22.5 C
Athens
16/04/2024
Biztech

Γιώργος Δριτσάνος, Schneider Electric: Υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά Data Centers

Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Biztech σε συνεργασία με τη Schneider Electric σχετικά με τα Data Centers στην Ελλάδα, ο Γιώργος Δριτσάνος, IT Business & Field Services VP Greece, Cyprus, Malta, αξιολόγησε τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας και μας μίλησε για τη στρατηγική της Schneider Electric αλλά και το παρόν και το μέλλον των Data Centers στην ελληνική πραγματικότητα.

ΒizTech: Σε ένα πρώτο γενικό επίπεδο, πως κρίνετε τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας σχετικά με τις τάσεις των Data Centers στην ελληνική αγορά; Υπάρχει κάποιο ανάλογο τοπικό προηγούμενο; Με βάση την εμπειρία σας, πως κρίνετε τα ευρήματα σε σχέση με τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές;

Γιώργος Δριτσάνος: Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σχετικά αναμενόμενα, αφού οι ανησυχίες των ερωτηθέντων σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την επάρκεια ισχύος και ενέργειας στα data centers ταυτίζονται με τις τοπικές αλλά και διεθνείς τάσεις της αγοράς μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που παρατηρούμε και από τους πελάτες μας είναι ότι οι νέες εφαρμογές της πληροφορικής επιτάσσουν την απόλυτη ανάγκη για εξειδικευμένα και σύγχρονα κέντρα δεδομένων, τα οποία θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και την ασφαλή διακίνηση και αποθήκευση των δεδομένων.

Η Schneider Electric, κορυφαία εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ισχύος και ψύξης παγκοσμίως, βρίσκεται εδώ για να προσφέρει  λύσεις πληροφορικής προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και πρωτοποριακά προϊόντα τεχνολογίας, λογισμικό και υπηρεσίες σχεδιασμένες να διασφαλίζουν τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα για το data center ή το computer room κάθε επιχείρησης.

ΒΤ: Θεωρώντας -και επαρκώς δικαιολογημένα- ότι ο όγκος των δεδομένων αυξάνει δραστικά διαρκώς, οι ενεργειακές απαιτήσεις για το σύνολο ενός Data Center είναι λογικό να αυξάνουν. Παρ’ όλα αυτά, μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε μείωση στην ανά rack κατανάλωση, στοχεύοντας σε ολοένα και περισσότερο energy efficient λύσεις; Πως βλέπει το όλο θέμα η Schneider Electric;

ΓΔ: Τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία μας δείχνει ότι η πλειοψηφία των Data Centers χρησιμοποιεί σήμερα μια μέση ισχύ της τάξεως του 5-10kW. Παρατηρώντας όμως τις μελλοντικές ανάγκες βλέπουμε ότι η τάση είναι η ισχύς ανά Rack να μειώνεται στο 1-5kW, το οποίο αντικατοπτρίζει πλήρως την ανάγκη για μείωση ισχύος και τη γενικότερη τάση για πιο ενεργειακά αποδοτικές (energy efficient) λύσεις. Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε αρκετά σημαντική αύξηση στο εύρος ισχύος από 50-100kW. Οι συγκεκριμένες τάσεις, αν και αντικρουόμενες, αντικατοπτρίζουν την ανάγκη στο μέλλον για μικρότερο density ανά rack, αλλά επίσης και την ανάγκη για μεγαλύτερα συστήματα πληροφορικής.

Η Schneider Electric, ως ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας, δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει και να αναπτύσσει λύσεις για Data Centers οι οποίες να απαντούν και στις δύο αυτές επιλογές ανάλογα με το τι χρειάζεται η κάθε επιχείρηση και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον παράγοντα εξοικονόμηση ενέργειας.

ΒΤ: Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην χώρα μας, έχουν περάσει από διάφορες φάσεις, ενώ και η απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς σίγουρα δεν είναι ομαλή. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν σε λύσεις αιολικής ή ηλιακής ενέργειας για παράδειγμα. Τι βλέπετε στο άμεσο μέλλον; Θα πρέπει να περιμένουμε επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο Data Center, και αν ναι, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι σημαντικότερες εξ αυτών;

ΓΔ: Η χώρα μας διαθέτει τους απαραίτητους εναλλακτικούς πόρους για μία φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία των Κέντρων Δεδομένων. Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ελλάδα δεν αποτελεί όμως μία θεωρητική προσέγγιση στην τροφοδότηση των Data Centers, αφού ήδη πραγματοποιούνται έργα που τις αξιοποιούν ως πηγές τροφοδοσίας. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω Data Center με χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, ψύξης από φυσική ροή ποταμιού ή θάλασσας κλπ.

Η Schneider Electric φυσικά υποστηρίζει έμπρακτα όλες τις πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη  χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για μείωση της κατανάλωσης αλλά και των εκπεμπόμενων ρύπων.

ΒΤ: Με βάση την έρευνα, οι Έλληνες CIOs “ξενυχτάνε” ανησυχώντας για τη διαθεσιμότητα των υποδομών τους αλλά και την ενεργειακή επάρκεια. Υπάρχουν κάποιες τάσεις ή/και λύσεις που θα τους βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποια είναι η προσέγγιση της δικής σας εταιρείας;

ΓΔ: Σύμφωνα με την έρευνα, η διαθεσιμότητα και η ενεργειακή επάρκεια είναι δύο άξονες οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης σε ένα Data Center. Οι λύσεις της Schneider Electric προσφέρουν τη μέγιστη διαθεσιμότητα και παράλληλα διασφαλίζουν την ευελιξία που χρειάζεται ως προς την ενεργειακή επάρκεια.

Στη Schneider Electric προτείνουμε για παράδειγμα αρθρωτές λύσεις (modular) στους πελάτες μας, ώστε εκείνοι να  μπορούν να εγκαταστήσουν επεκτάσεις στα συστήματα τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη μέγιστη διαθεσιμότητα (Ν+1, Ν+2 κλπ). Για θέματα ενέργειας, η Schneider Electric, διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βέλτιστη διαχείρισή της σε οποιαδήποτε εγκατάσταση συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων δεδομένων.

ΒΤ: Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι cloud και virtualization θα αποτελούν τους βασικότερους “υπαίτιους” κατανάλωσης πόρων στο Data Center του μέλλοντος; Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι θα είναι η επίδραση των Big Data στην ελληνική αγορά;

ΓΔ: Το Cloud και το Virtualization αποτελούν δύο εφαρμογές που όντως έχουν την ανάγκη υποστήριξης από σύγχρονες υποδομές πληροφορικής. Για το λόγο αυτό, εμείς στη Schneider Electric, βρισκόμαστε στο πλευρό των παρόχων αυτών των υπηρεσιών προσφέροντάς τους τα «γερά» θεμέλια (hardware) για να μπορούν εκείνοι στη συνέχεια να προτείνουν νέες και πολύ χρήσιμες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

ΒΤ: Διάφορα σημάδια σε διεθνές (κυρίως) αλλά και τοπικό επίπεδο, δείχνουν ότι υπάρχει μία ανάκαμψη στο IT budget των μεγάλων επιχειρήσεων και πως διαφόρων μορφών τεχνολογικές επενδύσεις αρχίζουν να υλοποιούνται. Μία παρόμοια αίσθηση, διαφαίνεται και στην έρευνα. Εσείς, βλέπετε κάτι τέτοιο στην ελληνική αγορά; Θεωρείτε πως υπάρχουν αξιόλογα σημάδια ανάκαμψης και ανάπτυξης;

ΓΔ: Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς αυτό που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην ΙΤ αγορά, τόσο την τοπική όσο και τη διεθνή, είναι κάποια θετικά σημάδια. Πιστεύω ότι αυτό έγκειται στην ανάγκη των επιχειρήσεων για επαναπροσδιορισμό και ευελιξία και για πιο σύγχρονες υποδομές που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις νέες επιχειρησιακές εφαρμογές και εργαλεία πληροφορικής, ενώ παράλληλα θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

ΒΤ: Πως πιστεύετε ότι χρησιμεύουν και τι σημαίνουν πρακτικά, όλα τα παραπάνω, για τη Schneider Electric και το δίκτυο των συνεργατών της; Τι θα συμβουλεύατε το κανάλι σας και ποιες ευκαιρίες θεωρείτε ότι υπάρχουν για τους partners σας “εκεί έξω”;

ΓΔ: Τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά μας. Θεωρούμε ότι η Schneider Electric διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία άλλα και ένα πολύ έμπειρο δίκτυο συνεργατών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες επιταγές των έργων πληροφορικής.

Η προσέγγισή η δική μας αλλά και των συνεργατών μας είναι να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας παρέχοντας προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις κορυφαίας τεχνολογίας καθώς και την απαραίτητη υποστήριξη προκειμένου να βοηθάμε τους οργανισμούς αυτούς να αξιοποιούν στο μέγιστο την ενέργειά τους.
 

Σχετικά άρθρα

Νέο έργο για τη SingularLogic

dmallas

Νέα εγκατάσταση για το MyManager Εμπορικό της Qualisys Software

Giorgos Athanassiadis

Printec: Αποκλειστική διανομή για την Ελλάδα του ρομποτικού συστήματος διαλογής Libiao

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα