22.9 C
Athens
18/04/2024
Biztech

EMC: Ο μετασχηματισμός μίας “storage” εταιρείας

Η τεχνολογία μάς έχει αναγκάσει να μιλάμε διαρκώς για την ανάγκη “αλλαγής”, σε τέτοιο βαθμό που ίσως να θεωρείται ακόμη και κουραστικός. Τελικά, όμως, αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε!
Οι αλλαγές δεν είναι απλά πολλές, άμεσες, καταλυτικές κ.λπ. Είναι επικίνδυνες! Επικίνδυνες σε ό,τι αφορά την ίδια την επιβίωση της επιχείρησης (οποιασδήποτε επιχείρησης).

Στο φετινό EMC World 2013, αυτός ο κίνδυνος έγινε εξαιρετικά σαφής για όλους, και ένας τρόπος (πέρα από τη ρητορική των διοργανωτών) για να το καταλάβει αυτό κανείς, ήταν ο μετασχηματισμός της ίδιας της EMC τα τελευταία χρόνια. Πλέον, δεν μιλάμε “απλά” για μία εταιρεία storage.
Μιλάμε για τον εγγυητή των δεδομένων και των πληροφοριών μας, με οποιαδήποτε μορφή και σε οποιοδήποτε “μέσο”.
Μιλάμε επίσης για μία εταιρεία που παρέχει τις πλατφόρμες (και ανοικτές παρακαλώ) στις οποίες στήνεται το μέλλον. Το ViPR και ακόμη περισσότερο η Pivotal, είναι η καλύτερη απόδειξη επ´ αυτού.
Μιλάμε ακόμη-ακόμη, για μία εταιρεία (σχεδόν) security, ή πιο σωστά, για μία εταιρεία διαχείρισης (και διασφάλισης) εμπιστοσύνης.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της προσαρμογής της εταιρείας στον σύγχρονο κόσμο, μία προσαρμογή απίστευτα δύσκολη για οποιονδήποτε οργανισμό, πόσο μάλλον για έναν γίγαντα δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων και 21,7 δις δολαρίων σε έσοδα.

Οι αλλαγές της EMC έχουν συντελεστεί με τρεις βασικούς τρόπους:
1. Μέσω εξαγορών (από τις ελάχιστες εταιρείες με τόσο πετυχημένη στρατηγική αλλά και εκτέλεση M&As).
2. Μέσω οργανικής ανάπτυξης και R&D (επενδύει σχεδόν 2,5 δις δολάρια ή το 12% του τζίρου της κάθε χρόνο).
3. Μέσω συνεργασιών (πιθανότατα αυτή με τη Cisco να είναι η πιο χαρακτηριστική).

Έτσι, το όραμα της EMC για το μέλλον, περιλαμβάνει 3 πυλώνες:
1. Cloud (προφανώς).
2. Big (and fast) Data.
3. Trust (το “πραγματικό” πρόσωπο της ασφάλειας).

Δίνοντας επιλογή στον πελάτη
Οι εποχές που οι κατασκευαστές “κλείδωναν” τους πελάτες τους σε proprietary τεχνολογίες, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σε κάθε παρουσίαση αλλά και καινοτομία της EMC, μία λέξη επαναλαμβάνονταν συνεχώς: Επιλογή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η υπέρ-στενή σχέση της με την VMware δεν την έχει βάλει στον “πειρασμό” να αφήσει χωρίς υποστήριξη τρίτες, ανταγωνιστικές λύσεις.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο cloud, υποστηρίζονται τα… πάντα, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Azure αλλά και του Open Stack.

Η τρίτη πλατφόρμα
Σύμφωνα με την IDC, έχουμε πλέον μπει στην εποχή της “3ης πλατφόρμας” στο computing.
Ο λόγος βέβαια για τη mobile πλατφόρμα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του mainframe (1η) και σε αυτήν του PC (2η – ουσιαστικά μιλάμε για την client-server αρχιτεκτονική).

Παρά το γεγονός ότι η 3η πλατφόρμα δεν αντικαθιστά τη 2η, οι αλλαγές που φέρνει είναι τεράστιες, σχεδόν αδύνατον να εκτιμηθούν. Ο λόγος είναι σχετικά απλός:
Κατά την εποχή της 1ης πλατφόρμας είχαμε μερικές εκατοντάδες εφαρμογές και ίσως κάποιους χιλιάδες χρήστες.
Εν συνεχεία, περάσαμε σε δεκάδες χιλίαδες εφαρμογές και δεκάδες εκατομμύρια χρήστες (2η πλατφόρμα) και όλα επανεκτιμήθηκαν.
Τώρα, μιλάμε για εκατομμύρια εφαρμογές και δισεκατομμύρια χρήστες! Η κλιμάκωση είναι αδιανόητη, και η υποδομή και τα εργαλεία για να τη χειριστούμε, δεν υπάρχουν ακόμα.

Η EMC έφτιαξε μερικά από τα πρώτα, ελπίζοντας να επιβεβαιωθεί και σε αυτήν την περίπτωση ο κανόνας που λέει ότι: “Ο πρώτος που θα μπει σε μία νέα αγορά, καταλήγει συνήθως με τη μερίδα του λέοντος σε market share, φθάνοντας το 50%”. Για να δούμε…

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Η DCW εξοπλίζει τα Marks & Spencer

Kitriniaris

HP Supplies από τη Logicom: Η έξυπνη κίνηση

Giorgos Athanassiadis

Devolo Access Point One: Γρήγορο Wi-Fi εκεί που το θες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα