Εκδηλωση για την αγορα εργασιας για νεους απο την Microsoft

Εξήντα νέοι από χώρες της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία προσκλήθηκαν από τη Microsoft προκειμένου να συμμετέχουν σε ειδικό workshop που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, στις 18 Ιουνίου, με τίτλο “Driving Digital Jobs in Europe”. Θέμα του workshop ήταν οι δυσκολίες που επιφυλάσσει για τους νέους η σύγχρονη αγορά εργασίας, ενώ τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων αξιοποιήθηκαν για τη σύνταξη προτάσεων προς την Σύνοδο για τη Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Agenda Assembly) και το Grand Coalition for Digital Jobs (Μέγας Συνασπισμός για την Ψηφιακή Απασχόληση).

Οι χώρες που είχαν παρουσία μέσω αντιπροσώπων στο workshop ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ενώ οι νέοι που τις αντιπροσώπευσαν επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο το έργο που κάνουν στο πεδίο της νεανικής απασχόλησης, καθώς και τη συμμετοχή τους σε δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας YouthSpark της Microsoft.

Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από το workshop είναι τα παρακάτω:

  • Ανάγκη μείωσης του χάσματος σε επίπεδο δεξιοτήτων: Μεγαλύτερη διείσδυση της πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, πρωτοβουλίες για την ενημέρωση σχετικά με τη σταδιοδρομία στο χώρο της πληροφορικής, καθώς και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης καριέρας. Πληρέστερη πληροφόρηση από τον ίδιο τον κλάδο σχετικά με τις απαιτούμενες δεξιότητες, καθώς και προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες της αγοράς.
  • Ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας στο διαδίκτυο: Ενίσχυση του mentorship και της καθοδήγησης, καθώς και ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη υποστηρικτικών δικτύων και μηχανισμών μέσω Μη-Κερδοσκοπικών Οργανισμών και του κλάδου. Δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών από τον κλάδο της πληροφορικής, για τη μετάδοση γνώσης και εμπειρίας.
  • Γυναίκες & STEM (Science Technology Engineering Mathematics): Καθιέρωση μεταβατικού έτους που θα επιτρέπει στις μαθήτριες να διερευνήσουν τη δυνατότητα καριέρας στην πληροφορική, καθώς και ευαισθητοποίηση γονέων, δασκάλων και συμβούλων για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις γυναίκες στον κλάδο της πληροφορικής.
  • Υποτροφίες: Δημιουργία μιας κεντρικής Ευρωπαϊκής online πλατφόρμας για τις ψηφιακές ευκαιρίες που θα διευκολύνει τους νέους που αναζητούν υποτροφίες πληροφορικής στην Ευρώπη.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τους Νεκτάριο Γιαννούλη, MSP (Microsoft Student Partner), φοιτητή στα “ΤΕΙ Αθήνας”,  Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, φοιτητή πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και MSP (Microsoft Student Partner), Σταματία Τουρνά, φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Μανώλη Λαμπόβα Project Manager και μέλος της επιτροπής του GetBusy.gr, της δράσης που έχει αναπτυχθεί από το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) και τη Microsoft Eλλάς στο πλαίσιο του YouthSpark.