16.1 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Digital Trends 2011

Σε κοινή κατεύθυνση για την σημασία του κλάδου στην ανάκαμψη της οικονομίας, κινήθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Digital Trends 2011 που διοργάνωσε το  Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS). Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, οι τεχνολογίες Cloud Computing και Green ICT βρίσκονται στο επίκεντρο της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Το Digital Trends 2011 αποτελεί το πρώτο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) και του Council of European Professionals Informatics Society (CEPIS). Κατά τη διάρκειά του, κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανώτατα στελέχη ηγετικών εταιρειών του κλάδου, καθώς και ακαδημαϊκοί συμμετείχαν σε μία ημέρα ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών και του Cloud Computing, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενη στη σημασία που έχουν οι εν λόγω τεχνολογίες για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Aτζέντα, η Nancy Pascall, Policy Officer του DG INFSO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι εκτός της σημαντικής μείωσης του κόστους που προσφέρει σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, η τεχνολογία Cloud αναμένεται να δημιουργήσει 1,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, όπως τόνισε ο Chris Wallace του British Computer Society, χώρες που εκπροσωπούν την αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, επενδύουν ήδη στην κατάρτιση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στους συγκεκριμένους τομείς.

Αντίστοιχα, ο Sukhbir Jasuja του Cloud Credential Council και ο John Rhoton, συγγραφέας του “Cloud Computing Explained”, σημείωσαν ότι για την ομαλή μετάβαση στο Cloud ο CIO πρέπει να διαθέτει πιστοποιημένη γνώση για σωστή διαχείριση και ασφάλεια, αλλά και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του τμήματος πληροφορικής.

Το σύνολο των διεθνών ομιλητών συμφώνησαν ότι οι τεχνολογίες Green ICT και Cloud αποτελούν υψηλή προτεραιότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους κρατικούς οργανισμούς και υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα από την αξιοποίηση αυτών για την εξοικονόμηση κόστους, όπως παρουσίασαν οι Niklaus Meyer και Dr. Laura Georg. Αξιοσημείωτο το παράδειγμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου η επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα Cloud Computing αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όσον αφορά τον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο σύμβουλος του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη, κ. Αθανάσιος Κουντζέρης, παρουσίασε την εθνική στρατηγική e-government, η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης στον τομέα της αποτελεσματικής αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών. Ακόμα και σήμερα πάντως, έργα όπως το σύγχρονο datacenter του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ, καθηγητής Παναγιώτης Τσανάκας, το οποίο θα υποστηρίζει 30.000 virtual servers και θα παρέχει αποθηκευτικό χώρο χωρητικότητας 4.000 terabytes, αποτελούν οάσεις αισιοδοξίας σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική ψηφιακή πραγματικότητα.

HePIS - Θεόδωρος Καρούνος
Συζήτηση για τη σημασία του Cloud Computing στην κυβερνητική ψηφιακή στρατηγική. Διακρίνονται από αριστερά οι καθηγητές Θεόδωρος Καρούνος και Παναγιώτης Τσανάκας, και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας της HePIS.

Σχετικά άρθρα

H Data Communication υλοποίησε ERP για την ICAP Group

Giorgos Athanassiadis

Η LG επεκτείνει τη συνολική εγγύηση των συσκευών της

Giorgos Athanassiadis

Intracom: Αύξηση πωλήσεων και λειτουργική κερδοφορία

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα