7.1 C
Athens
15/01/2021
Biztech

Gaming PCs: Το «φωτεινό σημείο» της αγοράς

Η αγορά των υπολογιστών δείχνει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη ανάγκη για business υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και gaming PCs. Ειδικά στην αγορά των gaming PCs οι κατασκευαστές έχουν ανακαλύψει έναν κινητήρα ανάπτυξης στην κατηγορία των ενθουσιωδών χρηστών, χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητα των e-sports και του game streaming.

Όσον αφορά τα gaming συστήματα υπολογιστών, αναφερόμαστε στα desktop PCs και τα laptops με υψηλής ποιότητας hardware και αντίστοιχο κόστος. Ας μην ξεχνάμε πως οι gaming υπολογιστές διαθέτουν το πιο πρόσφατο και πιο ισχυρό hardware, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά μεγάλων οθονών, καρτών γραφικών, RAM, επεξεργαστών και δίσκων SSD παρουσιάζει ανάλογη άνοδο. Τα desktop PCs αντιπροσωπεύουν το 65% έως 70% των πωλήσεων gaming υπολογιστών, ενώ και η κατηγορία των gaming laptops παρουσιάζει σταθερά σημαντική άνοδο, χάρη στις κινήσεις των κατασκευαστών με εντυπωσιακά μοντέλα βελτιωμένων χαρακτηριστικών και επιδόσεων. Η τάση στην αγορά των gaming υπολογιστών είναι σαφώς ανοδική και το γεγονός αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει κατασκευαστές και το κανάλι συνεργατών.

 

 


 

Τα στατιστικά στοιχεία μέχρι πρόσφατα έδειχναν πως οι πωλήσεις PCs βρίσκονται σε πτώση και αναλυτές -όπως η IDC- απέδωσαν το γεγονός αφενός στην παρουσία φορητών και οικονομικών συσκευών όπως είναι τα smartphones και τα tablets και αφετέρου στο ότι οι καταναλωτές δεν αναβαθμίζουν τους υπολογιστές τους τόσο συχνά όσο στο παρελθόν, κάτι πολύ λογικό δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας πως έχουν βγει στο προσκήνιο και άλλες τεχνολογίες που μπορούν να χειριστούν λειτουργίες όπως η πρόσβαση στο Internet, τα emails και η επεξεργασία κειμένου, η ζήτηση για τα υπολογιστές μειώνεται με τα συγκεκριμένο αντίκτυπο στις πωλήσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα κοινό που φαίνεται να αγνοεί τα δεδομένα αυτά και να μην πείθεται από τις εναλλακτικές τεχνολογίες: οι gamers. Αν και στην αγορά υπάρχει μια ποικιλία από λύσεις για gaming, όπως είναι τα κινητά και οι παιχνιδομηχανές, δεν δείχνουν να μπορούν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο εμπειρίας στον κάτοχό τους με εκείνο των high-end gaming PCs.

Συγκεκριμένα, κανένα από τα προηγούμενα δεν έχει τη δυνατότητα για τα γραφικά και τον ήχο που οι gamers έχουν συνηθίσει. Όλα αυτά συνηγορούν στην αύξηση των πωλήσεων των gaming PCs, η οποία συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση πωλήσεων στα περιφερειακά τους που με τη σειρά του έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές στην κυκλοφορία νέων προϊόντων.

 

Καθώς οι απαιτήσεις σε γραφικά συνεχίζουν να αυξάνονται, οι gamers δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Χάρη στην καταγεγραμμένη αυξανόμενη ζήτηση, η εξειδικευμένη αγορά του gaming hardware αποτελεί μια «νησίδα» ανάπτυξης στο βασικό τμήμα της αγοράς των PCs. Πρόσφατα στοιχεία της Intel δείχνουν πως οι gamers τείνουν να αντικαταστήσουν τα PCs τους κάθε δύο χρόνια. Οι τάσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πως η αγορά των PCs θα παραμείνει σταθερή, χάρη σε αξιόπιστους καταναλωτές που απαιτούν το καλύτερο διαθέσιμο hardware. Παρόλο που τα gaming PCs -τόσο στην desktop όσο και στη laptop μορφή τους- αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα της συνολικής αγοράς, δεν μπορεί να αγνοηθεί η δυναμική τους, ιδίως από τους μεταπωλητές, καθώς προσφέρει δυνατότητες διαφοροποίησης αλλά και ευκαιρίες για υψηλά περιθώρια κέρδους.

 

Η τεράστια δημοτικότητα νέων genres παιχνιδιών έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να ξοδεύουν χρήματα σε ακριβό εξοπλισμό (desktop PCs και laptops) για να μπορούν να τα απολαύσουν στο μέγιστο βαθμό.

 

Τα πλεονεκτήματα των gaming συστημάτων

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και στην πρόσφατη CES, συσκευές όπως τα gaming laptops προτείνονται από τους μεγάλους παίκτες ως σοβαρή εναλλακτική λύση ακόμα και για τις επιχειρήσεις, εξαιτίας των ενσωματωμένων τεχνολογιών αιχμής και των καινοτόμων χαρακτηριστικών τους. Πρόκειται σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα τάση, άξια προσοχής αν μη τι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα gaming συστήματα προτιμώνται από ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Ας δούμε κάποιους.

 

Ταχύτητα

Από τη στιγμή που θα εκκινήσει, μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο προς χρήση, αλλά και συνολικά όσον αφορά τις ταχύτητες εκτέλεσης πάσης φύσεως περίπλοκων εργασιών, ένα gaming σύστημα πραγματικά υπερέχει. Εκτός από το αμιγώς gaming ενδιαφέρον, η ταχύτητα παίζει ουσιαστικό ρόλο και στην περίπτωση των επαγγελματικών παρουσιάσεων, για παράδειγμα, όπου τα δεδομένα θα πρέπει να είναι άμεσα έτοιμα για ένα meeting, ο παράγοντας ταχύτητα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τις λοιπές εργασίες που απαιτούν ταχύτητα και αξιοπιστία.

Η ταχύτητα αυτή βεβαίως οφείλεται στην επεξεργαστική ισχύ που είναι ιδιαίτερα σημαντική στο θέμα του gaming. Οι υπολογιστές του είδους αυτού μπορούν να χειρίζονται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα που τείνουν να παρουσιάζουν φαινόμενα όπως «πάγωμα» ή lag όταν… πιέζονται. Η ταχύτητα του gaming PC ή laptop φαίνεται εξίσου και στις περιπτώσεις όπως η επεξεργασία video ή ακόμα και στην εκτέλεση ενός απαιτητικού επαγγελματικού προγράμματος που παρακολουθεί τις επιχειρησιακές διεργασίες.

 

Ευκολία χρήσης

Κάτι που πολύς κόσμος ίσως δεν γνωρίζει είναι πως οι gaming υπολογιστές επιτυγχάνουν όλα όσα και τα παραδοσιακά συστήματα και ακόμα περισσότερα. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να τρέξει κανονικά το software που διαθέτει, με το λειτουργικό σύστημα της επιλογής του. Επομένως, στην πράξη δεν θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα προσαρμογής ή εκμάθησης, δεδομένου πως έχοντας κάνει μια επένδυση σε έναν υψηλής ποιότητας υπολογιστή, θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άμεσα τις δυνατότητές του με άμεσα και προφανή αποτελέσματα στην παραγωγικότητα.

 

Υψηλής ποιότητας υποσυστήματα

Μιας και οι gaming υπολογιστές είναι κατασκευασμένοι ειδικά για παιχνίδια, αυτό σημαίνει καλύτερη εικόνα, ήχος, περισσότερη μνήμη και αποτελεσματικότερους επεξεργαστές που κάνουν ταυτόχρονα και αποτελεσματικότερη χρήση της μπαταρίας. Όλα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία σε έναν υπολογιστή και η ανώτερη ποιότητα συνεπάγεται πώς θα υπάρχουν πολύ λιγότερα προβλήματα hardware και επεξεργασίας.

 

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Εφόσον ο χρήστης αποκτήσει ένα gaming σύστημα σήμερα, δεν θα αποδειχθεί ξεπερασμένο τόσο σύντομα όσο ένα παραδοσιακό PC. Τα gaming συστήματα είναι ειδικά κατασκευασμένα για τα προγράμματα και τα παιχνίδια του αύριο και όχι μόνο για τα τρέχοντα.

Υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κενό μεταξύ της τεχνολογίας των gaming υπολογιστών και των λοιπών laptops. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που θα πρέπει να μεταφέρετε όλα τα αρχεία και τα δεδομένα σας από έναν παλιό υπολογιστή σε έναν νέο, η διαδικασία είναι συνήθως χρονοβόρα και κανείς δεν μπορεί τελικά να είναι βέβαιος πως όλα έχουν μεταφερθεί όπως πρέπει. Τα gaming συστήματα, αφενός θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή ταχύτερα. Αφετέρου, δεδομένου πως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν θα χρειαστεί ο χρήστης να μπαίνει συχνά στη δοκιμασία αυτή.

 

Ευελιξία, επεκτασιμότητα

Οι gaming υπολογιστές μπορούν να αναβαθμιστούν ακόμα πιο εύκολα από τους παραδοσιακούς υπολογιστές, μιας και τα επιμέρους υποσυστήματα μπορούν απλά να βγουν και να ξανατοποθετηθούν. Εφόσον κάποιος διαθέτει ένα gaming PC που είναι κάποια χρόνια παλιό και πιστεύει πως δεν λειτουργεί ως όφειλε, μπορεί απλά να αγοράσει το υποσύστημα που χρειάζεται και να το αντικαταστήσει με το ήδη υπάρχον. Αυτό θα του εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο από το να αγοράζει έναν υπολογιστή εξαρχής.

 

Αγορά ως επένδυση

Είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κάποιος για το πόσο προτιμότερο είναι ένα προϊόν ως επένδυση, εφόσον είναι σαφώς πιο ακριβό σε σχέση με άλλα. Εντούτοις, το κανάλι συνεργατών θα πρέπει να σταθεί στο επιχείρημα αυτό, το οποίο σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικό, όπως και το συνακόλουθο που με απλά λόγια καταλήγει στο κλασικό «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!» Σε γενικές γραμμές, ο μέσος χρήστης αγοράζει νέο σύστημα κάθε πέντε χρόνια και ένα gaming σύστημα πολλαπλασιάζει τη διάρκεια ζωής, μιας και έχει ήδη ενσωματώσει τη νέα τεχνολογία αμέσως μόλις αυτή κυκλοφορήσει. Κι αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό, εφόσον μάλιστα συνυπολογιστεί με τον χρόνο που εξοικονομεί.

 

Gaming PC vs Laptop

Μπορεί τα gaming PCs ή desktops να έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά εδώ και πολύ καιρό και να είναι η βασική επιλογή μεγάλης μερίδας gamers, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των επεξεργαστών και των καρτών γραφικών έχουν κλείσει σημαντικά την «ψαλίδα» στο ζήτημα αυτό. Βέβαια, υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στις δύο αυτές επιλογές. Καλό είναι οι συνεργάτες να έχουν υπόψη αφενός τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και αφετέρου τις διαφορές μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να προτείνουν τις λύσεις εκείνες που είναι καταλληλότερες για τους πελάτες τους.

 

Πλεονεκτήματα των gaming PCs

Επιδόσεις: Εφόσον κάποιος αναζητά κάποιο υψηλών επιδόσεων σύστημα gaming, ένα desktop PC αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή. Με χαρακτηριστικά όπως υδρόψυξη, υποστήριξη για πολλαπλές GPUs, εξελιγμένους δίσκους SSD και υπεραρκετή υποστήριξη μνήμης RAM, τα laptops δεν είναι εύκολο να αντισταθμίσουν τα χαρακτηριστικά αυτά.

 

Τιμή: Ένα desktop PC που προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις με ένα αντίστοιχο laptop, κοστίζει σαφώς λιγότερο από αυτό. Ο λόγος, προφανής: είναι πολύ πιο κοστοβόρα η συρρίκνωση των υποσυστημάτων προκειμένου να χωρέσουν στο σασί ενός laptop.

 

Παραμετροποίηση, addons, περιφερειακά: Αν και τα laptops προσφέρουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο customization, δεν μπορούν προφανώς να υποκαταστήσουν τους desktop υπολογιστές. Είτε μιλάμε για τα κουτιά, για συνδέσεις, για LEDs αλλά και tubing, οι επιλογές είναι ατελείωτες για όσους επιθυμούν να παραμετροποιήσουν το PC τους. Επιπλέον, θα έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία ποικιλία περιφερειακών και addons όπως είναι οι κάρτες ήχου και δικτύου.

 

Αναβάθμιση: Η αναβάθμιση ενός desktop PC είναι τόσο απλή όσο η τοποθέτηση ενός νέου υποσυστήματος, ενώ τα σύγχρονα gaming laptops πωλούνται με μη αποσπώμενες CPUs, GPUs και RAM.

 

Τα gaming laptops έχουν έρθει στο προσκήνιο τα πρόσφατα χρόνια ως σταθερή επιλογή για εξειδικευμένους gamers που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν παραδοσιακά desktop συστήματα ή παιχνιδομηχανές.
 

 

Τα πλεονεκτήματα των gaming laptops

Φορητότητα: Εφόσον κάποιος χρειάζεται να έχει μαζί του τον υπολογιστή του, τότε ένα gaming laptop αποτελεί την καλύτερη επιλογή, δεδομένου πως το να πρέπει να κουβαλά μαζί του ένα desktop, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι δεν είναι καθόλου πρακτικό. Αυτό που προσφέρει ένα laptop είναι ευελιξία στο σπίτι ή εν κινήσει, τη οποία ο χρήστης δεν πρόκειται να έχει διαφορετικά.

 

Τεχνολογία αιχμής: Τα σύγχρονα gaming laptops ανανεώνονται, συνήθως σε ετήσια βάση, με νέα υποσυστήματα. Αυτό σημαίνει πως όλοι εκείνοι οι χρήστες που ενδιαφέρονται για τη νεότερη τεχνολογία αιχμής, θα μπορούν να τη βρουν σε ένα high end gaming laptop.

 

Λειτουργικότητα επιπέδου desktop: Τώρα που τα περισσότερα laptops διαθέτουν θύρες USB-C, έχουν παρέλθει οι εποχές όπου θα έπρεπε ο χρήστης να συνδέσει το καθένα υποσύστημα ξεχωριστά. Μια απλή θύρα USB-C μπορεί να διαχειριστεί όλες τις απαραίτητες συσκευές και συνδέσεις.

 

Ισχύς επιπέδου desktop: Τα σύγχρονα laptops, ιδίως τα μοντέλα εκείνα που τρέχουν CPUs της Intel και GPUs της Nvidia θα προσφέρουν επιδόσεις gaming επιπέδου desktop. Τα περισσότερα high-end gaming laptops προσφέρουν υποστήριξη VR, ενώ κάποια από αυτά είναι συμβατά με 4Κ.

 

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος είναι πάντα σημαντική και εδώ έγκειται ο ρόλος των μεταπωλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στο αντικείμενο αυτό. Εφόσον ο πελάτης έχει ανάγκη για ένα σύστημα που θα παίζει παιχνίδια σε 4Κ για πολλές ώρες, τότε ένα gaming PC μπορεί να αποτελεί την ιδανική επιλογή. Εφόσον όμως κάποιος παίζει πολλά αθλητικού τύπου παιχνίδια και βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, τότε ένα gaming laptop αποδεικνύεται μονόδρομος.

 

Η αγορά των gaming PCs

Ξεκινάμε με την αξία της συνολικής αγοράς του video game software που ξεπέρασε τα 100 δις δολάρια μέσα στο προηγούμενο έτος. Εντούτοις, αυτό είναι μόλις ένα μέρος του συνολικού οικοσυστήματος του gaming, καθώς θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων στο σχετικό με τα παιχνίδια hardware. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις παιχνιδομηχανές, αλλά στα high-end συστήματα PC. Μια πρόσφατη έρευνα της DFC Intelligence αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές.

Συγκεκριμένα, η DFC Intelligence παρακολουθεί τα χρήματα που ξοδεύονται στο PC hardware, ιδίως για την αγορά των high-end PCs που απευθύνονται αποκλειστικά στο gaming. Η τεράστια δημοτικότητα νέων genres παιχνιδιών έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να ξοδεύουν χρήματα σε ακριβό εξοπλισμό για να μπορούν να τα απολαύσουν στο μέγιστο βαθμό. Η νεότερη έρευνα της DFC υπολογίζει πως οι πωλήσεις high-end PC hardware αυξήθηκαν κατά 40% εντός του προηγούμενου έτους, φτάνοντας σε αξία τα 40 δις δολάρια. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια το ποσό που ξοδεύεται αναμένεται να αγγίξει τα 75 δις δολάρια.

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτού του είδους η αύξηση αναμένεται να ωφελήσει διαφορετικού είδους επιχειρήσεις. Ήδη το 2017, η κατασκευάστρια εταιρεία chip γραφικών Nvidia είδε τα έσοδά της από το gaming να αυξάνονται κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπρόσθετα, τα έσοδα από το gaming της εταιρείας διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015. Ακόμα και η AMD που αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα ανταγωνισμού είδε τα έσοδα από τις κάρτες γραφικών να αυξάνονται κατά 50% εντός του προηγούμενου έτους.

 

Και οι εταιρείες αυτές είναι μόνο οι πλέον γνωστοί «παίκτες» στον χώρο. Εταιρείες όπως οι Corsair και Cooler Master εξειδικεύονται σε cases, μνήμες και άλλα αξεσουάρ για να βοηθήσουν τους gamers να φτιάξουν τα δικά τους συστήματα. Η αγορά των enthusiasts είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα segments στον χώρο του gaming και στη αγορά των gaming συστημάτων. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε μια νέα γενιά gamers που αναγνωρίζουν την αξία που έχει ένα high-end σύστημα. Οι καταναλωτές που ήταν έφηβοι στις απαρχές των home PCs στη δεκαετία του 1990, έχουν πλέον περάσει τα 30 και δείχνουν έτοιμοι να ξοδέψουν χρήματα για το χόμπι τους. Προσθέστε σε αυτό και τις ανερχόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός των game consumers παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί σε μέχρι πρότινος εντυπωσιακά μεγέθη.

 

Σύμφωνα τώρα με την IDC, και τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2028, οι πωλήσεις των παραδοσιακών PCs (desktop, notebooks και workstations) ανήλθαν στα 62,3 εκατομμύρια τεμάχια, καταγράφοντας μια ετήσια αύξηση της τάξης του 2,7%. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν την πρόβλεψη της IDC για ανάπτυξη 0,3%, σηματοδοτώντας τον ισχυρότερο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών.

Μολονότι βοηθήθηκε σε κάποιο βαθμό από ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο στο 2017, το οποίο επηρεάστηκε από ένα σύνολο παραγόντων, τα αποτελέσματα του 2Q18 υπήρξαν εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Η ανάπτυξη αυτής της αγοράς φαίνεται τόσο στα premium όσο και στα entry μοντέλα. Οι Chrome OS συσκευές, τα premium notebooks και τα gaming PCs που μας απασχολούν εδώ, έχουν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό, ιδίως αν αυτό συνδυαστεί με τις βελτιωμένες τιμές των καρτών γραφικών.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η ανάπτυξη αυτή αφορά τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, καθώς οι 5 μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρείες παρουσίασαν ετήσια αύξηση εσόδων πάνω από 7%, καταλαμβάνοντας περίπου το 78% της συνολικής αγοράς. Από πλευράς γεωγραφικής κατανομής, όλες οι περιοχές ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με τις πλέον ώριμες, καθώς και τις ανερχόμενες αγορές να παρουσιάζουν άνω του αναμενόμενου επιδόσεις.

Η αγορά των ΗΠΑ συγκεκριμένα παρουσίασε ένα ακόμα τρίμηνο μεγαλύτερης ανάπτυξης, μετά από ένα σχετικά στάσιμο 2017. Σύμφωνα με αναλυτή της IDC, αν και τα παραδοσιακά PCs δεν αποτελούν τις προεπιλεγμένες συσκευές για πολλά σενάρια χρήσης, η αγορά συνεχίζει να δείχνει υψηλή αντοχή, καθώς η εμπειρία χρήσης των PCs εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς και με τρόπους που μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστοί. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται σαφώς τα gaming PCs που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση όχι μόνο μεταξύ των game enthusiasts αλλά εσχάτως και για επαγγελματική χρήση.

 

Η νεότερη έρευνα της DFC υπολογίζει πως οι πωλήσεις high-end PC hardware αυξήθηκαν κατά 40% εντός του προηγούμενου έτους, φτάνοντας σε αξία τα 40 δις δολάρια. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια το ποσό που ξοδεύεται αναμένεται να αγγίξει τα 75 δις δολάρια!

 

Πρόσφατη έρευνα της DFC Intellinence υπολογίζει πως οι πωλήσεις high-end PC hardware αυξήθηκαν κατά 40% εντός του προηγούμενου έτους, φτάνοντας σε αξία τα 40 δις δολάρια. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια το ποσό που ξοδεύεται αναμένεται να αγγίξει τα 75 δις δολάρια!

 

Η αγορά των gaming laptops

Η Market Research Future (MRFR) πρόσφατα κυκλοφόρησε μια έρευνα σχετική με την παγκόσμια αγορά gaming laptops. Η έρευνα αναλύει τις προοπτικές ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς κατά την περίοδο μεταξύ 2017 και 2023, προσφέροντας στους της μια ολοκληρωμένη προοπτική της αγοράς, βάσει αξιόπιστων πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει από πρωτεύουσες και δευτερεύουσες πηγές.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRFR, η παγκόσμια αγορά gaming laptops αναμένεται να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή αύξηση με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 22% την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, κυρίως χάρη στην αυξημένη ζήτηση για πανίσχυρα gaming συστήματα και στην αυξημένη δημοτικότητα του gaming.

Τα gaming laptops έχουν έρθει στο προσκήνιο τα πρόσφατα χρόνια ως σταθερή επιλογή για εξειδικευμένους gamers που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν παραδοσιακά desktop συστήματα ή παιχνιδομηχανές. Αν και τα laptops υπολείπονταν παραδοσιακά όσον αφορά το gaming εξαιτίας περιορισμών λόγω μεγέθους, οι αδιάκοπες τεχνολογικές εξελίξεις στις κάρτες γραφικών και στον λοιπό gaming εξοπλισμό έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μικρότερων υποσυστημάτων. Αυτά με τη σειρά τους έχουν επιτρέψει στους κατασκευαστές laptops την κυκλοφορία συστημάτων που μπορούν να προσφέρουν ξεκάθαρα τη βέλτιστη gaming εμπειρία που είναι συγκρίσιμη ή και ανώτερη από εκείνη των παραδοσιακών εναλλακτικών.

Ταυτόχρονα, και στη λογική αυτή, η κυκλοφορία μικρότερων, ελαφρότερων και αποτελεσματικότερων υποσυστημάτων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την παγκόσμια αγορά gaming laptops κατά την περίοδο που αναλύεται. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι η ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα του gaming που αποτελεί τον βασικό λόγο ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

 

Τα gaming laptops αντιπροσωπεύουν την καλύτερη επιλογή που διαθέτουν οι εξειδικευμένοι gamers, εφόσον μάλιστα βρίσκονται συχνά και εν κινήσει, με συνέπεια να μην μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους τα ογκώδη desktops ή κονσόλες. Η φορητότητα των gaming laptops αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς οι χρήστες που μετακινούνται αρκετά, όπως και οι gamers είναι πιθανόν να προτιμήσουν την ευκολία που αυτά προσφέρουν.

Αναγνωρίζοντας την αυξημένη εμπορικότητα των gaming laptops, πολλοί από τους μεγάλους παίκτες στον χώρο έχουν δραστηριοποιηθεί ανάλογα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανάπτυξη στην αγορά των gaming laptops κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η καινοτομία των προϊόντων με στόχο να καταστήσει το gaming ακόμα πιο βολικό και αξιόπιστο για τους enthusiasts αναμένεται να αποτελέσει σημαντική παράμετρο της παγκόσμιας ανάπτυξης της αγοράς αυτής κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

 

Όσον αφορά τα διαφορετικά segments της παγκόσμιας αγοράς laptops, αυτή διαφοροποιείται στη βάση των τελικών χρηστών και υποσυστημάτων. Όσον αφορά τους τελικούς χρήστες, αυτοί διαχωρίζονται σε hardcore gamers, επαγγελματίες gamers κ.ο.κ. Όσον αφορά τώρα τα υποσυστήματα, η αγορά των gaming laptop διαχωρίζεται σε μέγεθος RAM, αποθηκευτικό χώρο, κάρτες γραφικών, μέγεθος οθόνης, περιφερειακά και επεξεργαστές.

 

Τέλος, σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή, στην παγκόσμια αγορά των gaming laptops αναμένεται στην εξεταζόμενη περίοδο να κυριαρχήσει η Βόρεια Αμερική, εξαιτίας κυρίως της παρουσίας πολλών μεγάλων παικτών στην περιοχή. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ο σημαντικός ανταγωνισμός που με τη σειρά του έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία πολλαπλών εξαιρετικά εξελιγμένων μοντέλων gaming laptops.

Από την άλλη, η ευρέως διαδεδομένη δημοτικότητα του gaming στις ΗΠΑ αποτελεί και αυτή σημαντικότατο παράγοντα ανάπτυξης της αγοράς των gaming laptops στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Η αυξημένη αγοραστική δύναμη των εφήβων και γενικότερα των νέων στην περιοχή αποτελεί εξίσου ισχυρό παράγοντα για τη δεδομένη αγορά.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη την εξεταζόμενη περίοδο, κυρίως χάρη στην αυξημένη παραγωγή laptops σε χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊβάν, καθώς και στην ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα του gaming στα ανερχόμενα αστικά κέντρα της περιοχής.

 

Σχετικά άρθρα

Oracle: Παρουσίαση ταχύτερου και πιο επεκτάσιμου Server και Engineered συστήματος

Kitriniaris

Έρχεται το 8ο Samsung Service Lab Workshop

Kitriniaris

Νέο έργο παροχής υπηρεσιών ανέλαβε η Digimark

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα