12.8 C
Athens
20/04/2021
Biztech

Η Sony πουλάει το Vaio PC business

“Ήταν μια αγωνιώδης απόφαση. Επρόκειτο για ένα κατεξοχήν Sony brand”, δήλωσε ο Kaz Hirai, CEO της Sony, ανακοινώνοντας  ότι τελικά η ιαπωνική εταιρεία αποδεσμεύεται από το Vaio PC business και το πουλά στον επενδυτικό όμιλο Japan Industrial Partners. Όσο αγωνιώδης, όμως, και αν ήταν η συγκεκριμένη απόφαση άλλο τόσο επιβεβλημένη φάνταζε καθώς σύμφωνα με την ίδια τη Sony πάρθηκε λόγω των δραματικών αλλαγών στην αγορά των υπολογιστών. Οι πόροι που θα απελευθερωθούν θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη mobile προϊόντων (smartphones και tablets) όπου η Sony – και όχι μόνο – εντοπίζει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον.

Πάντως το brand θα επιζήσει κατά κάποιο τρόπο, καθώς η Sony θα διατηρήσει ένα ποσοστό 5% στη διάδοχη κατάσταση και η Japan Industrial Partners θα συνεχίσει να διαθέτει Vaio προϊόντα σε ορισμένες αγορές με πρώτη και καλύτερη αυτή της Ιαπωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση, όμως, στην επιχειρηματική αγορά.

Όχι μικρότερης σημασίας είναι και η απόφαση της Sony να αποστασιοποιηθεί από το επίσης ζημιογόνο τμήμα τηλεοράσεων, το οποίο αν και δεν πωλείται – προς το παρόν – εντούτοις από τον ερχόμενο Ιούλιο αυτονομείται υπό τη μορφή ξεχωριστής εταιρείας. Με άλλα λόγια η Sony εισέρχεται σε φάση ριζικής αναδιοργάνωσης προκειμένου να επιστρέψει σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, σε σταθερή βάση, όμως, και όχι κοιτάζοντας το “ταμείο” τρίμηνο με τρίμηνο.

Όσον αφορά το deal, οι πρώτες πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από το ιαπωνικό πρακτορείο Nikkei  έκαναν λόγο για ένα ποσό που θα κυμανθεί μεταξύ $391 εκατομμυρίων και $489 εκατομμυρίων. Η όλη διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ τα απόνερά της θα σημάνουν και απώλεια περίπου 5.000 θέσεων εργασίας, 1.500 από τις οποίες θα χαθούν στην Ιαπωνία. Η Japan Industrial Partners θα επαναπροσλάβει περίπου 250 – 300 εργαζόμενους στα τμήματα σχεδιασμού, κατασκευής και πωλήσεων. Τα τελευταία Vaio με την υπογραφή Sony θα βρεθούν στις προθήκες των καταστημάτων μέσα στην άνοιξη και στη συνέχεια οι πωλήσεις τους θα σταματήσουν.

Εν κατακλείδι, η απόφαση της Sony σηματοδοτεί την απόσυρση ακόμη ένας μεγάλου κατασκευαστή από την ασθμαίνουσα αγορά των PCs.  To ερώτημα είναι αν η κίνηση αυτή θα αποδώσει τα αναμενόμενα για την ίδια τη Sony, η οποία αναζητά νέο ρόλο, σε μια νέα εποχή.  

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Σχετικά άρθρα

Veritas: Τα δεδομένα θα “πνίξουν” τις επιχειρήσεις

Channel-Manager

Η Hewlett Packard Enterprise στην κορυφή του edge computing χάρη στη λύση HPE SimpliVity

Giorgos Athanassiadis

“discover Vodafone”: Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα