17.1 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Gartner: Τι λέει η κρυστάλλινη “σφαίρα” της για το 2014

Αισιόδοξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την Gartner, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες αναλύσεων στην παγκόσμια αγορά πληροφορικής, όσον αφορά τις εκτιμήσεις της για την χρονιά που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες. Και αυτό γιατί περιμένει άνοδο στις δαπάνες που σχετίζονται με λύσεις πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στις πωλήσεις συσκευών. Όσον αφορά στο τελευταίο κομμάτι, η Gartner μπορεί να βλέπει μείωση των πωλήσεων των PCs αλλά αν προσθέσει κανείς και τις πωλήσεις των υβριδικών συστημάτων, τότε μάλλον για σταθερότητα θα πρέπει να μιλάμε.

Δαπάνες
Στο κομμάτι των δαπανών, ηGartner αναμένει αύξηση της τάξεως του 3,1%. Μπορεί το ποσοστό να μην μοιάζει μεγάλο, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι η συνολική αγορά ανήλθε στα $3,663 τρις το 2013 με οριακή αύξηση 0,4%, τότε το γεγονός ότι η Gartner εκτιμά πως θα κλείσει στα $3,777 τρις αποκτά διαφορετική σημασία. Αύξηση σχεδόν $100 δις σε ένα χρόνο δεν είναι και λίγο, δεδομένου ότι πολλές μεγάλες αγορές του πλανήτη παραμένουν σε φάση οικονομικής ύφεσης.

Η Gartner στηρίζει πολλά στις εφαρμογές και στις υπηρεσίες πληροφορικής. Περιμένει ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα είναι μάλλον σταθερές στα $1,653 τρις (+1,2%) με τα πράγματα να είναι καλύτερα για τις υπηρεσίες ΙΤ (στα $963 δις και στο +4,5%), και το επιχειρηματικό λογισμικό (στα $320 δις δολάρια και στο 6,8%). Τα συστήματα data centers είναι γενικώς μικρή αγορά, καθώς αναμένεται να κινηθεί φέτος στα $143 δις, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2,6%.

Όσον αφορά στις συσκευές, η αναμενόμενη αύξηση της τάξεως του 4,3% στα $697 δις, μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετική, καθώς άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι οι καταναλωτές σε πολλές μεγάλες αγορές δεν έχουν πλέον τι άλλο να αγοράσουν και περιμένουν ότι το 2014 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι.

Πλατφόρμες
Ενδιαφέρον έχουν πάντως και οι εκτιμήσεις της Gartner για τον αριθμό των συσκευών που θα πουληθούν και πως αυτές κατανέμονται ανά κατηγορία προϊόντων αλλά και ανά πλατφόρμα.

Η Gartner εκτιμά ότι το 2013 πουλήθηκαν 2,3 δις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών υπολογιστών, tablets, κινητών τηλεφώνων (μαζί με smartphones) και “υβριδικές” συσκευές. Από αυτές περίπου 300 εκατ. ήταν PCs, 180 εκατ. tablets, 1,8 δις κινητά τηλέφωνα και 17 εκατ. περίπου “υβριδικά.

Το 2014, σύμφωνα με την Gartner, τα κινητά τηλέφωνα θα πλησιάσουν τα 1,9 δις και τα tablets θα ξεπεράσουν τα 263 εκατ. τη στιγμή που τα PCs θα πέσουν στα 278 εκατομμύρια Τα “υβριδικά” θα αγγίξουν τα 40 εκατ. και ουσιαστικά θα είναι εκείνα που θα καρπωθούν το μεγαλύτερο κομμάτι της πτώσης των PCs. Πρακτικά, μιλάμε για νέες κατηγορίες προϊόντων ή για μία εποχή όπου τα όρια μεταξύ των προϊοντικών κατηγοριών γίνονται όλο και πιο θολά.

Ίσως γι’ αυτό να έχει και νόημα, να δούμε πως θα διαμορφώνονται τα νούμερα ανά πλατφόρμα. Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα είναι το Android, το οποίο το 2014 θα βρίσκεται σε 1,1 δις συσκευές που θα πουληθούν, όταν πέρυσι ήταν στα 878 εκατομμύρια Μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, που είναι τα Windows, τα οποία έπεσαν μεν το 2013 (στα 328 εκατ. από 346 εκατ. το 2012) αλλά φέτος θα πλησιάσουν τις 360 εκατ. συσκευές και θα παραμείνουν μπροστά από το iOS/MacOS που αναμένεται να φθάσει στις 344 εκατ. συσκευές, από 267 εκατ. συσκευές το 2013. Για να προλάβουμε τους πανηγυρισμούς των Applefanboys, η Gartner δεν περιμένει ότι το 2015 θα περάσει το iOSτα Windows, αντιθέτως αναμένει τη διαφορά να διευρυνθεί.

Ότι το Blackberry πνέει τα λοίσθια, μάλλον δεν χρειαζόμασταν την Gartner για να μας το πει, αλλά η εταιρεία μελετών δεν είναι και αισιόδοξη για το μέλλον και αναμένει το 2014 η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι σε μόλις 15 εκατ. νέες συσκευές από 24 εκατ. που ήταν το 2013.

Πολύς λόγος έχει γίνει για το ChromeOS που θεωρείται ως ανερχόμενη δύναμη. Η Gartnerαναφέρει ότι το 2013 πουλήθηκαν 1,8 εκατ. συσκευές με το ChromeOS έναντι μόλις 185.000 το 2012. Και το 2014 θα πλησιάσει τα 4,8 εκατομμύρια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι άλλες πλατφόρμες έχουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο, κυρίως λόγω των “κλασικών” κινητών τηλεφώνων. Το 2013 εκτιμάται πως 802 εκατ. συσκευές δεν είχαν κάποιο από τα προαναφερθέντα λειτουργικά συστήματα, αλλά το νούμερο αυτό, σύμφωνα πάντα με την Gartner, θα μειωθεί στα 647 εκατ. και το 2015 στα 528 εκατ.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Πρώτη στα έγχρωμα Α3 & παραγωγικά συστήματα η Xerox

Viewsonic: Η οθονο-κεντρική προσέγγιση…

Kitriniaris

EMC: Έρχονται αλλαγές για το κανάλι στην EMEA

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα