13.7 C
Athens
17/04/2021
Biztech

ΕΕΤΤ: Παρακολουθεί τις εξελίξεις, ετοιμάζεται για το ψηφιακό μέρισμα

Περισσότερη διαφάνεια και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα επιδιώκει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κ. Λουρόπουλος, όπως δήλωσε ο ίδιος στην παρουσίαση του σχεδίου δράσης της ρυθμιστικής αρχής για το 2014.

Η ΕΕΤΤ δείχνει πάντως να παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς, όπως αναφέρθηκε έχει το νου της στο τι γίνεται στη Forthnet, όπου δύο εκ των μετοχών της είναι και ανταγωνιστές της, και σκοπεύει να παρέμβει αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στα πλάνα για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνεται αφενός η διεξαγωγή του διαγωνισμού για το ψηφιακό μέρισμα αλλά και η ενασχόληση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με έμφαση στο θέμα της ενιαίας τηλεπικοινωνιακής αγοράς (single telecom market). Όσον αφορά στο τελευταίο ζήτημα, ο κ. Λουρόπουλος ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι το θεωρούν απαραίτητο βήμα αλλά δεν δείχνουν να συμφωνούν ως το πως πρέπει να γίνει αυτό.

Στο θέμα του ψηφιακού μερίσματος, ο κ. Λουρόπουλος ανέφερε ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το τεύχος προκήρυξης για την εκχώρηση φάσματος στα 800 Mhz και στα 2,6 Ghz που θα “περισσέψουν” από την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Το συγκεκριμένο φάσμα αναμένεται να αξιοποιηθεί για εφαρμογές κινητής ευρυζωνικότητας. Το τεύχος προκήρυξης πρόκειται να δοθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου 2014, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κ. Λουρόπουλος.

Ο κ. Λουρόπουλος πάντως απέφυγε να απαντήσει αν φέτος θα υπάρχει απόφαση σχετικά με την καταγγελία της Vodafone κατά της Cosmote, αν και γενικότερα δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών λήψεων αποφάσεων. Όσον αφορά την τελευταία κόντρα του ΟΤΕ με τους ανταγωνιστές του με αφορμή τις συνδυαστικές προσφορές Cosmote – OTE, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ δήλωσε απλώς ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα.

Παράλληλα, στα πλάνα της ΕΕΤΤ είναι να ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τον πάροχο της καθολικής υπηρεσίας, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εταιρεία που λειτουργεί την Εθνική Βάση Δεδομένων Φορητότητας Αριθμών (ΕΒΔΑΦ). Τον διαγωνισμό πήρε η Telcordia που “έτρεχε” μέχρι τώρα το έργο, η οποία, όμως, μείωσε το κόστος από 1,84 ευρώ ανά μεταφερόμενο αριθμό σε 0,8 ευρώ ανά αριθμό. Σημειωτέον πως το 2013, οι φορητότητες ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια.

Επίσης, δόθηκαν κάποια στοιχεία για την πορεία της ευρυζωνικότητας το 2013. Έτσι, το 2013 έκλεισε με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό να ανέρχεται σε 25,8% έναντι 23,8% στο τέλος του 2012, και 2.913.191 συνδέσεις έναντι 2.689.428 το 2012. Όσον αφορά το mobile broadband, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2013, 969.763 χρήστες είχαν πρόσβαση στο Internet (μέσω καρτών σε laptops), ενώ 4.412.039 χρήστες είχαν πρόσβαση, μέσω κινητών τηλεφώνων.
Δημήτρης Μαλλάς
 

Σχετικά άρθρα

Οι 10 finalists του MITEF

Kitriniaris

Νέος εμπορικός διευθυντής στην Intersys

Διάκριση για τον Epson SureColor

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα