Ellison: Η Oracle ειναι Νο1 στο cloud με διαφορα

Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν έχει κατηγορηθεί… ποτέ ο Larry Ellison, αυτό σίγουρα είναι η μετριοπάθειά του! Φροντίζοντας να μην απογοητεύσει το πλήθος που τον περίμενε εναγωνίως, το μεγάλο αφεντικό της Oracle (και ας «περιορίστηκε» πλέον σε καθήκοντα CTO – Chief Technology Officer), έδωσε το στίγμα της εταιρείας ευθύς εξαρχής κατά τη διάρκεια του Oracle Open World 2014, και δεν δίστασε ακόμη και να αυτοσαρκαστεί (έστω και λίγο), ή να κάνει το ίδιο και με τον πρώτο πελάτη της Oracle, την CIA.

Σύμφωνα με τον κ. Ellison, η Oracle είναι η μοναδική εταιρεία στον χώρο του enterprise software, που προσφέρει το σύνολο του cloud stack, ξεκινώντας από το ίδιο το IaaS (Infrastructure as a Service), περνώντας στο PaaS (Platform as a Service) και καταλήγοντας φυσικά στο Software as a Service (SaaS).

Αυτή η στρατηγική της Oracle, ήταν λίγο-πολύ υποχρεωτική σύμφωνα με τον Ellison, και εν ολίγοις, η εταιρεία δεν είχε επιλογή εάν ήθελε να συνεχίσει να τηρεί την υπόσχεσή της προς τους πελάτες της, αυτή που είχε δώσει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Ποια ήταν αυτή η υπόσχεση; Μα το γεγονός ότι οι πελάτες δεν θέλουν να χάσουν τις επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει. Η μετάβαση στο cloud θα έπρεπε να γίνει «με το πάτημα ενός κουμπιού», και αυτό ακριβώς φρόντισε η Oracle, αναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξη του cloud, end-to-end.

Μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να μην ήταν εύκολο, αλλά ήταν υποχρεωτικό και έχει φέρει την εταιρεία σε μία μοναδική θέση ισχύος, πάντα σύμφωνα με τον πληθωρικό Larry Elisson.

Μία πραγματικά ανοικτή πλατφόρμα

Αυτή η θέση ισχύος δεν προκύπτει μόνο από το offering της εταιρείας – το οποίο παρεμπιπτόντως είναι εντυπωσιακό αφού η Oracle διαθέτει με τεράστια διαφορά τη μεγαλύτερη ποικιλία cloud επιχειρηματικών εφαρμογών.

Η θέση αυτή προκύπτει και από την τεχνολογική πληρότητα και το σύνολο της πλατφόρμας που η Oracle διαθέτει σε πελάτες και συνεργάτες.

Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα πάνω στην οποία η ίδια η Oracle αναπτύσσει τις λύσεις της, είναι διαθέσιμη και στους πελάτες ή τους συνεργάτες της, προκειμένου οι τελευταίοι να επεκτείνουν τις δυνατότητες των εφαρμογών. Χωρίς proprietary εργαλεία (όπως στην περίπτωση του Salesforce.com), και με πλήρη πλατφόρμα διαθέσιμη (εν αντιθέσει με ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν τρίτες λύσεις -πολλές φορές αυτές της Oracle- ως πλατφόρμα του «δικού τους» cloud), η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και επέκτασης των λύσεών της, που δεν πλησιάσει καν οποιοσδήποτε ανταγωνιστής (το όνομα της Salesforce.com αναφέρθηκε αρκετές φορές, όπως και αυτό της SAP).

Εκμοντερνισμός και διπλή επικοινωνία
Ο CTO της Oracle σημείωσε επίσης, ότι η μετάβαση στο cloud (που όπως είπαμε απαιτεί «απλά το πάτημα ενός κουμπιού» πλέον), είναι σε διαρκή επικοινωνία με αυτήν του on-premise, αφού κάθε πελάτης μπορεί να πάει «μπρος και πίσω» όπως επιθυμεί, ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα κάθε φορά στις ανάγκες του.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι αυτό το «μπρος», η μετάβαση στο cloud, συνοδεύεται και από μία ακόμη λέξη: «Εκμοντερνισμός». Η μεταφορά μίας επιχειρηματικής λύσης στο cloud, σχεδόν «αναγκαστικά», σημαίνει ότι αυτή η λύση θα εκμοντερνιστεί με βάση τις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας. Θα είναι πιο «ελαφριά και γρήγορη», θα είναι ιδιαίτερα ασφαλής (η έμφαση που δόθηκε στο security ήταν εξαιρετικά σημαντική), και φυσικά θα είναι πιο ευέλικτη αλλά και πιο φθηνή.

Συνολικά, οι λέξεις cloud και Oracle προσπαθούν να γίνουν συνώνυμες, παρά το γεγονός ότι αρκετοί είχαν κατηγορήσει τον κ. Ellison ότι δεν είχε καν αναφερθεί σε αυτήν την αλλαγή μέχρι πριν 3 χρόνια. Ο CTO της Oracle δεν αρνήθηκε την κατηγορία, απλά σημείωσε ότι έπρεπε να είναι πανέτοιμοι και να διαθέτουν ολόκληρη την πλατφόρμα και όλα τα stacks του cloud για να είναι στη θέση που βρίσκονται σήμερα και να διατυπώνουν τους αντίστοιχους ισχυρισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο, το 2014 αποτελεί σημείο καμπής για την Oracle, αφού τα πάντα είναι πανέτοιμα, και οι νέες cloud εφαρμογές ανακοινώνονται με καταιγιστικούς, σχεδόν αδύνατον να παρακολουθηθούν, ρυθμούς.