Epson L355: Βαρεων Βαρων, χωρις τον ογκο και το κοστος

Ο EpsonL355 είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο, προσφέροντας χαρακτηριστικά printer, αντιγραφικού και βέβαια scanner. Η συσκευή καινοτομεί όμως ακόμη περισσότερο προσφέροντας ένα πλήρες σύστημα μελανιού μεγάλου όγκου εκτυπώσεων, καθιστώντας την μια πρώτης τάξης επιλογή για απαιτητικούς καταναλωτές και επαγγελματίες, αλλά και μικρά ή μεσαία γραφεία, που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους της έγχρωμης – και όχι μόνο – εκτύπωσης. Η Epson έχει εξοπλίσει το μοντέλο με ασύρματη σύνδεση Wi-Fi, η οποία διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις διασυνδέσεις. Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του μοντέλου της εταιρείας είναι το Tanksystem, το οποίο εκτοξεύει τον αριθμό σελίδων που μπορεί να εκτυπώσει στις 40.000 για το μαύρο μελάνι και στις 6.500 για τα έγχρωμα.

Στην ουσία πρόκειται για επιπλέον δοχεία μελανιού μεγάλου μεγέθους, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του All-in-one και τα οποία τροφοδοτούν συνεχώς τις κεφαλές. Με αυτή την υλοποίηση η Epson καταφέρνει να δώσει στο χρήστη εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος διαλύοντας οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προβάλει κάποιος για τη χρήση μελανιών που δεν είναι αυθεντικά. Η δυνατότητα εκτύπωσης μεγάλου αριθμού σελίδων συνδυάζεται με αντίστοιχα μεγάλη ταχύτητα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης απευθείας από smartphones και tablets.

Η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος είναι εξαιρετικά απλή και δεν προβληματίζει. Ο χώρος που καταλαμβάνει ο Epson L355 ακόμη και με το εξτρά σύστημα μελανιών είναι εξαιρετικά μικρός, κάτι που έχει γίνει εφικτό χάρη στον συμπαγή σχεδιασμό της Epson. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πρόβλεψη και για “κλείδωμα” τουTank σε περίπτωση που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μια μετακίνηση του, ώστε να μη χυθούν τα μελάνια.

Η διαδικασία γεμίσματος των δοχείων είναι απλή και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από το χρήστη. Η ανάλυση της εκτύπωσης είναι 5760×1440 pixels,  καλύπτοντας και με το παραπάνω όλες τις απαιτήσεις για ποιοτική εκτύπωση, τόσο σε ασπρόμαυρο κείμενο όσο και σε έγχρωμες εκτυπώσεις.

Η υποστήριξη ενός μεγάλου αριθμού μεγεθών χαρτιών αυξάνει σημαντικά την ευελιξία. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ίσως σε κάποια επόμενη υλοποίηση είναι η ύπαρξη ενός μεγαλύτερου feeder, καθώς οι δυνατότητες σε επίπεδο εκτύπωσης προδιαθέτουν για μεγάλες εκτυπώσεις όπως και την ύπαρξη ενός αυτοματοποιημένου τρόπου για εκτύπωση και στις δυο σελίδες του φύλλου. Ο L355 υποστηρίζει χειροκίνητη εκτύπωση δυο όψεων, η οποία λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά λόγω δυνατοτήτων και ταχύτητας θα το προτιμούσαμε να πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα.

Περνώντας στο κομμάτι του scanning, ο L355 υποστηρίζει σάρωση με μέγιστη ανάλυση που φτάνει τα 600×1200 pixels και μπορεί να μετατρέψει τα έγγραφα απευθείας σε PDF. Η απόδοση σάρωσης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Αντίστοιχη ήταν και η εντύπωσή μας από τις δυνατότητες αντιγραφής του L355.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο Epson L355 είναι ένα πραγματικά heavyweight μοντέλο με κόστος λίγο υψηλότερο (περίπου €229) από αυτό ενός “συμβατικού” all-in-one, αλλά κόστος λειτουργίας “απείρως” χαμηλότερο. Στις δοκιμές drain test που κάναμε, το κόστος ανά σελίδα έφτανε ελάχιστα σεντς του Ευρώ (αντί για μερικές δεκάδες!), ενώ και η αυτονομία των μελανιών ήταν τόσο μεγάλη, που πραγματικά μας έλυνε τα χέρια και δεν μας έκανε να σκεφτούμε διπλά προτού εκτυπώσουμε.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.