7 C
Athens
19/01/2021
Biztech

DaaS: Από την ιδιοκτησία στην υπηρεσία

Στο πλαίσιο του «όλα-as-a-service», οι λύσεις DaaS (Device as a Service) αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για επιχειρήσεις που επιθυμούν αφενός να εξορθολογήσουν τα λειτουργικά τους κόστη απαλλαγμένοι από το κόστος ιδιοκτησίας και αφετέρου να διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πληρώνοντας για ό,τι πραγματικά χρειάζονται.

Η προσέγγιση του DaaS εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις χαμηλότερα και πιο προβλέψιμα κόστη σε ό,τι αφορά τη χρήση του εξοπλισμού και αυτό διότι τα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξομείωση συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς και συντήρηση, αναβαθμίσεις, λογισμικό, ασφάλεια κ.λπ, με ένα μίσθωμα, χωρίς να απασχολείται ούτε η διοίκηση, ούτε το τμήμα ΙΤ. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, πάντα αναβαθμισμένες με το πιο πρόσφατο λογισμικό, ενώ ανάλογα με το εκάστοτε συμβόλαιο προβλέπεται συντήρηση, πρόβλεψη λαθών και αντικατάσταση όταν αυτή απαιτείται.

 


 

Η τάση του «as-a-Service» φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοδική πορεία τον τελευταίο καιρό, καθώς οι επιχειρήσεις είναι αποφασισμένες να δοκιμάσουν όλες τις εναλλακτικές, μέχρις ότου να καταλήξουν τελικά στο τι πραγματικά δουλεύει και τι όχι. Η λογική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά την υιοθέτηση νέων υπηρεσιών, μιας και οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί περαστική μόδα, ιδίως εφόσον απαιτηθεί να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που περιλαμβάνουν την επένδυση σε συσκευές.

 

Η πραγματικότητα που πρέπει οι συνεργάτες να έχουν υπόψη τους είναι πως έχει ξεκινήσει μια νέα “σεισμική” μεταβολή στη βιομηχανία τεχνολογίας της εποχής μας, με τις συνδρομητικές υπηρεσίες να εμφανίζουν σημαντική άνοδο. Χάρη στο «as-a-Service», οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το περιβάλλον του computing και να διαμορφώσουν συνολικά την εμπειρία χρήσης, υποστηρίζοντας τις τεχνολογικές ανάγκες ενός συνεχώς εξελισσόμενου εργατικού δυναμικού. Το μοντέλο device-as-a-service (DaaS) συγκεκριμένα, βρήκε και συνεχίζει να βρίσκει το κοινό του μεταξύ των επιχειρήσεων εκείνων που αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης συσκευών και υποστήριξης.

Το DaaS συνδυάζει συσκευές κορυφαίων προδιαγραφών (mobile, PC και πανίσχυρα workstations), με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία σε μια all-inclusive λύση και με ένα και μόνο συμβόλαιο. Προσφέροντας στους πελάτες ένα ενιαίο πακέτο, το DaaS ελαχιστοποιεί την πολυπλοκότητα και τις δαπάνες, τόσο τις προφανείς όσο και τις κρυφές, όσον αφορά τη συντήρηση και την υλοποίηση των συσκευών.

 

Η προσέγγιση αυτή και το μοντέλο δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά, μιας και έχει κυριαρχήσει στον χώρο των επιχειρήσεων που διαθέτουν εκτυπωτικές συσκευές. Τώρα όμως με το DaaS, μια επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ευρεία γκάμα συσκευών για ένα προσδιορισμένο χρονικό διάστημα και να πληρώσει ένα μηνιαίο αντίτιμο για την καθεμιά. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ένα συμβόλαιο συντήρησης ή μια πλήρη υπηρεσία διαχείρισης, όπου ο κατασκευαστής υλοποιεί predictive analytics προκειμένου να παρακολουθεί τις συσκευές για ασφάλεια, συμμόρφωση στις πολιτικές και πιθανά προβλήματα στο hardware. Η πρόβλεψη και η αποτροπή πιθανών προβλημάτων (όπως οι δυσλειτουργίες του σκληρού δίσκου) εξασφαλίζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, με μετρήσιμα αποτελέσματα σε χρόνο και εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Σύμφωνα με τον Tom Mainelli, υπεύθυνο του Devices and Displays Group της IDC, υπηρεσίες όπως το μοντέλο DaaS έχουν μεγάλη δυναμική. Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη πέρυσι σε ΙΤ πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ, οι οποίοι εκπροσωπούν μια μεγάλη ποικιλία από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, η IDC ανακάλυψε πως το 1/4 των συμμετεχόντων ενδιαφέρονταν ενεργά για το DaaS και μεταξύ αυτών που δεν φαίνονταν να ενδιαφέρονται, σχεδόν το 20% δήλωσε πως σκόπευε να το πράξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

 

 

Τα πλεονεκτήματα του DaaS

Οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων και οι ΙΤ leaders έχουν έναν σημαντικό αριθμό εργασιών υπ’ ευθύνη τους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης inventories και της αποφυγής κυβερνοεπιθέσεων. Επιλέγοντας το outsourcing της συντήρησης συσκευών και της διαχείρισης του κύκλου ζωής τους στους κατασκευαστές και τους παρόχους λύσεων ΙΤ -η τάση που είναι γνωστή ως DaaS- οι μικρές επιχειρήσεις (ακόμα όμως και οι μεγαλύτερες) θα ανακαλύψουν σημαντικά πλεονεκτήματα πρακτικής και οικονομικής φύσης στη διαδικασία.

Μπορεί, όπως προείπαμε, η ιδέα του DaaS να μην είναι και τόσο νέα, αλλά τελευταία φαίνεται πως κερδίζει συνεχώς «έδαφος», δεδομένου πως εταιρείες όπως η HP και η Microsoft αγκαλιάζουν τη τάση αυτή. Όλα δείχνουν πως το DaaS έχει να προσφέρει πολλά στις επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να αυξάνουν ή να περιορίζουν την υλοποίηση των συσκευών, καθώς αλλάζουν συνεχώς οι ανάγκες του προσωπικού τους. Επιπλέον, η χρήση του μοντέλου DaaS συνεπάγεται πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανανεώσουν ταχύτερα τις συσκευές τους, θα αναβαθμίσουν ακόμα ταχύτερα στις νέες τεχνολογίες και δεν θα χρειάζεται να έχουν την ευθύνη της διαχείρισης και συντήρησης των συσκευών σε αρχικό επίπεδο.

 

Δε θα πρέπει βέβαια να συγχέουμε το Device-as-a-Service με το Desktop-as-a-Service. Αν και τα ακρωνύμια είναι τα ίδια, πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως εξηγεί ο αναλυτής της IDC Tom Mainelli σε πρόσφατο άρθρο άποψης. Το Desktop-as-a-Service σχετίζεται με data center-based, υψηλής ασφάλειας εικονικό desktop, προσβάσιμο σε μια ευρεία ποικιλία από συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των thin clients, desktops, notebooks, tablets και κινητών. Αντιθέτως, το Device-as-a-Service έχει άμεση σχέση με το ίδιο το hardware. Αν και υπάρχουν διάφορα μοντέλα, συνήθως περιλαμβάνουν την υλοποίηση, τη διαχείριση, τις υπηρεσίες και τελικά την ανακύκλωση της συσκευής. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν τον χρόνο παροχής υπηρεσιών, συνήθως 3 χρόνια, και πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό για κάθε συσκευή.

Ας δούμε αναλυτικότερα κάποια συγκεκριμένα πλεονεκτήματα του μοντέλου αυτού.

 

Παλιό μοντέλο, νέα μορφή

Το DaaS δεν αποτελεί μια πρόσφατη καινοτομία. Στην πράξη, οι επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες για συσκευές όπως είναι τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Για πολλές επιχειρήσεις που κάποια στιγμή βασίζονταν σημαντικά σε αυτές τις συσκευές και δεν είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη δική τους, αρκετοί κατασκευαστές φωτοτυπικών και μεταπωλητές ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες leasing. Το μοντέλο αυτό δούλεψε εξαιρετικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, δεδομένου πως τα leases συνήθως συμπεριελάμβαναν επισκευή και συντήρηση, ενώ τις γλύτωναν και από τη συνολική φασαρία της αγοράς.

 

Το «νέο κύμα» του DaaS είναι περίπου το ίδιο, με τη διαφορά πως αντί να εφαρμόζεται σε μεγαλύτερες συσκευές όπως τα φωτοτυπικά, εφαρμόζεται σε μικρότερες mobile συσκευές όπως τα κινητά, τα laptops και τα tablets. Από την άλλη εξασφαλίζει συνεχώς τελευταίας τεχνολογίας hardware, καθώς και ευελιξία στην προσθήκη ή αφαίρεση συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις μισθώνουν μέσω συμβολαίου κάποιον vendor που προμηθεύει τις συσκευές αυτές. Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται μια έξυπνη κίνηση για τις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τους πόρους εκείνους ώστε να επενδύσουν άμεσα στο hardware που χρειάζονται.

