17.5 C
Athens
14/04/2021
Biztech

Gaming PCs: Μια αγορά που… πάει με χίλια

Ένα τμήμα της αγοράς υπολογιστών που όχι μόνο άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά παρουσίασε πολύ σημαντική άνοδο και μάλιστα με πολύ θετικές προβλέψεις για το μέλλον είναι το PC gaming. Η περίοδος του lockdown είχε ως αποτέλεσμα οι gamers να έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με το χόμπι τους, βρίσκοντας ευκαιρία να ανανεώσουν τα συστήματά τους, ενώ την ίδια στιγμή προστέθηκαν και πολλοί καινούριοι gamers. Αυτό το θετικό «κύμα» συμπαρέσυρε ολόκληρη η αγορά του PC gaming, τόσο των ίδιων των υπολογιστών, όσο και των περιφερειακών και φυσικά των gaming τίτλων. Οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση 60% μέσα στο 2020 που αποτελεί ρεκόρ πενταετίας, ενώ τα high-end gaming PCs που πουλήθηκαν μέσα στο 2020 κατέλαβαν σχεδόν το μισό ποσοστό από τον συνολικό όγκο της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο επομένως που οι κατασκευαστές gaming PCs ανανέωσαν το portfolio τους τόσο στο κομμάτι του desktop όσο και του laptop, σπεύδοντας να υιοθετήσουν τις καινούριες πλατφόρμες των δύο κορυφαίων κατασκευαστών CPUs. Η αγορά επομένως των gaming PCs όχι μόνο «πάει καλά» αλλά αποτελεί την τονωτική ένεση που χρειαζόταν ολόκληρη η αγορά των υπολογιστών.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ολοένα περισσότεροι καταναλωτές, αλλά και συγκεκριμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις, προτιμούν κάποιο Gaming PC (desktop ή laptop ανάλογα με τις ανάγκες τους) σε σύγκριση με μια παραδοσιακή συσκευή. Προφανώς, ο βασικός λόγος παραμένει το gaming, το οποίο στις σύγχρονες συνθήκες πανδημίας έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη. Ας δούμε αρχικά γιατί τα Gaming PCs είναι ανταγωνιστικά και στη συνέχεια θα εστιάσουμε στις μεταξύ τους διαφορές.

Ταχύτητα

Τόσο στην εκκίνησή τους όσο και στη λειτουργία τους, αλλά και συνολικά όσον αφορά τις ταχύτητες εκτέλεσης κάθε είδους περίπλοκων εργασιών, τα gaming συστήματα πραγματικά υπερέχουν. Εκτός από το αμιγώς gaming στοιχείο, η ταχύτητα παίζει ουσιαστικό ρόλο και στην περίπτωση των επαγγελματικών παρουσιάσεων, για παράδειγμα, όπου τα δεδομένα θα πρέπει να είναι άμεσα έτοιμα για ένα meeting, ο παράγοντας ταχύτητα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τις λοιπές εργασίες που απαιτούν ταχύτητα και αξιοπιστία.

Η ταχύτητα αυτή βεβαίως οφείλεται στην επεξεργαστική ισχύ που είναι ιδιαίτερα σημαντική στο θέμα του gaming. Οι υπολογιστές του είδους αυτού μπορούν να χειρίζονται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα που τείνουν να παρουσιάζουν φαινόμενα όπως “πάγωμα” ή lag όταν πιέζονται. Η ταχύτητα του gaming PC ή laptop φαίνεται εξίσου και στις περιπτώσεις όπως η επεξεργασία video ή και στην εκτέλεση απαιτητικού επαγγελματικού software.

Ευχρηστία και άμεση λειτουργικότητα

Μπορεί μέχρι πρότινος να μην ήταν τόσο γνωστό, αλλά η αλήθεια είναι πως οι gaming υπολογιστές επιτυγχάνουν όλα όσα και τα παραδοσιακά συστήματα και ακόμα περισσότερα. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να τρέξει κανονικά το software που διαθέτει, με το λειτουργικό σύστημα της επιλογής του. Επομένως, στην πράξη δεν θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα προσαρμογής ή εκμάθησης, δεδομένου πως έχοντας κάνει μια επένδυση σε έναν υψηλής ποιότητας υπολογιστή, θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε άμεσα τις δυνατότητές του με άμεσα και προφανή αποτελέσματα στην παραγωγικότητα.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Εφόσον ο χρήστης αποκτήσει ένα gaming σύστημα σήμερα, δεν θα αποδειχθεί ξεπερασμένο τόσο σύντομα όσο ένα παραδοσιακό PC. Τα gaming συστήματα είναι ειδικά κατασκευασμένα για τα προγράμματα και τα παιχνίδια του αύριο και όχι μόνο για τα τρέχοντα.

Υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κενό μεταξύ της τεχνολογίας των gaming υπολογιστών και των λοιπών laptops. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που θα πρέπει να μεταφέρετε όλα τα αρχεία και τα δεδομένα σας από έναν παλιό υπολογιστή σε έναν νέο, η διαδικασία είναι συνήθως χρονοβόρα και κανείς δεν μπορεί τελικά να είναι βέβαιος πως όλα έχουν μεταφερθεί όπως πρέπει. Τα gaming συστήματα, αφενός θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή ταχύτερα. Αφετέρου, δεδομένου πως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν θα χρειαστεί ο χρήστης να μπαίνει συχνά στη δοκιμασία αυτή.

Ευελιξία, επεκτασιμότητα

Οι gaming υπολογιστές μπορούν να αναβαθμιστούν ακόμα πιο εύκολα από τους παραδοσιακούς υπολογιστές, μιας και τα επιμέρους υποσυστήματα μπορούν απλά να βγουν και να ξανατοποθετηθούν. Εφόσον κάποιος διαθέτει ένα gaming PC που είναι κάποια χρόνια παλιό και πιστεύει πως δεν λειτουργεί ως όφειλε, μπορεί απλά να αγοράσει το υποσύστημα που χρειάζεται και να το αντικαταστήσει με το ήδη υπάρχον. Αυτό θα του εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο από το να αγοράζει έναν υπολογιστή εξαρχής.

Επένδυση στο μέλλον

Μπορεί κάποιες από αυτές τις συσκευές να είναι πιο ακριβές, εντούτοις μακροπρόθεσμα πρόκειται για επένδυση, ενώ ειδικά σε αυτή την κατηγορία υπολογιστών ισχύει το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις!» Σε γενικές γραμμές, ο μέσος χρήστης αγοράζει νέο σύστημα κάθε πέντε χρόνια και ένα gaming σύστημα πολλαπλασιάζει τη διάρκεια ζωής, μιας και έχει ήδη ενσωματώσει τη νέα τεχνολογία αμέσως μόλις αυτή κυκλοφορήσει. Κι αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό, εφόσον μάλιστα συνυπολογιστεί με τον χρόνο που εξοικονομεί.


Γιατί τα επιλέγουν οι επαγγελματίες

Ένα Gaming PC ουσιαστικά διαθέτει τα ίδια υποσυστήματα με έναν παραδοσιακό υπολογιστή. Εντούτοις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τα υποσυστήματα αυτά, με τα Gaming PCs να διαφέρουν από τα Consumer τουλάχιστον σε ένα εξάρτημα: την κάρτα γραφικών. Οι GPUs είναι σαφώς πιο εξελιγμένες στα gaming συστήματα από εκείνες των πιο παραδοσιακών συστημάτων που συνήθως χρησιμοποιούν integrated γραφικά.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα σημεία υπεροχής των Gaming PCs που τα καθιστούν σημαντική επένδυση και κορυφαία επιλογή για συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.

Σχεδιαστές γραφικών και επαγγελματίες

Όπως είπαμε, τα gaming συστήματα καθορίζονται εν πολλοίς από τη GPU τους και πλέον αρκετές διαθέτουν εξειδικευμένη RAM για την επεξεργασία των γραφικών. Αυτό σημαίνει ότι οι gaming υπολογιστές μπορούν να επεξεργαστούν γραφικά ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι τυπικοί consumer υπολογιστές δεν διαθέτουν εξειδικευμένη κάρτα γραφικών. Αντ’ αυτού βασίζονται σε ενσωματωμένη GPU, η οποία είναι μέρος του επεξεργαστή. Τα Gaming PCs διαθέτουν ξεχωριστά slots για κάρτα γραφικών. Τα PCs με ενσωματωμένα γραφικά δεν έχουν σχεδιαστεί με στόχο να προσφέρουν high-end επιδόσεις. Αν και όσοι δεν ασχολούνται με το gaming θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τους σχεδιαστές γραφικών και τους κλάδους επεξεργασίας video. Μια ισχυρή GPU επιτρέπει στους επαγγελματίες να προβάλλουν την εργασία τους στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Οι graphic artists μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια (σε συνδυασμό με οθόνη υψηλής ανάλυσης) με τη χρήση ενός Gaming PC. Δεν είναι απαραίτητο να επενδύσει κάποιος στο νεότερο ή ακριβότερο μοντέλο, καθώς ένα μέσο σύστημα μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγελματία.

Υψηλές ταχύτητες κατάλληλες για επεξεργασία video

Τα Gaming PCs διαθέτουν χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν τις high-end επιδόσεις των υπολογιστών. Αυτά τα συστήματα συνήθως διαθέτουν επεξεργαστή Intel ή AMD τελευταίας γενιάς, καθώς και 16GB μνήμη RAM τουλάχιστον (επεκτάσιμη φυσικά). Ο συνδυασμός με νέας τεχνολογίας GPU έχει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρό σύστημα.

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την επεξεργασία video χρειάζονται ταχύτατη επεξεργασία γραφικών και η συνολική επεξεργαστική ισχύς των Gaming PCs σίγουρα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η εκτέλεση software επεξεργασίας video είναι μια απαιτητική εργασία που απορροφά σημαντικούς πόρους συστήματος. Η πλειονότητα των consumer συστημάτων δεν είναι κατάλληλα για την εργασία αυτή, καθώς δεν διαθέτουν τα κατάλληλα υποσυστήματα για να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες των επαγγελματιών.

Ταχύτατες επιδόσεις

Οι υψηλές επιδόσεις των Gaming PCs υποστηρίζονται όχι μόνο από καλύτερους επεξεργαστές και RAM, αλλά επιπλέον από δίσκους SSD, οι οποίοι είναι ταχύτεροι από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους HDD. Ένας SSD μπορεί να εκτινάξει τις επιδόσεις και να μειώσει σημαντικά τον χρόνο εκκίνησης του συστήματος. Οι επαγγελματίες χρήστες προτιμούν τους SSDs γιατί κάνουν τις εφαρμογές να τρέχουν πιο γρήγορα και ομαλά. Κάποια σύγχρονα συστήματα gaming συνδυάζουν τους SSDs με τους HDDs, προσφέροντας «υβριδικά» συστήματα αποθήκευσης, τα οποία συνδυάζουν την ταχύτητα των SSDs και τη χωρητικότητα των HDDs.

Premium ήχος

Τα σύγχρονα Gaming PCs είναι βελτιστοποιημένα ώστε να τοποθετηθούν στο επίκεντρο της ψυχαγωγίας. Διαθέτουν κορυφαία γραφικά με υψηλό frame rate σε υψηλή ανάλυση και συμπληρώνουν την εικόνα αυτή με εξαιρετικής ποιότητας ήχο. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να απολαύσει high-end ποιότητα ήχου στις gaming συσκευές, κάτι που δύσκολα θα βρει στα παραδοσιακά συστήματα. Τα Gaming PCs χρησιμοποιούν και ψηφιο-αναλογικούς μετατροπείς (DAC), οπότε προσφέρουν την υψηλή ποιότητα του high-end ηχητικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, ένας gaming υπολογιστής μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικός σε χρήστες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής: συνθέτες, μουσικοί, ηχολήπτες και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες ενός gaming υπολογιστή σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα.

Μπορεί τα gaming συστήματα να είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα παραδοσιακά, αλλά η συνολική εμπειρία, οι επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά είναι συνολικά πολύ καλύτερα. Μπορεί να μην είναι αναγκαία σε όλους, αλλά οι επαγγελματίες στους κλάδους των γραφικών, το ήχου, και του high-end computing είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθούν.


Σχετικά άρθρα

ΣΕΠΕ: Ετήσια γενική συνέλευση

Kitriniaris

Lenovo ThinkPad P1 & P72. Υπερυπολογιστές σε mobile «πακέτο»

Ενημερωτική ημερίδα της Intersys για τους συνεργάτες της

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα