Εντονο ενδιαφερον ΟΤΕ και Cyta για το Συζευξις ΙΙ

To ενδιαφέρον του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας προσέλκυσε η προκήρυξη των διαγωνισμών για τα υποέργα 1 και 2 του Σύζευξις ΙΙ που αφορούν την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους φορείς του Δημοσίου και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε περισσότερα από €440 εκατομμύρια.

Ο όμιλος ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος είναι οι μόνοι  πάροχοι που κατέθεσαν προσφορές και για τις 8 νησίδες στις οποίες είναι χωρισμένο το υποέργο που αφορά την παροχή σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Σύζευξις ΙΙ. Επίσης, Cosmote και Cyta κατέθεσαν προσφορά και για το υποέργο 2 που αφορά την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Η προσφορά της Cyta αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι η ελληνική θυγατρική του κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου δεν προσφέρει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αν και έχει εκδηλώσει τη σχετική πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, πρόκειται πολύ σύντομα να ανακοινώσει την είσοδο της στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Από τους υπόλοιπους βασικούς παρόχους της χώρας, η Vodafone εξέφρασε ενδιαφέρον μόνο για το υποέργο 2, αν και ο βασικός συνεργάτης της στη σταθερή τηλεφωνίας, η hellas online, κατέθεσε προτάσεις για 4 από τις 8 νησίδες. Από εκεί και πέρα, η Forthnet κατέθεσε προσφορά επίσης για 4 νησίδες, ενώ η Wind Ελλάς για 3 νησίδες. Η τελευταία συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την κινητή τηλεφωνία.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο διαγωνισμός για τη νησίδα 1 που αφορά το νομό Αττικής και έχει και τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό (€130,6 εκατ.) όπου οι προσφορές είναι 5 (ΟΤΕ, Cyta, Forthnet, hellas online, Wind). Ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη για τη νησίδα 6 που αφορά τη δυτική Μακεδονία και την ανατολική Κρήτη με 4 προσφορές (ΟΤΕ, Cyta, Forthnet, Wind), ενώ αντίστοιχος αριθμός προσφορών υπήρξε και για το υποέργο που αφορά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Cyta, Vodafone, Wind).

Το Σύζευξις ΙΙ αποτελεί την επέκταση του υφιστάμενου τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας. Η διαφορά είναι πως το υπάρχον Σύζευξις εξυπηρετεί περίπου 4500 φορείς και οργανισμούς, ενώ το Σύζευξις ΙΙ αφορά περισσότερα από 34.500 σημεία. Εκτός των προαναφερθέντων υποέργων, το Σύζευξις ΙΙ περιλαμβάνει και διαγωνισμούς για τη δημιουργία υποδομών, με αποτέλεσμα το σύνολο του έργου να έχει προϋπολογισμό περίπου €620 εκατομμύρια.
Δημήτρης Μαλλάς