13.7 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Ευρυζωνική πρόσβαση παντού από την Ericsson

Με τις ανάγκες για ευρυζωνική πρόσβαση με κάθε τρόπο να πολλαπλασιάζονται καθημερινά, η Ericsson ανακοίνωσε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με τη Phillips, στο πλαίσιο του Mobile World Congress, η οποία αφορά “έξυπνους” στύλους φωτισμού! Πρακτικά, αυτό που ανακοίνωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, Χανς Βέστερμπεργκ και ο ομόλογος του στη Philips, Φρανς βαν Χούτεν, είναι υβριδικά συστήματα αστικού φωτισμού και σταθμών βάσης προκειμένου να επεκτείνεται η κάλυψη της ευρυζωνικής πρόσβασης των πολιτών.

Η αλήθεια είναι ότι η Ericsson θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας της ευρυζωνικής πρόσβασης, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι των φορητών συσκευών. Έτσι, εκτός από τη συνεργασία με τη Philips δίνει έμφαση και στο Radio Dot Com, μια λύση που βελτιώνει την κάλυψη στο εσωτερικό κτιρίων. Η Vodafone και η Swisscom ήδη δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη λύση.

Παράλληλα, η Ericsson ανακοίνωσε τη δημιουργία μαζί με το Facebook ενός εργαστηρίου προκειμένου να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία Internet.org για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αργεί ακόμα το 5G
Η Ericsson θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές θα συνεχιστεί αμείωτο ενώ σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας αν η μέση τιμή των smartphones μειωνόταν κατά 10 ευρώ, τότε οι πωλήσεις των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων θα αυξανόταν κατά 100 εκατομμύρια συσκευές.

Με αυτούς τους  ρυθμούς ανάπτυξης του mobile, δεν άργησε φυσικά να αναδυθεί και το επίμαχο θέμα των δικτύων 5G, με τον κ. Βέστερμπεργκ να επισημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν τα πρότυπα. Γενικά, στην Ericsson εκτιμούν ότι οι πρώτες υλοποιήσεις 5G δικτύων δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το 2020. 

Σε ειδική παρουσίαση που έλαβε χώρα στο MWC επιδείχθηκε πως το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές όπως η εξ αποστάσεως διαχείριση μηχανών ή η αντιμετώπιση κρίσεων μεγάλης κλίμακας που απαιτούν διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων. Σύμφωνα με την Ericsson, υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία στο 5G.. Το πρώτο είναι οι ταχύτητες διακίνησης δεδομένων και στο 5G γίνεται λόγος για συνδέσεις της τάξεως των 10 Gbps σε εταιρικά περιβάλλοντα και 1 Gbps για οικιακή χρήση. Επίσης, θα πρέπει να ικανοποιεί την ανάγκη για διασύνδεση εκατοντάδων χιλιάδων συνδεδεμένων συσκευών που θα είναι συγκεντρωμένες σε μία εκδήλωση (π.χ. σε έναν αθλητικό γεγονός). Ένας άλλος τομέας είναι η επικοινωνία μεταξύ συσκευών (M2M communication) όπου απαιτούνται τεχνολογίες που να προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Tέλος, υπάρχει η ανάγκη για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεγάλου όγκου δεδομένων. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που πρέπει να καλύψει το 5G, οπότε η αναμονή για την υλοποίησή του είναι λογικό να φαντάζει ακόμα μακρά.

Σχετικά άρθρα

ΕΕ: “Ύποπτες” οι κινεζικές εισαγωγές τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ευρώπη

Kitriniaris

Philips 349P7FUBEB: Και ultra-wide και κυρτή

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Motorola από τη Lenovo

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα