Η IBM παγκοσμια πρωταθλητρια στις πατεντες

Για 22η συνεχή χρονιά η IBM βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας των εταιρειών με τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατοχύρωσε 7.534 πατέντες μέσα στο 2014, περισσότερες από κάθε άλλη εταιρεία.

Επιπλέον, το 37% των συγκεκριμένων ευρεσιτεχνιών προήλθε από ερευνητές της IBM οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις της εταιρείας εκτός ΗΠA, γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με την ΙΒΜ, την ποικιλομορφία των ερευνητικών της δραστηριοτήτων.

Η IBM διατηρεί 12 ερευνητικά εργαστήρια σε έξι διαφορετικές ηπείρους. Τα δύο νεότερα βρίσκονται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ωστόσο αυτό που η εταιρεία θεωρεί πλεονέκτημα, στις ΗΠΑ κατακρίνεται από πολλούς καθώς η IBM κατηγορείται ότι με την τακτική αυτή στερεί θέσεις εργασίας από την αμερικανική αγορά τεχνολογίας.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η IBM επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πατενταρισμένων τεχνολογιών στις περιοχές όπου βλέπει μεγαλύτερες ευκαιρίες. Έτσι, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ δουλειά στο χώρο του cloud computing, των analytics, του mobility, της κοινωνικής δικτύωσης και της ασφάλειας.