Επιστροφη στην κερδοφορια για την AMD

Στις αρχές του 2013 ο CEO της AMD, Rory Read, είχε υποσχεθεί ότι το γ’ τρίμηνο του έτους θα ήταν καθοριστικό καθώς η εταιρεία θα επέστρεφε στην κερδοφορία. Όπως και έγινε αφού η AMD ανακοίνωσε κέρδη $48 εκατ. σε σύνολο εσόδων $1,46 δις, έναντι ζημιών της τάξεως των $157 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι, σε σύνολο εσόδων $1,27 δις.

Η μεταστροφή αυτή επετεύχθη χάρη στις παραγγελίες των semi-custom συστημάτων, δηλαδή στις παραγγελίες επεξεργαστών για τις νέες κονσόλες Xbox One και Playstation 4. “Πριν από δύο χρόνια το 90% έως 95% των δραστηριοτήτων μας επικεντρωνόταν στην αγορά των PCs. Η συγκεκριμένη αγορά παραμένει σημαντική για εμάς, ωστόσο οι καιροί αλλάζουν”, δήλωσε  ο Read. Η AMD αναμένεται να λανσάρει τους νέους επεξεργαστές Kaveri μέσα στο 2014 ωστόσο η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της αγοράς των PCs, την κάνει να διατηρεί συγκρατημένες προσδοκίες. Αντιθέτως, η εταιρεία περιμένει περαιτέρω αύξηση εσόδων και κερδών από το κομμάτι των semi-custom συστημάτων.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εταιρείας ανά τομέα δραστηριότητας είχαν ως εξής: Ο τομέας των computing colutions, ο οποίος αφορά τα PC chips, συρρικνώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα $790 εκατ.  Αντιθέτως, τα έσοδα του τομέα graphics and visual solutions, που είναι υπεύθυνος και για τα custom προϊόντα, σχεδόν διπλασιάστηκαν, παρουσιάζοντας αύξηση 96% και ανήλθαν στα $671 εκατομμύρια.

Η AMD προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων της θα συνεχιστεί και το δ’ τρίμηνο του έτους οπότε και αναμένει 5% ανάπτυξη.