Η Lenovo αγοραζει (ξανα!) την IBM

To φλερτ κατέληξε τελικά σε γάμο και έτσι η κινεζική Lenovo απέκτησε το x86 server business της ΙΒΜ έναντι $2,3 δις, στη μεγαλύτερη εξαγορά από κινεζική εταιρία για τον τεχνολογικό κλάδο. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών είχαν ξεκινήσει πέρυσι και τα δύο μέρη είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία την άνοιξη του 2013, όμως τότε οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο λόγω διαφωνιών για το τίμημα της συναλλαγής.

Όπως είναι φανερό τόσο η Lenovo όσο και η ΙΒΜ ήθελαν να ολοκληρωθεί το deal και έτσι πριν κλείσει χρόνος από την πρώτη προσπάθεια, η εξαγορά έγινε πράξη. Η κινεζική εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι τα $2,07 δις θα καταβληθούν σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό σε μετοχές. Η προσπάθεια της Lenovo να επεκτείνει τις υπηρεσίες της για τους εταιρικούς πελάτες είναι συνεχής ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές η κινεζική εταιρεία χρειαζόταν το κάτι παραπάνω για να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην αγορά των servers, ειδικά μάλιστα στη διεθνή αγορά, εκτός Κίνας. Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2012 είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την EMC στις αγορές των servers και της δικτυακής αποθήκευσης (networked storage).

Παρά το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία  είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC στον κόσμο, η μειωμένη ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές ήταν ένας ακόμα λόγος για να διαφοροποιηθεί και να επανατοποθετηθεί σε μια αγορά που προσφέρει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από τα PC ή τα τεχνολογικά καταναλωτικά αγαθά, στα οποία η Lenovo έχει επίσης στρέψει την προσοχή της.

Η απόκτηση του low-end server business της IBM, θα δώσει στη Lenovo μια νέα θέση στην αγορά του enterprise hardware, ενώ οι δύο εταιρείες έχουν μακρά ιστορία εξαγορών, καθώς η Lenovo κατέστη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής PC στον κόσμο εξαγοράζοντας ολόκληρο το αντίστοιχο τμήμα της IBM το 2005, έναντι $1,25 δις.

Όσον αφορά την IBM, η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν μια εξέλιξη που επιθυμούσε σφόδρα, ίσως και περισσότερο απ’ ότι η Lenovo. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία ήθελε να “απαλλαγεί” από τη low-end x86 αγορά, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός από την Dell και την HP είχε συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους, την ίδια στιγμή που η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς όπως οι υπηρεσίες cloud computing.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.