18.8 C
Athens
22/04/2021
Biztech

Η 3η Πλατφόρμα φέρνει ανάπτυξη αλλά και disruption

Οι τεχνολογίες της 3ης Πλατφόρμας θα κυριαρχήσουν καθορίζοντας τις εξελίξεις στο ΙΤ, και όχι μόνο, την χρονιά που διανύουμε, όπως υποστηρίζει η IDC στις προβλέψεις για τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν την αγορά ΤΠΕ για το 2015. Και όταν λέμε 3η Πλατφόρμα, μιλάμε για τις τεχνολογίες mobility, cloud, big data, analytics και social networking, όπως τις έχει προσδιορίσει η IDC.

Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες θα είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στην καινοτομία και την ανάπτυξη της αγοράς ΤΠΕ μέσα στο 2015 καθώς θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων δαπανών ΤΠΕ και το 100% των δαπανών για την ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά τόνισε δήλωσε ο Frank Gens, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθύνων αναλυτής της IDC.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της IDC για το 2015 περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% το 2015, ξεπερνώντας τα $3,8 τρις. Σχεδόν όλη αυτή η αύξηση των δαπανών θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις στην 3η Πλατφόρμα, με τις αναδυόμενες αγορές να σέρνουν το χορό της ανάπτυξης ( +7,1%) και τις ώριμες να περιορίζονται στο + 1,4%.

2. Οι τηλεπικοινωνίες θα δουν τα mobile data να αναδεικνύονται ως το μεγαλύτερο ($536 δις) και ταχύτερα αναπτυσσόμενο (+13%) segment στο σύνολο της αγοράς. Για να αποφύγουν να περιθωριοποιηθούν σε κάτι λίγο περισσότερο από τους παρόχους υποδομής, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα στραφούν στην ανάπτυξη platform και API-based υπηρεσιών που θα προσθέσουν αξία και θα προσελκύσουν developers στα δίκτυά τους. Θα επιδιώξoυν επίσης την προσέγγιση με παρόχους over-the-top (OTT) cloud υπηρεσιών, μέσω καινοτόμων ρυθμίσεων και συμφωνιών revenue-sharing.

3. Οι κινητές συσκευές και οι εφαρμογές που τις πλαισιώνουν θα συνεχίσουν να δημιουργούν κέρδη το 2015, αλλά όχι με τον φρενήρη ρυθμό των τελευταίων ετών. Οι πωλήσεις των smartphones και tablets θα φθάσουν τα $484 δις, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου της αύξησης των δαπανών πληροφορικής (εξαιρουμένων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών). Παράλληλα οι Κινέζοι κατασκευαστές θα αποσπάσουν ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Στα wearables θα υπάρξει μια έκρηξη καινοτομίας, αν και οι πωλήσεις θα παραμείνουν χαμηλές. Αντίθετα, η αγορά των mobile apps για επιχειρήσεις θα διπλασιαστεί μέσα στο 2015.

4. Οι υπηρεσίες cloud θα παραμείνουν και το 2015 ένα προνομιακό πεδίο ανάπτυξης και δημιουργίας κερδών. Η υιοθέτηση του cloud cloud Infrastructure as a Service (IaaS) θα αυξηθεί με ταχύ ρυθμό (36%), ενώ ο έως τώρα ηγέτης της συγκεκριμένης αγοράς, η Amazon, θα δεχθεί εντονότατο ανταγωνισμό. Ομοίως, αυξημένος ανταγωνισμός θα υπάρξει και στην αγορά Platform as a Service (PaaS). Η IDC προβλέπει επίσης τη σύναψη απρόσμενων συμμαχιών στο cloud, όπως αυτής μεταξύ του Facebook με τη Microsoft ή / και την IBM, αλλά και της Amazon με την HP.

5.Στην αγορά των Big Data Analytics θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις το 2015 καθώς οι παγκόσμιες δαπάνες για μεγάλα δεδομένα που σχετίζονται με το λογισμικό, το hardware και τις υπηρεσίες θα αυξηθούν στα $125 δις.

6. Το Internet of Things θα καταστεί ένας από τους σημαντικότερους καταλύτες για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την επέκταση της 3ης Πλατφόρμας. Μάλιστα, το ένα τρίτο των δαπανών που θα σχετίζονται με το ΙοΤ το 2015 θα προέλθει από ευφυείς φορητές συσκευές εκτός της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αναμορφώσουν όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Πρακτικά, το ΙοΤ θα μετατρέψει κάθε εταιρεία σε μια εταιρεία τεχνολογίας.

7. Τα data centers υποβάλλονται σε μια θεμελιώδη μεταμόρφωση στην εποχή της 3ης Πλατφόρμας καθώς η πλειονότητα των μεγάλων εταιρικών υποδομών μετακομίζει στο cloud. Η μεταμόρφωση αυτή θα οδηγήσει, αναπόφευκτα σύμφωνα με την IDC, σε consolidation μεταξύ vendors από τις αγορές server, storage, software και networking. Στο πλαίσιο αυτό η IDC αναμένει να δει δύο ή τρεις μεγάλες συγχωνεύσεις, εξαγορές ή αναδιαρθρώσεις μεταξύ των top-tier ΙΤ vendors, το 2015.

8. Η 3η Πλατφόρμα μεταμορφώνει όχι μόνο την βιομηχανία τεχνολογία αλλά κάθε βιομηχανία στον πλανήτη. Η IDC πιστεύει ότι μια σειρά από disruptions της βιομηχανίας, οδηγoύμενες από τις εξελίξεις στην 3η Πλατφόρμα, θα προκύψουν το 2015. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν εναλλακτικά δίκτυα πληρωμών στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, την επέκταση των τεχνολογιών IoT στο κομμάτι της ασφάλειας, τα δημόσια έργα και τα συστήματα μεταφορών, καθώς και την επέκταση των location-based services στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

“Το να πούμε ότι το 2015 θα είναι καθοριστικό έτος στη βιομηχανία ΤΠΕ είναι μια πολύ συγκρατημένη δήλωση”, τόνισε ο Gens. “Θα δούμε την 3η Πλατφόρμα να υιοθετείται μαζικά, γεγονός που θα οδηγήσει σε μάχες μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα σε διάφορους κατασκευαστές, διαφορετικών τεχνολογικών χώρων”, συμπλήρωσε το στέλεχος της IDC.

Σχετικά άρθρα

Δέσμη δράσεων για την ασφάλεια των δικτύων 5G στην Ευρώπη

Στην Globalsat η διανομή αξεσουάρ στα καταστήματα Vodafone

Kitriniaris

OEM με τεχνολογία WiFi Move και προϊόντα Hybrid-TV από την devolo

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα