19.7 C
Athens
25/04/2024
Biztech

EMC: Η ψηφιακή πληροφορία θα δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2020

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη IDC Digital Universe Study 2012, η οποία πραγματοποιήθηκε με χορηγία της EMC. Συγκεκριμένα, η IDC προβλέπει ότι το “ψηφιακό σύμπαν” της Δυτικής Ευρώπης, ή αλλιώς, το πλήθος των ψηφιακών bits στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αναμένεται να αυξηθεί την περίοδο μεταξύ 2012 και 2020, από τα 538 exabytes στα 5.0 zettabytes, δηλαδή περισσότερο από 30% το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα διπλασιάζεται κάθε δυόμισι χρόνια. Αν μπορούσε να αποθηκευτεί σε memory sticks του 1GB, θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 12.000 sticks ανά άτομο, σε σύγκριση με τα περίπου 1.000 sticks ανά άτομο το 2012.

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της ανάπτυξης;

• Η συνεχής αύξηση της χρήσης του Ίντερνετ, των κοινωνικών δικτύων και των smartphones από τους καταναλωτές.

• Η πτωτική πορεία του κόστους της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία, την αποθήκευση, τη διαχείριση και την προστασία των πληροφοριών.

• Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.

• Η ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ μηχανών, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας.

Για παράδειγμα, σήμερα στη Δυτική Ευρώπη υπάρχει εγκατεστημένο ένα PC για κάθε  άτομο άνω των 15, ενώ πάνω από το 65% του πληθυσμού είναι online, και το ένα τρίτο αποκτά πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω περισσότερων της μίας συσκευών. Το 2012 τα κινητά με κάμερα ήταν όσα και οι άνθρωποι, ενώ επιπλέον υπήρχαν σχεδόν 50 εκατομμύρια ταμπλέτες και συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Στη Δυτική Ευρώπη, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού και των υποδομών, το ψηφιακό υλικό από κάμερες ασφαλείας είναι περισσότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ ή την Κίνα, ενώ η κατανάλωση ψηφιακών τηλεοράσεων είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην Κίνα και την Ινδία μαζί, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των τηλεοπτικών συσκευών είναι μικρότερο. Επίσης, ενώ στην Ευρώπη κατοικεί λιγότερο από το 6% του πληθυσμού της γης, η δαπάνη για ΙΤ ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του συνόλου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ψηφιακό σύμπαν στη Δυτική Ευρώπη μεγαλώνει πιο γρήγορα από το διαθέσιμο storage. Τα θέμα με το storage δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς θα αποθηκεύουμε όλα τα bits, όσο το πώς θα καταφέρουμε να το κάνουμε έξυπνα, οικονομικά και με ασφάλεια, για το κομμάτι των πληροφοριών που τελικά αποφασίζουμε να αποθηκεύσουμε.

Καθώς το ψηφιακό σύμπαν της περιοχής διπλασιάζεται κάθε δυόμισι χρόνια — τη στιγμή που η ετήσια αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών στο χώρο του IT είναι μονοψήφια — αυξάνεται σημαντικά και η πολυπλοκότητα της διαχείρισης, της προστασίας και της αποθήκευσης των δεδομένων, καθώς επίσης και η εξαγωγή γνώσης από τα αυτά. Για τη διαχείριση αυτής της σύνθετης κατάστασης απαιτούνται νέες οικονομίες κλίμακας, με βασικό άξονα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες — κίνητρο για την αξιοποίηση του cloud computing.

Παρόλο που το cloud computing βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα, ασκεί ήδη κάποια επίδραση στο ψηφιακό σύμπαν. Η IDC εκτιμά ότι το 2012, το cloud “άγγιξε” με κάποιο τρόπο ένα ποσοστό 17% από το μερίδιο της Δ. Ευρώπης στο ψηφιακό σύμπαν — σε επίπεδο αποθήκευσης, αναμετάδοσης ή επεξεργασίας. Μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 42%.
 

Σχετικά άρθρα

Intel: Το μέλλον δεν είναι μόνο τα PCs

Channel-Manager

Η δυσκολία προστασίας των δεδομένων στο cloud

Cashback από την Epson

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα