16.8 C
Athens
18/04/2021
Biztech

Διπλασιάστε το storage σας χωρίς να αυξήσετε το… storage!

[Featured Article] Ζούμε στην εποχή της έκρηξης της πληροφορίας. Video, social media, smartphones, tablets, αυτόματες ενημερώσεις κ.λπ. έχουν εκτοξεύσει την παραγωγή δεδομένων, δομημένων και μη, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές πρόβλημα για τη σύγχρονη επιχείρηση. Λύση υπάρχει, και ακούει στο όνομα “Converged Storage”, τμήμα της συνολικής στρατηγικής “Converged Infrastructure” της HP.

Τα τμήματα ΙΤ των σύγχρονων επιχειρήσεων έχουν αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, και μία από τις σημαντικότερες, η οποία συνδέεται παρεμπιπτόντως και με πολλές άλλες, είναι αυτή του storage. Τα βασικά προβλήματα με την υποδομή ΙΤ αυτήν τη στιγμή είναι τα εξής:

 • Υψηλή πολυπλοκότητα και αργό deployment. Πολλαπλοί κατασκευαστές και administrators που δεν επικοινωνούν και δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, δημιουργούν απομονωμένα “silos” εντός της επιχείρησης.
 • Υψηλός βαθμός ανεπάρκειας και κόστος. Πόροι και χρήματα δαπανώνται χωρίς λόγο, με το 70% του storage να μένει ανεκμετάλλευτο, ενώ την ίδια στιγμή, η επιχείρηση καλείται να το υποστηρίξει πληρώνοντας τον αντίστοιχο χώρο, την ηλεκτρική ενέργεια και την ψύξη που απαιτείται.
 • Ανελαστική υποδομή. Παρά τις προσπάθειες του ΙΤ, όταν έρθει η ώρα και απαιτηθεί η ανάκτηση δεδομένων, αυτό συνήθως αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι θα έπρεπε. Είναι δύσκολο να βρεις τα δεδομένα που χρειάζεσαι, δύσκολο να τα μετακινήσεις εκεί που απαιτείται, και δύσκολο το να ανακτήσεις δεδομένα και εφαρμογές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και οι αντίστοιχες σε επιχειρηματικό επίπεδο, δημιουργούν μία σειρά από νέες απαιτήσεις στη σύγχρονη επιχείρηση και στη μηχανογραφική της υποδομή. Τα βασικά ζητούμενα πλέον, είναι τα εξής:

 • Απρόσκοπτο delivery των ΙΤ υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό storage θα πρέπει να υποστηρίζει κάθε τύπο εφαρμογής αλλά και δεδομένων, όπου κ’ αν βρίσκονται, σε φυσικό ή virtual σύστημα, ή φυσικά στο cloud.
 • Περισσότερη αξία από την πληροφορία. Οι τεράστιες “αποθήκες” δεδομένων (και πλέον των επονομαζόμενων “big data”) θα πρέπει να επιτρέπουν την εξαγωγή πολύτιμης πληροφόρησης για την επιχείρηση μέσω analytics, και φυσικά η αναζήτηση και η ανάλυσή τους θα πρέπει να γίνεται με πολύ γρήγορο, αν όχι στιγμιαίο, τρόπο.
 • Μείωση του ρίσκου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε μορφή ρίσκου. Στην περίπτωση των δεδομένων, αυτό μεταφράζεται σε διατήρηση της πληροφορίας χωρίς υψηλό κόστος για λόγους συμμόρφωσης, την εύκολη δημιουργία αντιγράφων, την διαγραφή των διπλότυπων και φυσικά την άμεση ανάκτηση.

Δίνοντας οριστική απάντηση σε αυτά τα προβλήματα, η ΗΡ παρουσίασε πρόσφατα μία σειρά νέων λύσεων της σειράς 3Par, οι οποίες ακολουθούν τη στρατηγική του “Converged Storage” και του συνολικότερου οράματος της “Converged Infrastructure” της εταιρείας.
Έτσι, έχουμε πλέον μία ενιαία αρχιτεκτονική για την αποθήκευση, μία ενιαία προσέγγιση για την προστασία και διατήρηση των δεδομένων, ένα ενιαίο σετ υπηρεσιών σε όλο το εύρος των δεδομένων, μία ενιαία προσέγγιση κάθε τύπου δεδομένων (block δεδομένων, αρχείων και αντικειμένων), καθώς και μία ενιαία αρχιτεκτονική, τόσο για “συμβατικούς” δίσκους, όσο και για SSD.

Με αυτόν τον τρόπο, η HP πετυχαίνει αυτό που ονομάζει “ROI στον κύβο”. Απόσβεση δηλαδή της επένδυσης σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

 • Return on Information (περισσότερη αξία για καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις)
 • Return on Infrastructure (χαμηλότερο κόστος υποδομής και μεγαλύτερη ευελιξία)
 • Return on Individuals (εξοικονόμηση χρόνου και μείωση της πολυπλοκότητας για τους χρήστες)

Όλα τα παραπάνω γίνονται πράξη, σε τρία επίπεδα λύσεων, πάντοτε με βάση τις ανάγκες των πελατών. Και οι τρεις κατηγορίες λύσεων οδηγούνται πρακτικά από το ίδιο software το οποίο είναι και το “μυστικό συστατικό” της επιτυχίας, λόγος για τον οποίο μιλάμε πλέον για “software defined storage”. Τα τρία επίπεδα λύσεων είναι τα εξής:

 • Στον τομέα του primary storage, τα συστήματα HP 3Par StoreServ.
 • Στον τομέα των analytics και της διατήρησης της πληροφορίας, τα συστήματα HP StoreAll.
 • Στον τομέα της προστασίας της πληροφορίας, τα συστήματα HP StoreOnce.

Περισσότερες πληροφορίες για τις νέες λύσεις ΗΡ αλλά και το εντυπωσιακό HP 3Par StoreServ 7000, μία high-end λύση για tier-1 storage με κόστος midrange συστήματος, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://goo.gl/1lzsq.

Σχετικά άρθρα

Η Printec αναβαθμίζει τον στόλο της ΕΛΙΝ

Channel-Manager

35 χρόνια HPE Hellas: Σταθερή αξία στο business IT

Έρευνα: Αυξητικός ρυθμός υιοθέτησης του cloud

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα