Η ΕΕ ζητα το “σπασιμο” της Google

Μετά από χρόνια προστριβών, η διαμάχη της Google με τις ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται πως αποκτά νέες διαστάσεις αφού σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζουν μια πρόταση – σοκ για να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε αυτή με τη σειρά της έχοντας την απαιτούμενη νομοθετική ισχύ να πιέσει τη Google. Τι ζητά η συγκεκριμένη πρόταση; Το “σπάσιμο” της Google σε δύο μέρη ώστε να διαχωριστεί η υπηρεσία αναζήτησης από τις υπόλοιπες εμπορικές υπηρεσίες της, όσον αφορά βέβαια τις δραστηριότητές της Google εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κόντρα μεταξύ Google και ΕΕ κρατάει αρκετά χρόνια, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές κατηγορούν την αμερικανική εταιρεία ότι εφαρμόζει μονοπωλιακές τακτικές, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στον κομμάτι της αναζήτησης στην Ευρώπη. Κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί ένα modus vivendi. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν κατέληξε σε οριστική συμφωνία και τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό) φέρονται αποφασισμένα να φέρουν το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος στην Ολομέλεια μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Η κίνηση υποστηρίζεται, επίσης, από αρκετούς Γερμανούς ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να πιέσει την Google. Toν ρόλο αυτό θα κληθεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν κάνει αποδεκτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη που έχει αποκτήσει πλέον η Google σε κάθε διαδικτυακή επιχειρηματική και μη δραστηριότητα ανησυχεί όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις, ανταγωνιστές (όπως είναι φυσικό), επιχειρηματίες και αρκετούς απλούς χρήστες του Διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι παρόμοια πρόταση διάσπασης των δραστηριοτήτων της Google είχε προταθεί και προς τις αμερικανικές αρχές το 2010, ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.