 

Χαμηλότερες, προβλέψιμες δαπάνες

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο απόκτησης συσκευών, ο οποίος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πλεονάζον hardware όταν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να μειωθεί το προσωπικό της επιχείρησης, το DaaS προσφέρει ευελιξία. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω ή κάτω τις υλοποιήσεις συσκευών, όπως απαιτείται για να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις εποχικές αλλαγές του προσωπικού τους.

 

Επιπλέον, η προβλεψιμότητα δαπανών αποτελεί σημαντικό παράγοντα που οδηγεί στην υιοθέτηση του DaaS. Μιας και οι πελάτες πληρώνουν σε μια μηνιαία βάση ανά θέση εργασίας, οι δαπάνες γίνονται σαφέστερες και πιο συγκεκριμένες. Με τη συνδρομή, οι επιχειρήσεις όχι μόνο έχουν στη διάθεσή τους τη νεότερη τεχνολογία, αλλά επιπλέον έχουν πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του configuration των συσκευών, της εγκατάστασης, του migration των δεδομένων, της onsite υποστήριξης και της ανακύκλωσης των συσκευών, με αποτέλεσμα ένα ακόμα πιο διαχειρίσιμο TCO.

Συν τοις άλλοις, το DaaS επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μετακυλούν το υψηλό κόστος απόκτησης νέας τεχνολογίας από το CAPEX στο OPEX. Με τον τρόπο αυτόν, οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα μπορούν να απελευθερώσουν πόρους για επενδύσεις σε στρατηγικές πρωτοβουλίες που έχουν ως αποτέλεσμα νέα έσοδα και ανάπτυξη του business τους.

 

Πρόσβαση στην πρόσφατη τεχνολογία

Οι τελικοί χρήστες της εποχής μας, κυρίως όσοι αποκαλούμε millennials, έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν την πλέον πρόσφατη τεχνολογία. Μιας και οι millennials βλέπουν τις συσκευές τους ως μια προέκταση του εαυτού τους, επιθυμούν η τεχνολογία τους να είναι κομψή, ευέλικτη και ισχυρή, καθώς και ελαφριά και μικρή σε μέγεθος.

Οι συνδρομές τύπου DaaS καλύπτουν μια ευρεία ποικιλία συσκευών, από smartphones σε PCs και σε Workstations, διασφαλίζοντας πως οι πελάτες έχουν πρόσβαση στα νεότερα διαθέσιμα μοντέλα. Και βέβαια, τα νέα μοντέλα εξαλείφουν τα ζητήματα παραγωγικότητας των χρηστών που προκαλούνται από έναν απηρχαιωμένο στόλο συσκευών. Μάλιστα, μιας και διαθέτουν ενεργειακά αποτελεσματική τεχνολογία, οι νεότερες συσκευές υποστηρίζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα – ένα ζωτικής σημασίας θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους ολοένα και περισσότερο.

 

Ελάφρυνση βάρους του ΙΤ

Τα τμήματα ΙΤ, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαθέτουν συνήθως περιορισμένους πόρους. Εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη για διαχείριση και συντήρηση ενός στόλου συσκευών, το DaaS απελευθερώνει το προσωπικό του ΙΤ προκειμένου να στραφεί σε στρατηγικές πρωτοβουλίες που θα εξελίξουν την επιχείρηση, θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες και θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του ανταγωνισμού. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν πως οι συσκευές τους είναι ακόμα πιο ασφαλείς, συντηρημένες σωστά και συνοδεύονται από υποστήριξη 24/7 είτε βρίσκονται on-site είτε απομακρυσμένα.

 

Ασφάλεια σε προτεραιότητα

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές στην ΙΤ υποδομή τους και την πιθανότητα απώλειας υψηλής ευαισθησίας δεδομένων, εξαιτίας των κυβερνοαπειλών που ξεπηδούν καθημερινά από κάθε γωνιά του κόσμου. Το DaaS προστατεύει τις επιχειρήσεις ενάντια στις ευπάθειες που θα μπορούσαν να «στρώσουν τον δρόμο» για τις απειλές αυτές, παρακολουθώντας το σύνολο του στόλου των συσκευών, προκειμένου να εγγυηθούν τη συμμόρφωση με τις πολιτικές ασφαλείας ανά πάσα στιγμή, όσον αφορά τα passwords, τα εγκεκριμένα apps και την πρόσβαση στα δεδομένα.

 

Η ευθύνη στους ειδικούς

Χάρη στο DaaS, το ΙΤ και οι υπεύθυνοι ασφαλείας στην επιχείρηση είναι τυπικά εκείνοι που θα πάρουν όλες τις αποφάσεις σχετικά με το ποιες συσκευές θα πρέπει να κάνουν lease, τα μοντέλα που χρειάζονται, τα συνοδευτικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται πλέον να βασιστεί σε μη εκπαιδευμένους managers να πάρουν μόνοι τους σημαντικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να περιοριστεί και από τις μεμονωμένες προτιμήσεις του καθενός από το προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι μια συνολική στρατηγική σχετικά με τις συσκευές για ακόμα πιο εύκολη εργασία, η οποία ταυτόχρονα είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησης – δεδομένου πάντα πως υπάρχει σωστή επικοινωνία με το ΙΤ, κάτι που αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα.

 

Εξασφάλιση «στόλου» συσκευών

Επιπλέον, το DaaS προσφέρει αναλυτικά insights σχετικά με το inventory του στόλου των συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας και της κατάστασής τους, προκειμένου να εγγυηθεί ακόμα περισσότερη ασφάλεια. Μιας και το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει και την απομάκρυνση του end-of-life στόλου των συσκευών, οι επιχειρήσεις έχουν τη σημαντική για εκείνες εξασφάλιση πως τα δεδομένα δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια.

 

HP και Microsoft υποστηρίζουν το μοντέλο

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας βλέπουν ολοένα και περισσότερο στο DaaS μια ελκυστική πρόταση. Πρόσφατα η HP ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα DaaS, το οποίο είναι σχεδιασμένο, σύμφωνα με την εταιρεία, «για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν καλύτερα την τεχνολογία. Χάρη σε ένα απλό συμβόλαιο που περιλαμβάνει τόσο τις συσκευές όσο και τις υπηρεσίες και δίχως την ανάγκη για μια εκ των προτέρων επένδυση, το HP DaaS προσφέρει προβλέψιμο ετήσιο κόστος, δίνοντας στο ΙΤ την ευκαιρία και τη δυνατότητα να καταμερίσει τους διαθέσιμους πόρους σε άλλα projects όποτε προκύπτει ανάγκη».

Τον Ιούλιο που πέρασε, ο Yusuf Mehdi (corporate vice president του Windows and Devices Group της Microsoft) αποκάλυψε ένα πρόγραμμα DaaS, με την ονομασία «Surface as a Service» για το Surface tablet της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, οι Cloud Solution Providers partners της Microsoft (που είναι επίσης και οι εγκεκριμένοι διανομείς των συσκευών Surface), θα προσφέρουν τις συσκευές αυτές μέσω μιας ειδικής managed service offering σε όλους τους μεταπωλητές και πελάτες της εταιρείας – ταυτόχρονα με managed cloud υπηρεσίες, το Office 365, τα Windows 10 και σχετικό software τρίτων, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία σε σχετικό blog post της.

 

Συμπερασματικά αυτό που πρέπει να έχει υπόψη του κανάλι των συνεργατών είναι πως το DaaS αποδεικνύεται μια πραγματικά συναρπαστική πρόταση για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Χάρη στην all inclusive προσέγγισή του, το DaaS εξαλείφει τους τυχαίους παράγοντες από τη διαδικασία απόκτησης, υλοποίησης, συντήρησης και υποστήριξης, ώστε να στηρίξει τους έχοντες υψηλές απαιτήσεις σύγχρονους χρήστες και επιχειρήσεις, με τεχνολογία αιχμής. Γι’ αυτούς τους λόγους αποτελεί μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, προσφέροντας στους μεταπωλητές σημαντική ευκαιρία κερδοφορίας.

 

 

Η αγορά του DaaS

Όπως προαναφέραμε, μεγάλης εμβέλειας παίκτες όπως η HP και η Microsoft επενδύουν στην αγορά DaaS, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για λύσεις του είδους σε μια ποικιλία από κάθετες αγορές. Η μεγάλη ανάγκη για λύσεις που είναι οικονομικές, αλλά ταυτόχρονα και για ευελιξία στις επιχειρήσεις, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς του DaaS. Η ανάγκη για υπηρεσίες υψηλής ασφάλειας και σταθερότητας στις δαπάνες του ΙΤ αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αγοράς αυτής. Το DaaS αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, η οποία οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη υιοθέτηση υπηρεσιών που βασίζονται σε συμβόλαια και λύσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της καθεμιάς επιχείρησης.

 

Η αγορά της Β. Αμερικής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά του DaaS, ακολουθούμενη από εκείνη της Ευρώπης και της Ασίας/ Ειρηνικού. Η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και του Καναδά οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη ζήτηση για εφαρμογές cloud computing στην περιοχή. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η υπάρχουσα εξαιρετικά σταθερή υποδομή, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση εξελιγμένων τεχνολογιών.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η αυξανόμενη υιοθέτηση του Internet of Things, καθώς και η αυξανόμενη δημοτικότητα του μοντέλου BYOD, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της αγοράς DaaS στην περιοχή.

 

Η αγορά DaaS έχει διαχωριστεί στη βάση των: component, τύπου συσκευής, υλοποίησης, μεγέθους της επιχείρησης και κάθετης αγοράς. Το product segment συντίθεται σε desktop, laptop, tablet, εκτυπωτές κ.λπ. Για παράδειγμα, η HP έχει κυκλοφορήσει υπηρεσίες DaaS για υπολογιστές, tablets και άλλες συσκευές. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ υπηρεσιών fully managed ή υπηρεσιών με συμβόλαιο και χάρη σε αυτά τα δεδομένα, η αγορά του DaaS έχει αναπτυχθεί σημαντικά.

Το DaaS, όπως είδαμε, επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται επιχειρηματικές ανάγκες που αλλάζουν ταχύτατα, παρέχοντας σημαντική ευκαιρία να διατηρήσουν την ευελιξία τους. Επιπλέον, το DaaS θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιτύχουν την επιθυμητή μεταμόρφωση του χώρου εργασίας τους, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Το μοντέλο αυτό θα προσφέρει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ΙΤ έναν ακόμα πιο στρατηγικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον, βοηθώντας τες ταυτόχρονα να επιτύχουν προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Επιπρόσθετα, το DaaS θα τις ωθήσει να συνδυάσουν καινοτόμες συσκευές με lifecycle υπηρεσίες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κατοχή συσκευών και η διαχείρισή τους ανήκει στο παρελθόν, καθώς το μοντέλο αυτό φαίνεται να ανοίγει νέους δρόμους.

Δεδομένων αυτών, η παγκόσμια αγορά DaaS αναμένεται να αγγίξει σε αξία τα 8 δις δολάρια ως το 2023, με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης 9% μεταξύ του 2017 και 2023.

 

Πώς και γιατί το DaaS δίνει ώθηση στο retail

Να ξεκινήσουμε με το γεγονός πως το συνδρομητικό μοντέλο θα βοηθήσει τους retailers να καινοτομήσουν, προσφέροντας ακόμα καλύτερη εμπειρία χρήσης, να επιταχύνουν τους κύκλους ανανέωσης και να απλοποιήσουν τη διαχείριση.

Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε το πραγματικό σενάριο μιας μεγάλης αλυσίδας λιανικής που επιθυμεί την ενσωμάτωση mobile συσκευών στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η επιχείρηση αυτή θέλει να φτιάξει ένα νέο σετ από mobile apps που θα βοηθήσουν αφενός τους πελάτες στην παραγγελία υπηρεσιών και αφετέρου τους εργαζομένους να κάνουν ακόμα πιο παραγωγικά την εργασία τους. Προφανώς, οι managers της επιχείρησης θα είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι όσον αφορά τα θέματα της διαχείρισης χιλιάδων νέων συσκευών που ξαφνικά θα εμφανίζονταν διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του franchise τους.

Ξεκινώντας από την προμήθεια συσκευών στη αρχή του κύκλου ζωής τους ως την απομάκρυνσή τους στο τέλος της, η υπεύθυνοι δεν επιθυμούν να έχουν ανάμειξη στις περισσότερες εργασίες που συμπεριλάμβαναν την κατοχή mobile συσκευών. Αυτό που λογικά αποτελεί προτεραιότητά τους είναι όλες εκείνα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους, ώστε κάποιος άλλος να αναλάβει το βάρος των υπολοίπων.

Μιας και η έννοια του mobility έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής, παρατηρούμε αυτή την αντίληψη να κερδίζει έδαφος μεταξύ των retailers, οι οποίοι επιλέγουν τα βασισμένα στη συνδρομή μοντέλα υλοποίησης. Ας δούμε τώρα κάποια βασικά πλεονεκτήματα του DaaS για τους retailers.

 

1. Κορυφαία εμπειρία πελατών

Δεδομένου τού συνεχούς ανταγωνισμού χρόνο με τον χρόνο από τους online retailers, όσοι έχουν φυσικά καταστήματα αντιμετωπίζουν τη συνεχή πίεση για να προσφέρουν ακόμα καλύτερη εμπειρία στους πελάτες τους, προκειμένου να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Και οι περισσότεροι retailers διαθέτουν ακόμα λιγότερο προσωπικό από εκείνο που διέθεταν 10 και 15 χρόνια πριν, δημιουργώντας τη ζήτηση για ΙΤ λύσεις που θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό.

 

Χάρη στα κατάλληλα apps, οι mobile συσκευές θα βοηθήσουν στην αναζήτηση προϊόντων και στην εκπαίδευση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με ακόμα πιο εξελιγμένες μεθόδους όπως είναι το clienteling (καθιέρωση σχέσεων με τους πελάτες βάσει δεδομένων σχετικά με τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές τους). Το συνδρομητικό μοντέλο διασφαλίζει πως οι mobile συσκευές είναι πάντοτε νεότερης τεχνολογίας και σε ενεργή κατάσταση, προσφέροντας συνεχόμενες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες τής επιχείρησης.

 

2. Ταχύτερος κύκλος ανανέωσης

Σε παλιότερες εποχές που τα καταστήματα ήταν εξοπλισμένα αποκλειστικά με scanners, υπήρχε πάντα η δυνατότητα αλλαγής και ανανέωσης του εξοπλισμού των καταστημάτων κάθε πέντε χρόνια περίπου. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Ο ρυθμός καινοτομίας στον χώρο του mobile είναι εξαιρετικά υψηλός, και οι retailers θα πρέπει να συμβαδίζουν εφόσον επιθυμούν την κερδοφορία στα νέα μοντέλα, αλλά και για να συνεχίσουν να παραμένουν ανταγωνιστικοί στη σύγχρονη εργασία.

Τα περισσότερα συμβόλαια τύπου DaaS εκτείνονται σε χρονική διάρκεια από 24 στους 36 μήνες, οπότε αυτό έχει ως συνέπεια για τις επιχειρήσεις να κατανείμουν τη δαπάνη της επένδυσής τους και να προμηθεύσουν τους εργαζομένους τους με ό,τι πιο σύγχρονο στην τεχνολογία mobile.

 

3. Βελτιωμένη διαχείριση

Το Enterprise Mobility Management (EMM) επεκτείνεται πέρα από την ανάγκη τής προστασίας ευαίσθητων δεδομένων. Παρόλο που η ασφαλής φύλαξη των δεδομένων πληρωμής και άλλων πολύτιμων πληροφοριών είναι προφανώς βασική ανησυχία για τους retailers, οι mobile συσκευές δημιουργούν επιπλέον ανάγκες διαχείρισης που ποικίλουν από την επιδιόρθωση και αντικατάσταση του hardware ως και τη αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων και την προώθηση των νέων apps.

Αυτές οι εργασίες διαχείρισης μπορούν να αποδειχθούν -και συνήθως αυτό συμβαίνει- μεγάλος πονοκέφαλος για τους retailers, των οποίων οι mobile υλοποιήσεις λαμβάνουν χώρα συχνά σε διαφορετικές συνθήκες και απομακρυσμένα περιβάλλοντα. Ο έλεγχος πάνω σε χιλιάδες συσκευές σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή μπορεί να αποδειχτεί σύνθετη και ακριβή διαδικασία, περιορίζοντας την ικανότητα του retailer να δημιουργήσει συνεπείς και αξιόπιστες λύσεις.

 

Το συνδρομητικό μοντέλο για τις συσκευές ενοποιεί τη διαχείριση, εξασφαλίζοντας πως οι χρήστες διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, με τις σωστές δυνατότητες, όποτε οι πελάτες τις χρειάζονται. Αυτή τελικά είναι και η βασική φιλοσοφία του Device as a Service!

 

Σχετικά άρθρα

Το ΙοΤ θέλει την ασφάλειά του

Channel-Manager

Ενισχύεται η αραβική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της MLS

Kitriniaris

Νέοι πολυλειτουργικοί εκτυπωτές A3 Canon imageRUNNER 2425

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα