13.5 C
Athens
19/03/2024
Biztech

Gartner: Στα $3,8 τρις η παγκόσμια ΙΤ δαπάνη το 2019

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Gartner, οι συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία της πληροφορικής αναμένεται να ανέλθουν σε 3,76 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, που αντιστοιχεί σε αύξηση 3,2% από το 2018.

 

Παρά την αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τις φήμες για την ύφεση, το Brexit και τους τακτικές των εταιρειών σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν, το πιθανό σενάριο για τις ΙΤ δαπάνες το 2019 είναι η ανάπτυξη. Ωστόσο, συμβαίνουν πολλές αλλαγές στις επί μέρους αγορές που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη στο μέλλον. Η Gartner διαπιστώνει ότι οι δαπάνες μετακινούνται από κορεσμένα τμήματα όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και η εσωτερική υποδομή των data centers, σε υπηρεσίες cloud και συσκευές Internet of Things. Ειδικά το IoT δείχνει ότι επιταχύνει την συνολική αγορά των συσκευών.

Το ΙΤ δεν είναι πλέον απλά μια πλατφόρμα που επιτρέπει στις εταιρείες να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους, αλλά αποτελεί τον κινητήρα που κινεί την επιχείρηση. Καθώς οι ψηφιακές επιχειρήσεις και τα ψηφιακά επιχειρηματικά οικοσυστήματα προχωρούν προς τα εμπρός, το ΙΤ θα αποτελέσει τον κυρίαρχο συνδετικό κρίκο.

 

Η στροφή στο cloud

Με τη στροφή προς το cloud, βασικό οδηγό για τις IT δαπάνες, το επιχειρησιακό λογισμικό θα συνεχίσει να παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη, ενώ οι παγκόσμιες δαπάνες λογισμικού θα αυξηθούν κατά 8,5% το 2019 και κατά 8,2% το 2020, φθάνοντας τα 466 δισ. δολάρια. Οι εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες για business λογισμικό το 2019, με μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού να μετατοπίζεται στο software as a service (SaaS).

 

Παρά την επιβράδυνση της αγοράς κινητών τηλεφώνων, ο τομέας των συσκευών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2019. Οι μεγαλύτερες και πιο κορεσμένες αγορές smartphone, όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δυτική Ευρώπη, τροφοδοτούνται από κύκλους αντικατάστασης, οι οποίοι όμως δεν φτάνουν για να αναπτερώσουν τη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να κρατούν για περισσότερο χρόνο τις υφιστάμενες συσκευές τους η συγκεκριμένη αγορά μειώθηκε κατά 1,2% το 2018.

 

Εκτός από τις αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά, παρατηρείται επίσης ότι οι δεξιότητες των εργαζομένων αρχίζουν να υστερούν, καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν νέες τεχνολογίες, όπως συσκευές IoT, για να οδηγήσουν ψηφιακές επιχειρήσεις. Σχεδόν το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού του ΙΤ χρειάζεται επειγόντως να αναπτύξει δεξιότητες και ικανότητες για να υποστηρίξει τις ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Οι απαιτήσεις σε δεξιοτήτων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση, ο σχεδιασμός υπηρεσιών και η επιστήμη των δεδομένων, αλλάζουν ταχύτερα από ό, τι έχουμε δει ποτέ πριν.

 

Σχετικά άρθρα

Η Fortinet συνεχίζει να ενισχύεται στην Ελλάδα με μια σημαντική προσθήκη στο δυναμικό της

Giorgos Athanassiadis

IBM: επιδιώκει να αλλάξει τα δεδομένα με τα PureSystems

dmallas

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα