13.6 C
Athens
08/03/2021
Biztech

Δύσκολη αλλά συμφέρουσα η υιοθέτηση του cloud

Πιο περίπλοκη από ό, τι είχαν αρχικά προβλέψει, αποδείχτηκε η τεχνολογία του cloud για τις εταιρείες που την υιοθέτησαν και έλαβαν μέρος στην έρευνα που διενήργησε η KPMG σε συνεργασία με την Forbes Insight. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες με την συμμετοχή 674 στελεχών οργανισμών, προκειμένου να παρατηρηθεί σε ποιο επίπεδο έχει υιοθετηθεί και ποια είναι μέχρι στιγμής η επίπτωση της τεχνολογίας cloud στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

• Πάνω από τις μισές εταιρείες ήδη δουλεύουν με την τεχνολογία cloud
• Από τις εταιρείες που ήδη υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, το 70% είχε σημαντική βελτίωση σε επίπεδο μείωσης κόστους και αποτελεσματικότητας
• Το 33% των στελεχών δηλώνουν πως το κόστος υλοποίησης ήταν παραπάνω από αυτό που είχε προϋπολογιστεί
• Περίπου το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως η μετάβαση με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα έγινε με αρκετή δυσκολία
• Τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι τα οφέλη της υιοθέτησης του cloud υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυσκολίες στην εφαρμογή του

Ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που θέτει αυτή η έρευνα είναι ότι η εφαρμογή και υιοθέτηση του cloud πρέπει να συνοδεύεται από τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών διαδικασιών έτσι ώστε να κεφαλαιοποιείται στο έπακρο η επένδυση. Καθώς το “Σύννεφο” αρχίζει να γίνεται πλέον μόδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι οργανισμοί επικεντρώνονται στο “πότε και γιατί” της διαδικασίας υιοθέτησής του αντί στο “πώς”. Ενώ η μείωση του κόστους εξακολουθεί να είναι ο κύριος λόγος για την υιοθέτηση του “Σύννεφου” σύμφωνα με το ήμισυ σχεδόν των ερωτηθέντων, το 28% τονίζει ότι η ταχύτητα μετάβασης στο “Σύννεφο” είναι επίσης πολύ σημαντική, όπως είναι και η ικανότητα του “Σύννεφου” να επιτρέψει την ταχύτερη είσοδο σε νέες αγορές (27%) καθώς και το να οδηγήσει στον επιχειρησιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών (22%).

Όσον αφορά στους παρόχους υπηρεσιών cloud, αντίστοιχη έρευνα της KPMG πιστοποιεί ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν παρά τα θέματα που ανακύπτουν και σχετίζονται με το κόστος, τον έλεγχο και την ασφάλεια. Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια τα έσοδα από υπηρεσίες cloud θα είναι διπλάσια από τα σημερινά και θα αυξάνονται κυρίως για εφαρμογές δεδομένων όπως η επιχειρησιακή ανάλυση και ανάλυση δεδομένων, η διαχείριση περιεχομένου και η διαχείριση πελατών.

Με βάση την έρευνα, σχεδόν 6 στους 10 παρόχους δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το “Σύννεφο” είναι η μείωση κόστους, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν πως το να αποδείξουν ότι με το “Σύννεφο” πραγματικά μειώνεται το κόστος αποτελεί την κύρια πρόκληση για αυτούς.

Συγκεκριμένα, οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που βλέπουν οι πάροχοι είναι (α) να αποδείξουν πως όντως οι cloud εφαρμογές μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση κόστους (38%), (β) να αναπτύξουν τιμολογιακές πολιτικές με βάση τη χρήση (31%) και (γ) να βοηθήσουν τους πελάτες τους στην ανάπτυξη πραγματοποιήσιμων επιχειρησιακών σχεδίων (business cases) για την μετάβαση στο “Σύννεφο” (27%).

Περίπου οι μισοί από τους παρόχους πιστεύουν πως η απώλεια του ελέγχου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία που αντιμετωπίζουν οι χρήστες και ακολουθούν η απώλεια δεδομένων και θέματα προσωπικών δεδομένων με 39%. Το 57% των παρόχων δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας δεδομένων με αυστηρότερους περιορισμούς στη πρόσβαση των χρηστών εφαρμόζοντας κυρίως πολύπλοκες τεχνικές κρυπτογράφησης.

Μία επιπλέον πρόκληση για την υιοθέτηση του “Σύννεφου” είναι η αυξανόμενη ανάγκη για αυστηρότερο ορισμό των παραμέτρων στο σύμφωνο επιπέδου υπηρεσιών (SLA). Αυτή τη στιγμή το 59% των παρόχων που συμμετείχαν στην έρευνα διαθέτουν σχετικές δεσμεύσεις στα σύμφωνα επιπέδου υπηρεσιών (SLAs). Τα επόμενα 3 χρόνια το 68% δηλώνει πως θα διαθέτει τέτοιες δεσμευτικές παραμέτρους ενώ το 82% αναμένει ότι η ασφάλεια δεδομένων θα αποτελεί την κύρια παράμετρο σε αυτά τα SLAs.

Αναλυτικά η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.
 

Σχετικά άρθρα

Βράβευση για την Bitdefender

Channel-Manager

Δωρεά συστημάτων επικοινωνίας από τη Cisco στο ΑΧΕΠΑ

Στα ύψη οι πωλήσεις tablets

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα