστά σε 7.000 και πλέον θεατές!

Μία καλύτερη επιχείρηση
Το σύνθηµα του νέου Discover, ήταν “ας χτίσουµε µία καλύτερη επιχείρηση, µαζί”, παραφρασµένο µε διάφορους πιο συγκεκριµένους τρόπους σε πολλαπλά σηµεία (π.χ. “ας χτίσουµε ένα καλύτερο data center”).

Ο λόγος είναι απλός: Δεν είναι απλά “καλό” το να χτίσουµε µία καλύτερη επιχείρηση. Είναι πλέον, απολύτως απαραίτητο. Η τεχνολογία είναι αυτή που µπορεί να το επιτύχει, και ενώ παλαιότερα κάποιος θα µπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται απλά για ένα ακόµη εργαλείο στη διάθεση των επιχειρήσεων, πλέον είναι πολύ περισσότερα. Για την ακρίβεια, όπως σηµείωσε και η Meg Whitman (CEO της ΗΡ), θα κάνει τη διαφορά µεταξύ χαµένων και κερδισµένων.Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι πλέον τόσο βασικός, που καµία επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια να µην επενδύσεις πάνω της. Είτε λόγω των social media, είτε λόγω του mobility, είτε λόγω του cloud, οι αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες, όσο και καταλυτικές.

Ξεχνώντας οριστικά τον… αποθηκάριο
Κατά τη διάρκεια του keynote της, η Meg Whitman έδωσε έµφαση στο γεγονός ότι η HP είναι εδώ, εξαιρετικά δυνατή (µάλιστα οι βελτιώσεις στους χρηµατοοικονοµικούς δείκτες καταδεικνύουν ότι είναι ισχυρότερη από ποτέ), για να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους πελάτες της (“we ‘ve got your back” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε), δίνοντας και επισήµως τέλος στην περίοδο αναστάτωσης που προκάλεσαν οι κινήσεις του πρώην CEO, Leo Apotheker (εξού και το “αποθηκάριος” στον µεσότιτλό µας, παρά βέβαια το γεγονός ότι στα γερµανικά η λέξη αναφέρεται στα φαρµακεία).

Η δήλωση αυτή χαιρετήθηκε µε ενθουσιασµό από το κοινό, ενώ συνοδεύτηκε και από την υπόσχεση ότι η εταιρεία παρακολουθεί, αναγνωρίζει και συµµετέχει στα trends της αγοράς, παρουσιάζοντας διαρκώς καινοτοµίες. Ουσιαστικά, η επικεφαλής της ΗΡ έδωσε έµφαση στο ότι η εταιρεία έχει δώσει και πάλι έµφαση στο R&D (έρευνα και ανάπτυξη), τοµέας που είχε ατονίσει εξαιρετικά υπό την ηγεσία του Mark Hurd, έχοντας θυσιαστεί στο βωµό των οικονοµικών αποτελεσµάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Meg Whitman “we get it” (το πιάσαµε, το καταλάβαµε), και έτσι η ΗΡ ξαναγύρισε στο εργαστήριο, καινοτόµησε όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια µε βάση το όραµα των Bill Hewlett και Dave Packard, και παρουσιάζει ήδη τα αποτελέσµατα αυτής της επένδυσης.

A new style of IT
Διάχυτο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν το νέο µήνυµα της ΗΡ περί “νέου στυλ στο ΙΤ”. Ουσιαστικά, η εταιρεία απλά έδωσε ένα οµολογουµένως επιτυχηµένο όνοµα στη µεταµόρφωση των τµηµάτων ΙΤ που βιώνουµε ως βιοµηχανία σε παγκόσµιο επίπεδο. Social media, smartphones, video, δεδοµένα και φυσικά cloud, αλλάζουν διαρκώς τόσο τον τρόπο λειτουργίας του ΙΤ, όσο και τις απαιτήσεις της επιχείρησης από αυτό. Οι αλλαγές είναι τόσο σηµαντικές, που η Meg Whitman δήλωσε πως πρόκειται για τις µεγαλύτερες των τελευταίων 15 ετών στην ιστορία της τεχνολογίας.

Το νέο ΙΤ θα πρέπει να είναι ένας “enabler” της επιχείρησης, να βοηθά σε κρίσιµους τοµείς όπως η σχεδίαση νέων προϊόντων και υπηρεσιών ή στην ταχύτερη εισαγωγή τους στην αγορά. Θα πρέπει να συνεργάζεται πλήρως µε το marketing και να ενοποιεί κάθε τρόπο επικοινωνίας, ώστε η επιχείρηση να γνωρίζει κάθε πελάτη της προσωπικά και όσο το δυνατόν καλύτερα. Θα πρέπει επίσης, να βρει τρόπους εξυπηρέτησης των εργαζοµένων που ξαφνικά φέρνουν τις συνήθειες και τις συσκευές της προσωπικής τους ζωής στον χώρο του γραφείου απαιτώντας υποστήριξη.

Όλες αυτές και ακόµη περισσότερες αλλαγές, υποστηρίζει η ΗΡ που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το “νέο στυλ” του ΙΤ, παρέχοντας τις λύσεις και την υποστήριξη που απαιτείται.

Μία κοινή αρχιτεκτονική  για το converged cloud
Οι εξελίξεις γύρω από το cloud, αποτέλεσαν τη σηµαντικότερη ίσως είδηση του Discover 2013. Δίνοντας µεγάλη έµφαση στην έννοια του converged cloud (η HP υποστηρίζει όλα τα είδη όπως private, public και managed), η εταιρεία ανακοίνωσε την επόµενη φάση των λύσεων που βασίζονται στο OpenStack. Η στρατηγική επιλογή του τελευταίου έγινε αφενός λόγω της αφοσίωσης τής HP στις ανοικτές αρχιτεκτονικές, αφετέρου λόγω της πεποίθησης της εταιρείας ότι το µέλλον του cloud είναι υβριδικό και ανοικτό. Μάλιστα, µε βάση έρευνα της ίδιας της HP, µέχρι το 2016 το 75% του enterprise IT θα παραδίδεται µέσω cloud, ενώ σχεδόν οι µισοί από τους ερωτηθέντες τόνισαν τη σηµασία των open standards σε αυτήν την νέα εποχή του cloud computing.

Οι λύσεις της HP στηρίζονται στο HP Cloud OS (το λειτουργικό της εταιρείας για το cloud, βασισµένο στο OpenStack), µε “κορωνίδα” βέβαια το HP CloudSystem, την πλατφόρµα της εταιρείας για private cloud. Το CloudSystem συνοδεύεται µάλιστα και από ένα ειδικό Enterprise Starter Suite, µία λύση που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να στήσουν και να λειτουργήσουν τις δικές τους υπηρεσίες στο cloud εύκολα και γρήγορα, εξοικονοµώντας χρόνο αλλά και έως 20% κόστος.

Παράλληλα, η HP ανακοίνωσε µία σειρά από υπηρεσίες που έρχονται να συµπληρώσουν το portfolio των λύσεών της, καλύπτοντας µάλιστα όλο το εύρος των αναγκών των πελατών της εταιρείας. Για παράδειγµα, οι υπηρεσίες HP Converged Cloud Professional Services Suite έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν τους πελάτες να βρουν τον κατάλληλο συνεργάτη που θα τους βοηθήσει να σχεδιάσουν και να ξεκινήσουν το “ταξίδι” τους στα… σύννεφα.

Πέρα απ’ αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε νέες ή/και βελτιωµένες υπηρεσίες όπως οι HP Converged Cloud Support, HP Cloud Design Service, HP Cloud-ready Networking Services, HP Proactive Care for CloudSystem, καθώς και τις HP Applications Transformation to Cloud Services.

Συνεχίζοντας στον τοµέα των υπηρεσιών, η HP ενίσχυσε τον τοµέα των Enterprise Services προκειµένου να επιταχύνεται το migration εφαρµογών στο cloud, είτε µιλάµε για κλασικές enterprise εφαρµογές, είτε για mobile λύσεις.

Στις εν λόγω υπηρεσίες περιλαµβάνονται οι:

  • HP Enterprise Cloud Services for Enterprise Applications.
  • HP Mobile Enterprise Cloud Solution.
  • HP Enterprise Cloud Services – Private Cloud.
  • HP Cloud Security Risk & Control Advisory Services.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες security και control advisory, θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι πρόκειται για ένα νέο offering της HP, σχεδιασµένο ώστε να βοηθά τους πελάτες να κρατάνε ασφαλή τα δεδοµένα τους και να είναι συµµορφωµένοι µε βάση τα διάφορα κανονιστικά πλαίσια, καθώς θα µεταφέρουν τις εφαρµογές τους σε private, public ή hybrid clouds.

Παράλληλα, και οι λύσεις της Autonomy γίνονται cloud-based, αφού πλέον είναι διαθέσιµο το Autonomy Marketing Cloud, η cloud έκδοση δηλαδή του γνωστού Marketing Performance Suite της εταιρείας.

HAVEn: Η απόλυτη λύση για big data
Μία από τις σηµαντικότερες ανακοινώσεις του συνεδρίου, ήταν αυτή του HAVEn. Πρόκειται για µία πλατφόρµα analytics για big data, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει καλύτερη πληροφόρηση στον πελάτη, και µάλιστα σε πραγµατικό χρόνο! Συνδυάζει hardware, software και υπηρεσίες από διάφορους τοµείς (Autonomy, Vertica, ArcSight, Hadoop κ.α.) διατηρώντας ανοικτή αρχιτεκτονική ώστε ο πελάτης να µην “κλειδώνεται” σε συγκεκριµένες proprietary λύσεις.

Για την ακρίβεια, η ονοµασία προκύπτει από τα αρχικά Hadoop/HDFS, Autonomy Idol, Vertica, Enterprise security και n apps (από τον “άπειρο” αριθµό εφαρµογών).Με αυτόν τον τρόπο, η HP απαντά κατά σειρά µε “4 S” (scale, source, speed και security) στα “4 V” που αποτελούν τα βασικά προβλήµατα των big data και τα οποία είναι τα volume, variety, velocity και vulnerability.Η HP µάλιστα έχει συµπεριλάβει και πάνω από 700 connectors στο HAVEn, ώστε η πλατφόρµα να καλύπτει πρακτικά κάθε τρόπο πρόσβασης σε δεδοµένα.

Ήδη, το πρώτο “παιδί” του HAVEn, είναι γεγονός και ακούει στο όνοµα HP Operations Analytics. Πρόκειται για µία integrated λύση που αναλύει κάθε πλευρά της λειτουργίας των τµηµάτων ΙΤ, ώστε οι οργανισµοί να µπορούν να διασφαλίσουν το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν. Έτσι, η επιχείρηση µπορεί να “καταναλώσει”, να διαχειριστεί και φυσικά να αναλύσει, τεράστιους όγκους δεδοµένων, προερχόµενα τόσο από άλλα προϊόντα της HP (π.χ. ArcSight Logger ή λύσεις από τη σουίτα HP Business Service Management), όσο και από πηγές τρίτων κατασκευαστών.

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί, ότι το HP Vertica διατίθεται πλέον και δωρεάν µέσω ειδικής έκδοσης Community. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να το κατεβάσουν (https://my.vertica.com/community) και να απολαύσουν τα πλήρη προνόµια της πλήρους έκδοσης (Enterprise Edition), µε περιορισµό στον όγκο των προς ανάλυση δεδοµένων, που ανέρχεται σε 1ΤΒ.

Converged storage
Η λέξη “converged” συναντάται πλέον στα περισσότερα προϊόντα της ΗΡ, αφού τηρείται το γενικότερο όραµα του “converged infrastructure”. Σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκαν και οι νέες λύσεις storage που παρουσιάστηκαν και στις οποίες περιλαµβάνονται:

  • Νέα έκδοση του HP 3PAR StoreServ που στηρίζεται αποκλειστικά σε δίσκους SSD (all flash). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα σε συνδυασµό µε πολύ χαµηλό latency, χωρίς συµβιβασµούς στην αξιοπιστία των δεδοµένων αλλά και χωρίς την αύξηση της πολυπλοκότητας. Ο λόγος για το StoreServ 7450, ένα σύστηµα µε απόδοση 550.000 Ι/Οs ανά δευτερόλεπτο και latency κάτω από 0,7 milliseconds! Παράλληλα, µέσω ειδικής συµπίεσης που πραγµατοποιείται µέσω hardware, το νέο StoreServ µειώνει τις ανάγκες σε αποθήκευση κατά έως και 50% χωρίς αντίκτυπο στην απόδοση. Αυτό, όµως, που αξίζει να σηµειωθεί συνολικά, είναι ότι πλέον οι λύσεις storage της ΗΡ, διαθέτουν ενιαία αρχιτεκτονική, ξεκινώντας από το µικρότερο και φθάνοντας µέχρι το µεγαλύτερο δυνατό σύστηµα. Έτσι, οι πελάτες έχουν ενιαία εµπειρία, διαχείριση και υποστήριξη.
  • Νέο StoreOnce VSA (Virtual Storage Appliance) τη λύση της εταιρείας στον τοµέα του Software Defined Storage. H HP θεωρεί ότι διαθέτει σηµαντικό προβάδισµα στην εν λόγω αγορά, και το νέο StoreOnce VSA υπόσχεται µείωση του κόστους backup για µικρές εγκαταστάσεις έως και 65%. Το StoreOnce VSA γίνεται deploy σε απλούς υπάρχοντες servers, µε αποτέλεσµα να µην απαιτείται η αγορά νέου hardware. Με αυτόν τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα για εξαιρετικά προηγµένες υπηρεσίες όπως backup-as-a-service, µε εξαιρετικά χαµηλό κόστος. Παράλληλα, και πάντα σύµφωνα µε την ΗΡ, έχει χαµηλότερες απαιτήσεις σε hardware έως και 50%, αλλά και σε ενέργεια, έως 70%.

Σχετικά άρθρα

Στο -10% οι πωλήσεις PCs στην ΕΜΕΑ

Channel-Manager

Συνεργασία SofMedica και Entersoft

Στην Cosmos Business Systems διαγωνισμός του ΕΦΚΑ

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα