Ενας στους τεσσερις cloud providers δεν θα υπαρχει το 2015

Με την αγορά cloud να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, ένα κύμα εξαγορών θα σαρώσει τους μικρότερους providers με αποτέλεσμα το 25% από αυτούς να μην βρίσκονται στην αγορά μέχρι το 2015, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Gartner. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι οι εταιρείες που καταφεύγουν στο cloud σήμερα θα αντιμετωπίσουν το υπαρκτό ρίσκο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια ο πάροχός τους να αποκτηθεί από κάποιον άλλο μεγαλύτερο ή και να πάψει να υφίσταται εξαιτίας ενός ανηλεούς ανταγωνισμού που θα ξεσπάσει στην αγορά του cloud.

Στην πράξη η Gartner περιγράφει τη γνωστή ρήση “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”, η οποία έχει επιβεβαιωθεί πάμπολλες φορές, σε πάμπολλες διαφορετικές μεταξύ τους αγορές. Αυτό όμως που τονίζουν οι αναλυτές της Gartner είναι ότι αφενός οι εταιρείες που μεταφέρουν μέρος της υποδομής τους στο cloud πρέπει να επιλέξουν με σοφία τον cloud provider, αφετέρου πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στο “μικρό ψάρι” να μεγαλώσει γιατί αλλιώς θα βγουν και οι ίδιες ζημιωμένες.

Σύμφωνα με την Gartner ήδη ασκείται μεγάλη πίεση προς τους cloud providers να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών τους ενώ η πίεση αυτή θα ενταθεί στο μέλλον. Οι μικρότεροι πάροχοι προκειμένου να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό πιθανότατα θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές αλλά αυτό μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. “Δώστε την ευκαιρία σε αυτούς τους providers να βγάλουν κάποια χρήματα, μην πάρετε όλα τα χρήματα από το τραπέζι, γιατί πολύ απλά αυτό θα οδηγήσει στην εξαφάνισή τους από την αγορά”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του  William Maurer, αναλυτή της Gartner, o οποίος στη διάρκεια του συνεδρίου Gartner Data Center Conference που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, ανέπτυξε τις εκτιμήσεις της εταιρείας για τους κινδύνους της μετάβασης στο cloud.

Σε κάθε περίπτωση, η Gartner επιμένει ότι το 25% των υφιστάμενων cloud providers δεν θα υπάρχει στην αγορά μέχρι το 2015, με τις εξαγορές να αποτελούν τον κανόνα της μετεξέλιξης αυτής αλλά και τις πτωχεύσεις ορισμένων providers να μην αποκλείονται.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.