13.2 C
Athens
15/04/2021
Biztech

Δικαίωση Apotheker: Η HP “σπάει” στα δύο!

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το “σπάσιμο” της HP σε δύο ξεχωριστές εταιρείες, η μία εκ των οποίων θα περιλαμβάνει το PC business και τους εκτυπωτές και η άλλη θα έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας αμιγώς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal. Η φημολογούμενη διάσπαση θα είναι ολοκληρωτική καθώς οι δύο εταιρείες θα διαπραγματεύονται ως ξεχωριστές οντότητες στο χρηματιστήριο.

Μια διάσπαση αποτελεί μεταστροφή στην πορεία που χάραξε –δικαιολογημένα – η Meg Whitman, όταν πήρε τα ηνία από τον πρώην επικεφαλής της HP, Leo Apotheker, το 2011. Και λέμε δικαιολογημένα γιατί εκείνη την εποχή, η ανάκληση των εξαγγελιών Apotheker περί spin off του PC business με τον τρόπο που έγινε, είχε οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου καταβαράθρωση της μετοχής της εταιρείας. Ωστόσο σήμερα, ο Apotheker δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

 

Για την ακρίβεια, εκτός από τον Leo Apotheker, δικαιώνεται το BizTech.gr και ο “δικός μας” Αντώνης Ρουσελιωτάκης, όταν τότε (Νοέμβριος του ’11) είχε γράψει ότι “Το μεγάλο πρόβλημα με την πιθανή απόσχιση του PSG δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό το spin-off. Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ένας παγκόσμιος γίγαντας ‘σύρθηκε’ σε μία τέτοια επιλογή και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε στην αγορά.”

 

Παράλληλα, το επικείμενο spin-off συνιστά και μία από τις μεγαλύτερες “κωλοτούμπες” στην ιστορία του παγκόσμιου επιχειρείν, τόσο για την HP, όσο και για την ίδια την Meg Whitman, η οποία είχε δηλώσει: “Από την ανάλυσή μας είναι φανερό ότι το να κρατήσουμε το PSG εντός της ΗΡ, είναι σωστό για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, ενώ είναι επίσης σωστό για τους μετόχους και τους υπαλλήλους μας. Η ΗΡ είναι προσηλωμένη στο PSG και μαζί είμαστε πιο ισχυροί”…

 

Η ιδέα της διάσπασης της HP “σέρνεται” τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, όμως, ποτέ δεν έγινε πράξη. Αν τελικά το συγκεκριμένο spin-off καταστεί γεγονός διευκολύνει και άλλες δυνητικές ανακατατάξεις, όπως μια πιθανή συγχώνευση της HP με την EMC (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον χώρο του enterprise), για την οποία υπήρχαν συζητήσεις τον τελευταίο χρόνο που, όμως, τελικά δεν ευοδώθηκαν.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal, το spin off θα λάβει χώρα μέσα στο 2015, ενώ η Meg Whitman θα είναι ο πρόεδρος του PC and printing business αλλά και διευθύνων σύμβουλος, του enterprise business στο διάδοχο σχήμα που θα προκύψει μετά τη διάσπαση. Υποθέτουμε ότι αυτός ο διττός ρόλος, μάλλον θα έχει ημερομηνία λήξης και θα υφίσταται κυρίως για να γίνει ομαλά η μετάβαση, αν και κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί.

 

Αντίστοιχα, η Πατρίσια Ρούσο, πρώην CEO της Alcatel-Lucent, θα είναι ο πρόεδρος του enterprise business και ο Dion Weisler, ο οποίος είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του PC and printing business από τον Ιούνιο του 2013, θα είναι o επόμενος CEO στο συγκεκριμένο, αυτόνομο πλέον, τμήμα της εταιρείας.

 

Update

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως πλέον το “σπάσιμο” της HP σε δύο μέρη, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας αυτό που έως σήμερα γνωρίζαμε ως HP, θα είναι δύο ξεχωριστές εταιρείες έως το τέλος του οικονομικού 2015 της HP. Συγκεκριμένα, το κομμάτι που θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του enterprise hardware, του λογισμικού και των services της HP, θα γίνει γνωστό ως Hewlett-Packard Enterprise. Το άλλο μισό της σημερινής HP θα περιλαμβάνει το PC και printing business, θα ονομάζεται απλά HP Inc, και θα κρατήσει το λογότυπο της HP.

 

Και οι δύο νέες εταιρείες θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, και στους σημερινούς μετόχους της HP θα δοθούν μετοχές και των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η HP αναμένει να ολοκληρώσει το break-up με το τέλος της χρήσης του 2015, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

 

Σε μια σύντομη δήλωσή της μετά την επίσημη ανακοίνωση, η Meg Whitman τόνισε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο ανάκαμψης της HP και θα δώσει τη δυνατότητα και στα δύο μέρη να αποκτήσουν την ανεξαρτησία, την εστίαση, τους οικονομικούς πόρους, και την ευελιξία που χρειάζονται για να προσαρμοστούν γρήγορα στη δυναμική της αγοράς και των πελατών.

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Νέες υπηρεσίες SaaS από το ΕΚΤ

Kitriniaris

Τρεις διεκδικητές για έργο πληροφορικής μέσω ΣΔΙΤ

Kitriniaris

H ACE-Hellas διανομέας της CSI για Ελλάδα και Κύπρο

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα