18.8 C
Athens
22/04/2021
Biztech

Έρχεται το δωρεάν Wi-Fi

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση ενός ιδιαίτερα εκτεταμένου δικτύου από δημόσια σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi hotspots). Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” δημοσιοποίησε ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή σχετικών προτάσεων και το επόμενο βήμα θα είναι από την πλευρά του υπουργείου, το οποίο πρόκειται -σχετικά σύντομα- να καταθέσει το τεχνικό δελτίο για το έργο, προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του. Μία διαφορά σε σχέση με άλλα έργα του ΕΣΠΑ είναι ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για τη σύνταξη του τεύχους προκήρυξης του έργου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μόλις υπάρξει το “πράσινο φως” για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, θα γίνει και η προκήρυξη του, μειώνοντας έτσι το χρόνο που θα απαιτείτο αν οι ενέργειες δεν γίνονταν παράλληλα.

Ο στόχος, όπως αναφέρεται και στην ανοικτή πρόσκληση, είναι, στην παρούσα φάση, να υλοποιηθούν περίπου 4000 WiFi hotspots σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αν οι διαδικασίες γίνουν αρκετά γρήγορα, τότε τα πρώτα WiFi hotspots στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα στους πολίτες μέσα στο 2014. Από την πρόσκληση προκύπτει ότι το ανώτερο “όριο” για τον προϋπολογισμό του έργου είναι τα 25 εκατ. ευρώ, αλλά το τελικό ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειωτέον πως ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο λόγο για προϋπολογισμό ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Στην προκαταρκτική πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου στις αρχές του 2014 είχαν ανταποκριθεί 302 δήμοι που υπέδειξαν συνολικά 6450 σημεία, ενώ στην αρχική λίστα υπήρχαν και περίπου 100 χώροι μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού και περίπου 200 χώροι λιμένων και μαρινών που υπέδειξε το υπουργείο Ναυτιλίας. Από αυτά τα σημεία θα γίνει και η επιλογή των 4000 σημείων που θα δημιουργηθούν στην πρώτη φάση.

Τα συγκεκριμένα WiFi hotspots δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν τις υφιστάμενες υποδομές των παρόχων αλλά να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες σύνδεσης. Η πραγματική ταχύτητα σύνδεσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 1-1,5 Mbps.

Στα 4000 σημεία της α’ φάσης του έργου δεν περιλαμβάνονται τα περίπου 620 σημεία όπου λειτουργούσαν WiFi hotspots από δήμους που είχαν λάβει σχετική επιδότηση στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Πολλά από αυτά έχουν καταπέσει, αλλά ήδη έχει αρχίσει η ενεργοποίηση πολλών από αυτών μέσα από πρωτοβουλίες της Ψηφιακής Σύγκλισης. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ασύρματα δίκτυα σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια, ενώ η β’ φάση του έργου θα περιλαμβάνει και άλλους χώρους μεγάλης έκτασης και ειδικού ενδιαφέροντος.

Δημήτρης Μαλλάς 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Σχετικά άρθρα

Νέα πλατφόρμα storage Dell EMC PowerStore

Giorgos Athanassiadis

Μπείτε στον κόσμο του HDR με το LG UltraWide monitor 38WK95C

Giorgos Athanassiadis

Νέα πακέτα περιεχομένου από τον OTE TV

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα