Ευρωπαϊκο τελεσιγραφο προς την Google

Νέες φουρτούνες για την Google και τις δραστηριότητές της επί ευρωπαϊκού εδάφους φέρνει απόφαση του CNΙL, της γαλλικής αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η Google καλείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αρχής εντός τριμήνου, σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

Οι πολιτικές συλλογής πληροφοριών των χρηστών από την Google έχει θορυβήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, ανάλογη έρευνα με του CNIL διεξάγουν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της πόλης του Αμβούργου στη Γερμανία. Αυτό όμως που φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο είναι η αλαζονεία με την οποία συμπεριφέρεται η Google απέναντι σε επίσημες κρατικές αρχές. Στην περίπτωση του CNIL, για παράδειγμα, η Google είχε δεχθεί σειρά υποδείξεων αλλά απέφευγε συστηματικά να πειθαρχήσει για πάνω από ένα χρόνο.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες για τον τρόπο που η Google συγκεντρώνει και συνδυάζει προσωπικά δεδομένα των χρηστών από διαφορετικές συσκευές και διαφορετικές πηγές. Θεωρούν μάλιστα ότι η Google δεν ενημερώνει επαρκώς τους χρήστες για τις τακτικές συλλογής δεδομένων που ακολουθεί ενώ πιστεύουν ότι αποθηκεύει τα συγκεκριμένα δεδομένα για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Google έχει ανοιχτά αρκετά μέτωπα με χώρες της ΕΕ. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το αν η Google χρησιμοποιεί μονοπωλιακές μεθόδους για να προωθήσει το Android, εκβιάζοντας μάλιστα κάποιες φορές τους κατασκευαστές mobile συσκευών.