13.6 C
Athens
08/03/2021
Biztech

Δραστικές αλλαγές στο storage από την ΗΡ

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Discover 2012 που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, η HP προχώρησε σε μία σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις γύρω από τις λύσεις storage. Το marketing της εταιρείας μιλάει για “επανάσταση”, αν και ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι ανακοινώσεις της εταιρείας είναι σίγουρα οι σημαντικότερες στην ιστορία του τμήματος storage και εκτός των τεχνολογικών καινοτομιών και των προϊόντων στα οποία αφορούν, καταδεικνύουν και την κατεύθυνση στην οποία έχει πλέον αποφασίσει να κινηθεί η HP. Πιο συγκεκριμένα:

Φθηνά 3PAR
Η πρώτη σημαντική ανακοίνωση αφορά στα low-end συστήματα της οικογένειας 3PAR, η οποία μέχρι τώρα κινούνταν σε αρχικές τιμές καταλόγου πάνω από τα $100.000.

Με τις νέες σειρές 3PAR StoreServ 7200 και 7400, η ΗΡ πρακτικά φέρνει την τεχνολογία και τις δυνατότητες των high end συστημάτων και τα προσφέρει στο χαμηλό τμήμα της enterprise αγοράς και στο υψηλό του mid-market.

Έτσι, ενώ τα συστήματα 3PAR κινούνταν σε 6ψήφια νούμερα, τώρα πλέον οι λύσεις ξεκινάνε από τα $32.000 για τη σειρά 7400 και από $20.000 για τη σειρά 7.200.

Αυτές οι τιμές τα φέρνουν επικίνδυνα κοντά στα (όχι και τόσο) παλιά LeftHand τα οποία πλέον ονομάζονται StoreVirtual, καθώς και τη σειρά MSA. Βέβαια, τα στελέχη της HP έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των εν λόγω οικογενειών το κόστος των οποίων κινείται στα $10.000 με $15.000 περίπου.

Επίσης, η νέα σειρά 7000 ουσιαστικά αντικαθιστά τα πολύ επιτυχημένα (αν όχι “θρυλικά” σύμφωνα με κάποιους συνεργάτες) συστήματα EVA.

StoreAll για 100.000 φορές ταχύτερα queries!
Η πιο σημαντική ίσως ανακοίνωση, είναι αυτή ενός ολοκαίνουργιου brand, υπό την ονομασία HP StoreAll. Πρόκειται για συστήματα διαχείρισης big data (η HP τα κατατάσσει στην κατηγορία του information retention & analytics), που εκτός από “προσιτό” κόστος (θα ανακαλύψετε στη συνέχεια τον λόγο χρήσης των εισαγωγικών), θα είναι πάνω από 100.000 φορές πιο γρήγορα σε database queries χάρη στην τεχνολογία Express Query της ΗΡ.

Η HP επέδειξε μάλιστα και παραδείγματα με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, τονίζοντας ότι τα συστήματα StoreAll επιτυγχάνουν ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα και φυσικά η παρουσίασή τους εμπίπτει στο όραμα Converged Storage (τμήμα της συνολικής Converged Infrastructure στρατηγικής), με σημαντικό πλεονέκτημα την κοινή διαχείριση πάσης φύσεως δεδομένων (files, objects κ.λπ.).

Η λύση StoreAll μπορεί να κλιμακωθεί έως 16PB και κοστίζει από $0,91 ανά GB. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα κόστος κοντά στο $1 εκατ. ανά 1PB, το οποίο είναι μεν δυσθεώρητο σε απόλυτες τιμές (εξού και τα εισαγωγικά), αλλά θεωρείται “προσιτό” για τον τομέα των big data.

Νέα συστήματα StoreOnce Backup
Παράλληλα, η HP παρουσίασε τα νέα StoreOnce Backup 2000 και 4000. Τα νέα StoreOnce κάνουν χρήση του αντίστοιχου Catalyst software και προορίζονται για πιο κλασικές λύσεις backup, disaster recovery κ.λπ. με υποστήριξη deduplication και των αντίστοιχων τεχνολογιών. Ουσιαστικά, με αυτήν της την κίνηση, η ΗΡ έχει και πάλι πάρει ένα enterprise-level προϊόν (τη σειρά 6000), και το έχει κατεβάσει σε επίπεδα mid-market και SMB (έστω για τα επίπεδα της αμερικάνικης αγοράς), αφού το StoreOnce 2000 ξεκινά από τα $10.000 και το 4000 από τα $30.000 (με $500 για κάθε άδεια Catalyst).

Software-led storage και χαμηλότερη εστίαση
Εάν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά όλα τα παραπάνω, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δύο στοιχεία που διέπουν το πνεύμα όλων των νέων ανακοινώσεων.

– Το πρώτο είναι ότι η HP κινείται πολύ πιο επιθετικά προς τα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς. Η μάχη με την EMC και την IBM (κατά βάση) στο enterprise επίπεδο θυμίζει πλέον τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο (μήνες πολέμου για να κερδίσεις ένα μέτρο γης), ενώ στο mid-market και ακόμη περισσότερο στο SMB, η αγορά είναι πολύ διαφορετική.

– Το δεύτερο κοινό στοιχείο των ανακοινώσεων αφορά στο ότι όλη η καινοτομία και τα πλεονεκτήματα που έχει πλέον να προσφέρει το storage, βρίσκονται ξεκάθαρα στο software και όχι στο hardware. Ακόμη και αν το hardware δεν είναι commodity (τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο), μοιάζει ολοένα και λιγότερο σχετικό, τόσο ως προς την αξία της τελικής λύσης, όσο και ως προς τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψιν του στην αξιολόγηση ο τελικός πελάτης. Καλύτερο deduplication, διαχείριση virtual περιβάλλοντων, ταχύτατα queries, ενοποιημένη διαχείριση και έλεγχος, απομακρυσμένο backup κ.λπ., όλα αποτελούν καινοτομίες του software.

Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει μία εξαιρετικά σημαντική πρόκληση για εταιρείες που παραδοσιακά βασίζονταν στο “σίδερο” (όλες έχουν λάβει πάντως τα μέτρα τους – μένει να αποδειχθεί εάν το έπραξαν με τον σωστό τρόπο), ενώ φυσικά θα φέρει στο παιχνίδι και παίκτες από άλλους χώρους, με προφανή βέβαια αυτόν του software (κλασικό παράδειγμα η Symantec και φυσικά η Microsoft).

Το ερώτημα είναι απλό και “βασανιστικό”: Εάν το storage γίνεται περισσότερο software-led όπως ήδη αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, ποιος έχει το πλεονέκτημα; Αυτός που ξέρει καλύτερο storage ή αυτός που ξέρει καλύτερο software; Η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η ζυγαριά μπορεί να γείρει προς οποιαδήποτε μεριά.

Σχετικά άρθρα

Η LG φέρνει το Spotify (και τις Smart TVs) στο σαλόνι μας

Kitriniaris

Oracle: Ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων ανάλυσης για το cloud

Kitriniaris

Τελευταία ευκαιρία για την On Telecoms;

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα