11.1 C
Athens
25/02/2021
Biztech

Covid-19: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά ΤΠΕ

Η επιδημία Covid-19 που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κίνας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας «πάγωμα» σε εκτεταμένους τομείς της αγοράς (κατασκευές, λιανική, τρόφιμα, ψυχαγωγία, τουρισμός κ.ά). Το ξέσπασμα της επιδημίας, δεν επηρέασε μόνο την καθημερινή ζωή, αλλά επίσης την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και την αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την διακίνηση προϊόντων όσο και από την ακύρωση πολύ σημαντικών διεθνών τεχνολογικών events που ήταν προγραμματισμένα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Όπως είναι φυσικό, οι ακυρώσεις αυτές έχουν προκαλέσει σημαντικές οικονομικές απώλειες στις τοπικές οικονομίες, ενώ και ο ίδιος ο κλάδος ΤΠΕ έχει «πατήσει φρένο» με συνέπειες που θα φανούν συν τω χρόνω…

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πάρει την κατιούσα, όλες οι εταιρείες του κλάδου έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, ενώ το ίδιο έχει κάνει και η IDC για όλους σχεδόν τους τομείς της αγοράς.

 

Η πρόσφατη ανάλυση της IDC, ωστόσο, αναφέρεται τόσο στις προκλήσεις, όσο και στις ευκαιρίες που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ στο πλαίσιο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η IDC εκτιμά ότι η επιδημία θα επιφέρει πέντε σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον της Κίνας – εκσυγχρονισμός κυβερνητικών διαδικασιών, αποκέντρωση των κεντρικών δομών των πόλεων, επιτάχυνση του μετασχηματισμού του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, επιτάχυνση των ανέπαφων επιχειρηματικών συναλλαγών και της παγκόσμιας στρατηγικής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όλα τα παραπάνω θα προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης για την αγορά ΤΠΕ τόσο στην Κίνα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Η IDC εκτιμά ότι η επιδημία του Covid-19 θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία από την επιδημία SARS το 2003. Ο αντίκτυπος θα είναι πιο σημαντικός στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά σταδιακά θα μειωθεί στα επόμενα τρίμηνα – με περιορισμένο αντίκτυπο στο σύνολο του έτους. Επιπλέον, ο αντίκτυπος στην αγορά ΤΠΕ της Κίνας θα είναι επίσης μεγαλύτερος από ό,τι το 2003, λόγω του πολύ μεγαλύτερου ρόλου των τεχνολογιών αυτών σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή οικονομία που παρέχεται από τις ΤΠΕ αντιπροσώπευε το 37,8% της κινεζικής οικονομίας το 2019. Οι μακροοικονομικές διαταραχές που θα προκαλέσει η επιδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά ΤΠΕ της Κίνας και να την μειώσει κατά περίπου 10% το πρώτο τρίμηνο του 2020 με πτώση τουλάχιστον 30% για τις πωλήσεις PC και smartphone και πάνω από 15% για τις πωλήσεις servers, δικτυακού εξοπλισμού και λύσεων αποθήκευσης. Θα επηρεαστούν επίσης τα μεγάλα data centers, ενώ οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το IoT και η ασφάλεια θα υποστούν ελάχιστες μειώσεις.

 

Οι πιθανές ευκαιρίες για τους παρόχους ΤΠΕ

Εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης, οι καταστροφές και οι προκλήσεις δημιουργούν επίσης τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η επιδημία αναμένεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την αγορά των ΤΠΕ όπως:

 

  Ψηφιακές πλατφόρμες και big data σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των κυβερνητικών οργανισμών.

 

  Νέες έξυπνες πόλεις με στόχο την αποκέντρωση υπηρεσιών και διαδικασιών που τώρα βρίσκονται συγκεντρωμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

  Ευκαιρίες για ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης με στόχο τη επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγείας

 

  Ανάπτυξη online αιθουσών διδασκαλίας και εκπαίδευσης, απομακρυσμένη εργασία, εφαρμογές 5G, ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ακόμα και σε κλάδους όπως τα φρέσκα τρόφιμα.

 

  Διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, των κατασκευών και την εκτεταμένη χρήση ρομπότ.

 

Ο Lianfeng Wu, αναπληρωτής αντιπρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της IDC China, συμβουλεύει τους παρόχους ΤΠΕ να αξιοποιήσουν πλήρως την ψηφιακή τεχνολογία για να αναπτύξουν δυνατότητες και συνήθειες απομακρυσμένης συνεργασίας, να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το online εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών και να χρησιμοποιήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές στήριξης.

Η επιδημία ήρθε, αλλά όχι για να μείνει και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες επενδύοντας από τώρα σε πολλά υποσχόμενους τομείς επιχειρηματικής καινοτομίας.

Σχετικά άρθρα

$1,1 δις θα πληρώσει η Ericsson για υποθέσεις δωροδοκίας

Giorgos Athanassiadis

Οθόνες με mode αχρωματοψίας από τις ViewSonic και TÜV SÜD

Giorgos Athanassiadis

Κωτσόβολος: Νέα κανάλια διανομής αλλά και έμφαση στα καταστήματα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα