15.2 C
Athens
19/04/2024
Biztech

ΕΕ: Δυναμικά στο cloud!

Το «τρένο» της επόμενης γενιάς πληροφορικής, το αποκαλούμενο και cloud computing, επιδιώκει να μη χάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε τη στρατηγική της για το συγκεκριμένο τομέα, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία 2,5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας αλλά και μία ενίσχυση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 160 δισ. ευρώ ετησίως (περίπου 1% επί του συνόλου) μέχρι το 2020.

Το cloud computing είναι ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς προκειμένου να περιγράψει το νέο μοντέλο πληροφορικής όπου τα δεδομένα (π.χ. κείμενα, φωτογραφίες και video) αλλά και οι εφαρμογές λογισμικού βρίσκονται αποθηκευμένα σε υπολογιστές που μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω του Διαδικτύου και μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο υπολογιστή αλλά και smartphones και tablets προκειμένου να τα αξιοποιήσουν. Υπηρεσίες όπως είναι το Facebook, το Gmail και το Outlook.com βασίζονται σε αυτό το μοντέλο του cloud computing, το οποίο θεωρείται ταχύτερο, πιο φθηνό όσον αφορά στο κόστος χρήσης, περισσότερο ευέλικτο και σε αρκετές περιπτώσεις πιο ασφαλές σε σχέση με τα «παραδοσιακά» συστήματα πληροφορικής.

Η στροφή προς το cloud computing θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ, καθώς η καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών θεωρείται κλειδί για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, όμως, η Ευρώπη εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ασία όσον αφορά στην προώθηση και στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Όπως σημείωσε άλλωστε και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Νέλι Κρους, «το cloud computing αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομία μας», προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση προκειμένου να μη χαθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε οφέλη.

Η στρατηγική που ανακοίνωσε χθες η ΕΕ έχει ως τίτλο «Απελευθερώνοντας την πραγματική δυναμική του cloud computing στην Ευρώπη» περιλαμβάνει ενέργειες που έχουν ως στόχο να υπερσκελίσουν τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή κυρίως σε τεχνικό και νομικό επίπεδο.

Στις βασικές ενέργειες περιλαμβάνεται κατ’ αρχήν μία προσπάθεια για τη δημιουργία τεχνικών προτύπων που θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών cloud που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη. Τα νέα πρότυπα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί εντός του 2013.

Παράλληλα, η ΕΕ θα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μοντέλο πιστοποίησης για τους παρόχους υπηρεσιών cloud προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας από την πλευρά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Πολλοί χρήστες ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους στο cloud, οπότε η ΕΕ θέλει να περιορίσει αυτές τις ανησυχίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος περιλαμβάνεται και η δημιουργία πρότυπων συμβάσεων μεταξύ του παρόχου της υπηρεσίας και του χρήστη, όπου θα δίνεται έμφαση στον τομέα της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Τέλος, η Κομισιόν θα επιδιώξει να υπάρξει μία συνεργασία (European Cloud Partnership) μεταξύ των κρατών μελών αλλά και του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη Ευρωπαίων παρόχων υπηρεσιών που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξουν καλύτερες και με χαμηλότερο κόστος υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί και το γεγονός ότι στον δημόσιο τομέα στα κράτη – μέλη αντιστοιχεί περίπου το 20% της συνολικής δαπάνης σε πληροφοριακά συστήματα.

Σχετικά άρθρα

Intracom: Νέα εφαρμογή για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους

Kitriniaris

Τα νέα Quest Legend PCs στη διάθεση των gamers

“MyMANAGER”, το λογισµικό του σύγχρονου γυµναστηρίου

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα