13.6 C
Athens
08/03/2021
Biztech

EMC: Αυτά θα είναι τα trends του 2015

Λίγο πριν την έλευση του 2015, η EMC επανέρχεται με το γνωστό ετήσιο report σχετικά με τις τάσεις και τις τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρονιάς. Σύμφωνα, λοιπόν, με στελέχη της EMC, μια σειρά από εξελίξεις τόσο σε consumer όσο και σε business επίπεδο θα διαμορφώσουν την τεχνολογική αγορά κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς και όχι μόνο. Ας δούμε τι προβλέπει η EMC, αναλυτικότερα.

1. Wearables

Οι φανατικοί των wearables αναμένουν ότι το 2015 θα είναι η χρονιά τους, με την παρουσίαση και διάθεση στην αγορά μιας μεγάλης ποικιλίας “φορετών” συσκευών. Η EMC έχει διαφορετική γνώμη και θεωρεί ότι πολλά wearables θα αποτύχουν εμπορικά. Αντίθετα, η αγορά θα συνεχίσει να στηρίζεται από όσους φορούν το ακουστικό Bluetooth στο αυτί τους, δηλαδή τους χρήστες παραδοσιακών mobile συσκευών. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πώς δεν θα αποτύχει εντελώς ολόκληρη η wearable τεχνολογία. Αρκετά wearable προϊόντα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά, καλύπτοντας εξειδικευμένες εφαρμογές – όπως τα FitBits ή τα Jawbones, τα οποία παρακολουθούν βασικές παραμέτρους της υγείας και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, συνεχίζοντας να αναπτύσσονται και να ενσωματώνονται σε αθλητικά ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμό.

2. Πιάνοντας τον καταναλωτή “στα πράσα”

Η διείσδυση των κινητών φέρνει σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Όσες επιχειρήσεις προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους, ώστε να τις  προσφέρουν και μέσω φορητών συσκευών, έχουν τη δυνατότητα να κτίσουν άμεσες σχέσεις με τους καταναλωτές. Αυτό είναι και το όνειρο κάθε υπεύθυνου μάρκετινγκ, καθώς η δυνατότητα να επηρεάζει τους καταναλωτές είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με την EMC, οι καταναλωτές είναι ασταθείς και ανυπόμονοι. Πολλές εταιρείες εργάζονται εδώ και χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση ενώ ανάλογα προϊόντα θα αρχίσουν να υιοθετούνται από όλο και περισσότερους.  Αυτό σημαίνει τεράστια διακίνηση δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων θα πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που θα φέρει τρομακτική αύξηση λύσεων βασισμένων σε τεχνολογίες όπως τα in-memory databases και το flash storage.

3. Όλα είναι θέμα Software

Τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου, οι περισσότερες επιχειρήσεις σταμάτησαν να γράφουν κώδικα (software), όπως υποστηρίζει η EMC. Τα τμήματα ΙT άρχισαν να ειδικεύονται στη διαχείριση data centers και την ανάπτυξη συστημάτων ERP. Όμως  την επόμενη δεκαετία, το software θα πάρει την εκδίκησή του με σχεδόν κάθε κλάδο της οικονομίας να αλλάζει ριζικά μέσω του software, πολλές φορές μέσω εφαρμογών για φορητές συσκευές (smartphones και ταμπλέτες σίγουρα) αλλά και συσκευές ενσωματωμένες σε αυτοκίνητα, κινητήρες αεροπλάνων, αθλητικά παπούτσια και ανθρώπους! Όσες επιχειρήσεις δεν ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο της καινοτομίας δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν. Η συγκεκριμένη τάση φαίνεται να εδραιώνεται – και από αυτό δεν εξαιρούνται οι υποδομές των data centers. Στο μέλλον, η λειτουργία και η διαχείριση δικτύων, storage arrays, servers και ολόκληρων data centers θα γίνεται μέσω έξυπνου λογισμικού.

4. Το νέο IT

Την επόμενη δεκαετία η επιχειρηματική δραστηριότητα θα αλλάξει ριζικά, μέσα από νέες, διαφοροποιημένες εφαρμογές λογισμικού οι οποίες θα τρέχουν σε φορητές συσκευές. Μόνο που το λογισμικό δεν θα γράφεται με τον τρόπο που γινόταν πριν 20 χρόνια. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η αλλαγή του κώδικα μετά από κάποιο στάδιο ανάπτυξης είναι πολύ δαπανηρή. Γι’ αυτό όλοι ήταν υποχρεωμένοι να ορίζουν τις προδιαγραφές σχετικά νωρίς, να τις ‘κλειδώνουν’ και να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής. 

Αν τελικά ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων γίνει πραγματικότητα, θα έχει υλοποιηθεί από τις ίδιες – το ‘ΙΤ’ θα είναι συχνά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτές. Η ανάπτυξη θα γίνεται με τρόπο επαναληπτικό, με χρήση agile τεχνικών, δίνοντας αρχικές προτεραιότητες και αλλάζοντάς τις κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με το feedback από την ίδια τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο ΙΤ, το οποίο προσφέρει σχεδόν άμεση ανταμοιβή, ιδανικό για τη γενιά των millennial η οποία θα μπαίνει στην αγορά.  Το 2015 θα μπορούσε να εξελιχθεί στη χρονιά που ξεκινά η αποκέντρωση του IT, με τις λειτουργίες ΙΤ να παραμένουν κεντρικές, αλλά την ανάπτυξη του κώδικα να οδεύει προς τα αντίστοιχα τμήματα της επιχείρησης που θα χρησιμοποιήσουν κάθε εφαρμογή.

5. Ένα νέο μάθημα

Το 2015 θα ανατείλει μια νέα εποχή στην εκπαίδευση. Θα παρατηρηθεί η αρχή του τέλους των διαλέξεων στις πανεπιστημιακές αίθουσες, καθώς δοκιμές σε κορυφαία πανεπιστήμια έχουν δείξει ότι, σε μια διάλεξη διάρκειας 40 λεπτών, ο μέσος φοιτητής είναι συγκεντρωμένος για περίπου 7 λεπτά. Κολλέγια τα οποία μετέφεραν τις παραδόσεις online, είδαν τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις να πέφτουν κατά 50%, πλησιάζοντας μονοψήφιες τιμές.  Και αυτό δεν είναι το μοναδικό νέο. Η μεταφορά εκπαιδευτικού υλικού σε online πλατφόρμες προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να μορφωθούν.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Νέα, ταχύτερη σειρά Epson WorkForce Pro

Giorgos Athanassiadis

Εσωτερικό σκάνδαλο συνταράσσει την HTC

Kitriniaris

To Android ξεπερνά το iOS στην online χρήση

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα