Eurolife BI project: Ταχυτητα και ευελιξια σε ολα τα επιπεδα

Στα πλαίσια του Microsoft Business Intelligence Roadshow 2013 το Biztech.gr μίλησε με τον κύριο Κωνσταντίνο Λιακέα, διευθυντή Πληροφορικής της Eurolife, έναν από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη λύση BI που υλοποιήθηκε στην εταιρεία με προϊόντα της Microsoft και στα οφέλη που προέκυψαν. 
 
Η συζήτησή μας με τον κ. Λιακέα ξεκίνησε από την ανάγκη που ήθελε να καλύψει η Eurolife και προχώρησε στην υλοποίηση μιας λύσης Business Intelligence βασισμένη σε προϊόντα της Microsoft. Ο κ. Λιακέας μας ανέφερε: “Στόχος μας ήταν να ενοποιήσουμε – και μάλιστα σε σύντομο χρόνο – την back end πληροφορία και να την παρέχουμε στους τρεις βασικούς μας “πελάτες”, τα καταστήματα της τράπεζας, το δίκτυο των συνεργατών της Eurolife και τους εσωτερικούς χρήστες της επιχειρηματικής ευφυίας (Business Intelligence). Πρόκειται για ένα περιβάλλον εξαιρετικά διάσπαρτο, στο οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστούν και μια σειρά από προκλήσεις. Για παράδειγμα υπήρχε μια legacy λύση για Business Intelligence, ενώ μπροστά μας ερχόταν ένα έργο Solvency το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη αντιμετώπιση ειδικά στην πρώτη φάση υλοποίηση. Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο ή δεν θα είχαμε τίποτα, ή θα προχωρούσαμε σε μια λύση που θα μπορούσε να είναι εύκολη στην υλοποίηση, θα κάλυπτε στο μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες του business και θα μπορούσε να λειτουργήσει με τα skills που είχε η ομάδα μας. Έτσι στραφήκαμε στη λύση της Microsoft και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και τις  δυνατότητες που μας παρέχει το Enterprise Agreement. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε μέσα ελάχιστο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια πραγματική BI λύση, να δώσουμε εργαλεία στους χρήστες μας και να ενοποιήσουμε τις έννοιες της επιχειρηματικής πληροφόρησης.” 
 
Συνεχίζοντας ρωτήσαμε τον κύριο Λιακέα για τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στην υλοποίηση του έργου. Ο διευθυντής Πληροφορικής της Eurolife μας είπε: “Λόγω μεγέθους αλλά και των αναγκών που έχουμε για ευελιξία, είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε λύσεις – πλατφόρμες. Έτσι για παράδειγμα δεν καταφύγαμε σε κάποια εξειδικευμένη λύση για τη δημιουργία web οθονών και για τη web επικοινωνίας μας, αλλά επιλέξαμε το SharePoint, κάτι που μας έδωσε τεράστιες δυνατότητες για την επικοινωνία με τις τράπεζες και τους συνεργάτες μας, για τις πωλήσεις μας, αλλά και για την ανταλλαγή πληροφοριών με τον έξω κόσμο. Αντίστοιχα τεράστιες είναι και οι δυνατότητες του SQL Server, πολλές από τις οποίες δεν χρησιμοποιούσαμε, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες Analysis, τις οποίες μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε σε μεγάλο βαθμό. Στη διάρκεια μάλιστα προέκυψαν και άλλα πλεονεκτήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα Reporting Services, κάτι που μας διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία αναφορών. Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν για να προωθήσουμε την αρχική μας στόχευση, που δεν ήταν άλλη από το να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους συνεργάτες μας, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών μας.” 
 
Το επόμενο θέμα στη συζήτησή μας, αφορούσε στα οφέλη που προέκυψαν από την υλοποίηση. Ο κύριος Λιακέας μας ανέφερε: “Τα οφέλη ξεκινούν από τη φάση της ανάπτυξης του project. Το κόστος ανάπτυξης για λύση Business Intelligence και Extranet portal κυμάνθηκε σε ένα ποσό της τάξης μεγέθους των 40.000€, εξαιρετικά χαμηλό για το μέγεθος του project. Η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε εσωτερικά, από ανθρώπους που διέθεταν ήδη τα απαραίτητα skills – κάτι λογικό αφού είμαστε στηριγμένοι στον SQL server εδώ και 10 χρόνια. Πέρα από αυτά όμως, πλέον μπορεί μια καμπάνια της τράπεζας να βγει online σε 2 ώρες και χωρίς παρέμβαση από το τμήμα πληροφορικής αλλά απευθείας από τον power user του συστήματος. Στο παρελθόν η ίδια διαδικασία απαιτούσε 2-3 μέρες development, ενώ τώρα γίνεται μόνο το deployment αλλά και το sanity check του σχεδιασμού. Ακόμα και στην περίπτωση που θα χρειαστεί να επέμβουμε, για να αλλάξουμε μια διάσταση για παράδειγμα, μπορούμε να το κάνουμε εξαιρετικά γρήγορα. 

«Η υιοθέτηση λύσεων Microsoft Business Intelligence σε μεγάλους πελάτες στην Ελλάδα -όπως η Eurolife- επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις κορυφαίες αξιολογήσεις των αναλυτών για την ευχρηστία, την ευκολία υλοποίησης και την πλούσια λειτουργικότητα που προσφέρει η πλατφόρμα μας. Αποδεικνύει επίσης ότι σε τέτοιες περιόδους η επένδυση στο ΒΙ έχει ακόμα περισσότερα οφέλη, αφού δίνει στις επιχειρήσεις μια πολύ πιο πλήρη και άμεση εικόνα για τις κρυφές ευκαιρίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα.» Νικόλας Μολφέτας, business group lead, servers & tools της Microsoft Hellas