Επιτελους τελος, το roaming

Μπορεί ο δρόμος για την ενοποίηση της Ευρώπης να περνάει από σαράντα κύματα όμως ο δρόμος προς μία “ενιαία τηλεπικοινωνιακή αγορά” στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως είναι πιο βατός. Έτσι, μέσα στο πακέτο οδηγιών της Κομισιόν που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχωρίζει η πρόταση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός της ΕΕ από το 2016, αλλά και αυτή για την ίση αντιμετώπιση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης, το αποκαλούμενο και net neutrality, που είναι και το θέμα για το οποίο υπάρχει έντονη αντίδραση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το νέο πακέτο χρειάζεται να πάρει το “πράσινο φως” και από το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών πρακτορείων. Το συμβούλιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει αλλαγές, αλλά τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της περιαγωγής είναι μάλλον απίθανο να μην εγκρίνει την πρόταση που προβλέπει την πλήρη κατάργηση των τελών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ σαν να ήταν στη χώρα τους.

Η κατάργηση των τελών περιαγωγής εκτιμάται ότι θα επιφέρει μία μείωση της τάξεως του 5% στα συνολικά έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν “πληγεί” από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών και τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει. Προφανώς λόγω του γεγονότος αυτού οι πάροχοι θα αντιδράσουν ωστόσο η…παροχή κάποιων ελαφρύνσεων στις τιμές τηλεπικοινωνιών προς τους καταναλωτές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι απόφαση με πολιτικό συμβολισμό όποτε θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή. 

Δημήτρης Μαλλάς