12.5 C
Athens
08/03/2021
Biztech

Επεκτείνεται η ΖΤΕ

Τη θέση της στην ελληνική αγορά επιδιώκει να ενισχύσει με πολλαπλούς τρόπους η κινεζική ΖΤΕ, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αλλά και τερματικών συσκευών παγκοσμίως. Έτσι, από τη μία πλευρά ξεκινά να δραστηριοποιείται πιο ενεργά στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων για επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα προχωρά τις συζητήσεις για την υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που περιλαμβάνει τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου (logistics hub) στην Αττική. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να διευρύνει τη διανομή των συσκευών κινητής τηλεφωνίας πέραν των υπάρχοντων συνεργασιών με τους παρόχους κινητής.

Όσον αφορά τον τομέα των λύσεων για τις επιχειρήσεις, η ΖΤΕ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Ideal Electronics με την τελευταία να αναλαμβάνει τη διανομή των δικτυακών -κατ’ αρχήν- προϊόντων της πρώτης στην ελληνική αγορά. Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης σε εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η συνεργασία θα είναι αποκλειστική για τουλάχιστον ένα χρόνο και το πλάνο είναι να γίνουν σταθερά βήματα προκειμένου τα προϊόντα της ΖΤΕ να αποσπάσουν σημαντικά μερίδια στην αγορά.

Η ΖΤΕ, όπως αναφέρθηκε, συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αλλά η παρουσία της έχει γίνει περισσότερο αισθητή τα τελευταία 3 χρόνια και είναι αξιοσημείωτο ότι το α’ εξάμηνο του 2013 έκλεισε με μία αύξηση των εσόδων σε ετήσια βάση της τάξεως του 50%. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αποδίδεται στις τερματικές συσκευές, καθώς η ΖΤΕ προμηθεύει με ADSL modems τον ΟΤΕ, τη Wind, την hellas online αλλά και τη Cyta.

Όσον αφορά στο θέμα του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, αναφέρθηκε ότι οι συζητήσεις προχωράνε αν και υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση λόγω του ανασχηματισμού που είχε ως αποτέλεσμα να “αποσχισθεί” το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από το υπουργείο Ανάπτυξης. Όμως, εκφράσθηκε αισιοδοξία ότι εντός του πρώτου μισού του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου που αποτελεί και το βασικό κομμάτι της συμφωνίας.

Το συγκεκριμένο logistics hub αναμένεται, όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΖΤΕ, να δημιουργήσει μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. To κέντρο αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη διανομή των προϊόντων της κινεζικής εταιρείας στην νότια και ανατολική Ευρώπη όπως και στην περιοχή της Αφρικής. Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση του Πειραιά, τα οφέλη για τη ΖΤΕ αναμένεται να είναι σημαντικά, καθώς ο κύκλος μεταφοράς θα μειωθεί κατά περίπου 1,5 μήνα. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή, η ΖΤΕ χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Επίσης, η ΖΤΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα κέντρο ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακού λογισμικού που θα απευθύνεται σε όλους τους παρόχους.

Τέλος, η ΖΤΕ σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση της στο χώρο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Στα πλάνα της κινεζικής εταιρείας είναι από το φθινόπωρο να εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης των συσκευών της και στα δίκτυα διανομής που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Dell: “Προσγειώνει” στην Ελλάδα τα νέα Alienware

Channel-Manager

Τα smartphones οδηγούν την αγορά

Kitriniaris

Διαδικτυακή ευκαιρία 3 δις Ευρώ για την Ελλάδα

antonyroussel

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα