13 C
Athens
07/03/2021
Biztech

Globo: αλλαγές λόγω ξένων επενδυτών

Από τη μία πλευρά, η διοίκηση του ομίλου –όπου περιλαμβάνονται και βασικοί μέτοχοι- πιστεύουν στην Ελλάδα και τις προοπτικές τους. Από την άλλη, οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι μπορεί μεν να εκτιμούν το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας και το γεγονός ότι το κόστος του δεν είναι στα ύψη, από την άλλη, θέλουν να «καθαρίσει» ο ισολογισμός από τον «βραχνά» του ελληνικού ρίσκου ώστε η μετοχή να δείξει τις πραγματικές προοπτικές της.

Η περίπτωση της Globo, η οποία κινείται με μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός Ελλάδας στο χώρο των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και επιχειρηματικού λογισμικού, ενδεχομένως να μην είναι μοναδική. Απλώς, τα στελέχη του εισηγμένου στην χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου κατέληξαν σε μία λύση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά ισορροπημένη. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Globo plc, όπως είναι πλέον η επωνυμία της μητρικής εταιρείας του ομίλου Globo, μειώνει το ποσοστό της στην Globo Technologies, η οποία είναι η εταιρεία όπου εντάσσονται οι δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα, σε 49% από 100%. Αγοραστές είναι 7 υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου που θα καταβάλλουν εντός της επόμενης 4ετίας το ποσό των 11,2 εκατ. ευρώ. Όμως, πρακτικά, το μάνατζμεντ της Globo Technologies ουσιαστικά δεν αλλάζει καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Globo, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, παραμένει στο δ.σ. της Globo Technologies, όπως και αρκετά ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου. Ουσιαστικά, η μείωση έχει ως αποκλειστικό στόχο να σταματήσει άμεσα –από 1/12/2012 συγκεκριμένα- η ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Globo Technologies με εκείνα της Globo plc. Σημειωτέον πως η αντίδραση της μετοχής ήταν άκρως θετική και η αίσθηση είναι πως πλέον η Globo θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στην πραγματική αξία της που εκτιμάται πως είναι σε επίπεδα τριπλάσια από τα σημερινά.

Μένουμε Ελλάδα

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Παπαδημητρακόπουλος και η διοίκηση της Globo με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η έμφαση που δόθηκε ήταν στο ότι ο όμιλος παραμένει Ελλάδα. Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος όταν ανέφερε πως η έδρα της Globo plc παραμένει στην Ελλάδα, όπου και φορολογείται. Επίσης, πλην της Globo Technologies στην Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί η Globo Mobile, η οποία είναι η εταιρεία που αναπτύσσει τις εφαρμογές που διατίθενται σε διεθνές επίπεδο, όπως και η Profitel, η οποία αποτελεί τον τηλεπικοινωνιακό βραχίονα. Επίσης, επεσήμανε πως οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία –που είναι εισηγμένη η Globo στο ΑΙΜ- έχουν φθάσει στα 49 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό πλάνο συνεχίζεται και το 2013 θα επενδυθούν περίπου 12 εκατ. ευρώ (6 εκατ. ευρώ στην Globo Technologies, 4 εκατ. ευρώ στην Globo Mobile και 2 εκατ. ευρώ στην Profitel.

Γενικότερα, πάντως, τα πλάνα της Globo δείχνουν αρκετά φιλόδοξα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Η αλλαγή στην Globo Technologies χαρακτηρίζεται ως αναβάθμιση της εταιρείας, στόχος της οποίας είναι να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού και των λύσεων πληροφορικής, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την τεχνογνωσία της στον τομέα του mobility. Σημειωτέον πως η Globo Technologies, η οποία συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και είναι ουσιαστικά η εταιρεία από την οποία προέκυψε η Globo, έχει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Στα πλάνα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρακόπουλο, περιλαμβάνεται η εξαγορά δύο ελληνικών εταιρειών μέσα στο α’ τρίμηνο του 2013, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στο χώρο του consulting και του e-business.

Η Profitel, μεταξύ άλλων, ετοιμάζει την πλατφόρμα WiPlus 2 και σκοπεύει να αυξήσει κατά 1000 τα WiFi hotspots που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα γίνει μέσω της δημιουργίας δημοσίων hotspots, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 550 αλλά είναι κυρίως «ιδιωτικά» και σε ξενοδοχειακές μονάδες. Το πλάνο πάντως προβλέπει επέκταση της Profitel στο εξωτερικό όπως και «εξαγωγή» του WiPlus 2 στα Βαλκάνια με στόχο η εταιρεία να διαχειρίζεται συνολικά 6000 WiFi hotspots στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα σχέδια για τις ΗΠΑ

Όσον αφορά στη δραστηριότητα στο εξωτερικό (σ.σ. η Globo έχει παρουσία σε 30 χώρες) μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί συμφωνία με μεγάλο διανομέα από το χώρο της πληροφορικής. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για την Ingram Micro, τον μεγαλύτερο διανομέα ΙΤ λύσεων παγκοσμίως. Επίσης, η Globo προωθεί το Go! Enterprise 2.0, ενώ στα πλάνα περιλαμβάνεται μία ακόμη εξαγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σημειωτέον πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου Globo το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα ανέλθει στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 20% θα προέρχεται από την Ελλάδα. Η εταιρεία στο α’ εξάμηνο του 2012 είχε πετύχει καθαρή ταμειακή ρευστότητα της τάξεως των 12,3 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Η Facebook πάει στον Αρκτικό Κύκλο για…οικονομία

Kitriniaris

Tech Channel Partner: Διαβάστε στο 20ο τεύχος

Kitriniaris

Ένα ακόμη έργο για την Data Communication

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα