13.1 C
Athens
26/02/2021
Biztech

Covid-19: Ο κόσμος στοκάρει χαρτί υγείας, οι εταιρείες, servers

Η IDC αναθεώρησε την πρόβλεψη των δαπανών IT εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιδημίας του κορωνοϊού. Οι αρχικές προβλέψεις έλεγαν για πάνω από 4% και πλέον το αισιόδοξο σενάριο έχει πέσει στο 1%. Από την άλλη, όπως πληροφορούμαστε, το κανάλι δεν φαίνεται να επηρεάζεται – όχι ακόμα τουλάχιστον – καθώς πολλοί, μεγάλοι κυρίως, πελάτες βλέποντας τον κίνδυνο σημαντικών ελλείψεων σε βάθος έξι μηνών, σπεύδουν να κάνουν από τώρα τις παραγγελίες τους σε servers, storage και άλλο δικτυακό εξοπλισμό. Παράλληλα, καθώς πολλές επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι, τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται μεγάλες μαζικές παραγγελίες σε laptops με τα IT τμήματα, κυριολεκτικά να μην προλαβαίνουν να στήνουν VPNs σε ολοκαίνουρια μηχανήματα (πραγματική μαρτυρία IT manager μεγάλης Ελληνικής πολυεθνικής στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας).

Ακόμα, πολλές επιχειρήσεις εγκαθιστούν συστήματα τηλεδιάσκεψης σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις δια ζώσης συναντήσεις.

 

Τα παραπάνω, θα έχουν ως αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάσει μια απότομη αύξηση, η οποία, θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις στρέφονται στην τηλε-εργασία.

 

Οι προβλέψεις της IDC

Η κρίση όμως, αντηχεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού, του εμπορίου και του επιχειρηματικού σχεδιασμού.

Οι παγκόσμιες δαπάνες στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής είχαν αρχικά προβλεφθεί να αυξηθούν μόλις κατά 5% φέτος, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις PC στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 έδωσαν τη θέση τους σε ένα κύκλο αναβάθμισης smartphones ενόψει και του 5G, ενώ η δυναμική γύρω από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού συνέχισε να εξασφαλίζει μεγάλη ζήτηση για λογισμικό και υπηρεσίες. Το IDC Worldwide Black Book Live Edition του Φεβρουαρίου υποβάθμισε την ανάπτυξη σε 4,3%, η οποία πιθανότατα θα μειωθεί σε 3% τον Μάρτιο βάσει των τελευταίων προβλέψεων και σεναρίων.

Το αισιόδοξο σενάριο της IDC λέει ότι μέχρι το τέλος του 2020, οι δαπάνες στις τεχνολογίες πληροφορικής θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1%. Ωστόσο, τα πάντα είναι ακόμα ρευστά, και οι προβλέψεις ίσως μειωθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

 

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή», δήλωσε ο Stephen Minton, αντιπρόεδρος του IDC Customer Insights & Analysis. «Τα μηνιαία στοιχεία και οι έρευνες, μας δείχνουν σαφώς προς μία κατεύθυνση, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Χρησιμοποιούμε μοντέλα σεναρίων για να δείξουμε ότι οι προβλέψεις έχουν μεγαλύτερο εύρος από το συνηθισμένο. Οι κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού σε αυτά τα μοντέλα φαίνεται να αυξάνονται καθημερινά, αλλά η διάρκεια της κρίσης παραμένει ακόμα ένας μεγάλος άγνωστος παράγοντας και ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς για το σύνολο του έτους».

Σχετικά άρθρα

H Office Line στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Giorgos Athanassiadis

Έσοδα ρεκόρ η LG στο τέταρτο τρίμηνο του 2020

Giorgos Athanassiadis

Το ΒΒΜ διαθέσιμο για Android και iOS

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα