13.1 C
Athens
19/03/2024
Biztech

Cosmos: 30 χρόνια με οδηγό την ανάπτυξη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Cosmos Business Systems, το Tech Channel Partner αναζήτησε το «μυστικό της επιτυχίας» του ομίλου, μιλώντας από κοντά, με τον επικεφαλής της Cosmos, Δημήτρη Δάφνη. Ας δούμε τι μας είπε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. ενός εκ των μεγαλύτερων System Integrators στην Ελλάδα και όχι μόνο.

 


 

Εν αντιθέσει με τη συνήθη εντύπωση που διαθέτουμε, οι επιχειρήσεις δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη μακροζωία. Οι περισσότερες δεν τα καταφέρνουν να περάσουν τα πρώτα 2 ή 5 χρόνια ζωής (πρόκειται για τα δύο σημαντικά milestones που μάς δείχνουν μία εικόνα για το μέλλον μίας startup για παράδειγμα), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας φτάνει περίπου στα 15 χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, η Cosmos Business Systems, γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της το 1988, και με δεδομένο το οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας δεκαετίας, είναι φυσιολογικό να αναρωτηθεί κανείς, το πως ακριβώς τα καταφέρνει.

Η ερώτηση γίνεται ακόμα πιο σημαντική, εάν αναλογιστούμε πως η Cosmos, όχι απλά τα καταφέρνει, αλλά παράλληλα αναπτύσσεται σημαντικά και ανακοινώνει σημαντικά επενδυτικά σχέδια για το άμεσο μέλλον. Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δάφνης, σημειώνει σχετικά:

 

«Για εμάς, τα 30 χρόνια ιστορίας είναι ένα πολύ σημαντικό milestone, αφού λίγοι είναι αυτοί που μπορούν και το επιτυγχάνουν. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η εταιρεία μας, όσο και η αγορά έχουν αλλάξει σημαντικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κρίσης για παράδειγμα, αρκετοί κατασκευαστές άρχισαν να βλέπουν περισσότερο direct τους τελικούς πελάτες, ο ανταγωνισμός σε επίπεδο System Integrators μειώθηκε, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε σημαντικά και το μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Αξίζει να σημειώσω ότι αυτή η μείωση, οφείλεται αφενός στην κρίση, αφετέρου και σε τρίτους παράγοντες όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη του virtualization η οποία έχει μειώσει τις ανάγκες ΙΤ εντός της χώρας.

Η Cosmos Business Systems προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και από το 2008 όταν και πραγματοποιήσαμε πολλές από τις σημαντικές αλλαγές, έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στην κορυφή της αγοράς, αφού πλέον είναι ελάχιστοι οι παίκτες σε αυτό το επίπεδο (σ.σ. με έσοδα πάνω από 20 εκατ. Ευρώ), ενδεχομένως όχι περισσότεροι από 6-7 στο σύνολό τους».

 

Τρεις άξονες ανάπτυξης

Δημήτρης Δάφνης, διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Business Systems

Τι έγινε όμως το 2008 και πώς η Cosmos κατάφερε να βρεθεί με σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως σημειώνει ο κ. Δάφνης, όταν οι περισσότεροι αγωνίζονταν για επιβίωση; Ο CEO της εταιρείας μάς εξηγεί:

«Όσοι τα κατάφεραν στην κρίση, δεν ακολούθησαν απαραίτητα την ίδια τακτική. Υπάρχουν για παράδειγμα επιτυχημένοι παίκτες στην αγορά που είναι πολύ εξειδικευμένοι, κάποιοι που έγιναν πιο εξωστρεφείς κ.λπ.

Εμείς, με γνώμονα την ανάπτυξη, είδαμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξήσουμε τον ορίζοντα της εταιρείας. Άλλωστε, αυτό έγινε επιτακτικό και από το γεγονός ότι η μικρομεσαία αγορά έχει δεχθεί πολύ σημαντικό πλήγμα και δεν μπορείς να δίνεις το παρόν μόνο σε έναν τομέα.

Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε 3 νέους πυλώνες ανάπτυξης:

  •  Πρώτον, κοιτάξαμε και έξω από την Ελλάδα, δημιουργώντας την εταιρεία στην Κύπρο. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε εξαιρετική, και πλέον διαθέτουμε έναν κόμβο με πρόσβαση σε πολλαπλές νέες αγορές.

  •  Δεύτερον, αυξήσαμε τη γεωγραφική μας κάλυψη σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο για τη διεύρυνση της αγοράς που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, όσο και για την πλήρη κάλυψη μεγάλων συμβολαίων όπως αυτών του Δημοσίου.

  •  Τρίτον, δημιουργήσαμε ένα νέο τμήμα για την αγορά του Δημοσίου».

 

Η σχέση με το Δημόσιο

Ενδεχομένως, η επένδυση στον Δημόσιο τομέα να φαντάζει απρόσμενη για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά όπως μάς εξηγεί ο κ. Δάφνης, ήταν μία σοφή επιλογή, αφού από τη μία μεριά σχεδόν διπλασίασε τον επιχειρηματικό ορίζοντα της Cosmos, αφετέρου έχει αφήσει μία εξαιρετικά σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «Δεν μπορεί να είναι διαρκώς χαμηλή η επένδυση ΙΤ του Δημοσίου. Αναγκαστικά, προκηρύσσονται έργα (κάτι που ήδη έχει γίνει), ενώ φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτές της Κύπρου, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες αναμονές στην εκταμίευση των κονδυλίων».

 

Φυσικά, σαφώς και το Δημόσιο δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς «ελαφρά τη καρδία», αφού απαιτεί υποδομές, μηχανισμούς και διαδικασίες, ειδική τεχνογνωσία, δυνατότητες σημαντικής κλιμάκωσης, και φυσικά δυνατό οικονομικό background, κάτι που η Cosmos έχει διασφαλίσει τόσο με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων τραπεζών, όσο και με τα ιδία κεφάλαια που διαθέτει.

 

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι αυτή η επιτυχία της Cosmos στον Δημόσιο τομέα, δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι το σημαντικότερο τμήμα των εσόδων της εταιρείας, εξακολουθεί να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Εν αντιθέσει λοιπόν με το τι μπορεί να πιστεύει κανείς, η πλειονότητα του τζίρου εξακολουθεί να είναι «ιδιωτική», κινούμενη πάνω από το 60% ακόμα και στις χρονιές που προκηρύσσονται μεγάλα έργα Δημοσίου και αλλάζουν απότομα και σημαντικά τις αναλογίες.

 

Μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, θα βλέπουμε στον χώρο του ΙΤ να υπάρχουν δύο βασικοί τύποι επιχειρήσεων: Μεγάλοι System Integrators με turn-key solutions που θα λειτουργούν ως one-stop shops, αλλά και πολύ πιο μικρές, εξαιρετικά εξειδικευμένες εταιρείες που θα έχουν στενό εύρος λύσεων αλλά με μεγάλο βάθοςΔημήτρης Δάφνης, διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Business Systems

 

Cloud: Δεν θα είναι μόνο του!

Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον κ. Δάφνη, φτάσαμε στα πλάνα για το μέλλον, αλλά και τις πολύ σημαντικές (ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ για την ακρίβεια), επενδύσεις της Cosmos για την επόμενη τριετία. Πως θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα; Ποιες τεχνολογίες και ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ακολουθηθούν;

Ο επικεφαλής της Cosmos, είναι κατηγορηματικός: «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι σε 10 χρόνια τα πάντα θα βρίσκονται στο Cloud όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Μου φαίνεται αδιανόητο να δεχθούμε ότι πρακτικά θα υπάρχουν 5-6 παροχείς που λίγο-πολύ θα ελέγχουν τα data όλου του κόσμου. Δεν είναι τόσο το θέμα του security, όσο και το γεγονός της παροχής αυτών των δεδομένων προς τα εσένα, τον πελάτη. Θεωρώ πως μία τέτοια απόλυτη εξάρτηση από το Cloud, δεν θα μπορεί να υπάρξει.

Άλλωστε, βλέπουμε ότι και από το 2011 περίπου, όταν και ξεκίνησε η χρήση του, το Cloud βρίσκεται περίπου στο 10% της αγοράς.

Σαφώς και θα αναπτυχθεί περαιτέρω, και φυσικά το hybrid Cloud αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς (σ.σ. μία επιπλέον ένδειξη κατά την άποψή μας, ότι η θεώρηση του κ. Δάφνη είναι ορθή), αλλά η τάση που βλέπουμε είναι η εξής: Κεντρικοποίηση των συστημάτων και των υποδομών, με έντονη χρήση της λογικής της συνδρομής.

Αυτή η τάση είναι τόσο σημαντική, που μάς έχει οδηγήσει στο να επενδύσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Προς τη δημιουργία δηλαδή υποδομών για επιχειρήσεις αλλά και συνδρομητικών λύσεων, ειδικά στην περίπτωση των business applications.

Έτσι, μέσα στα επόμενα χρόνια, το επενδυτικό μας πλάνο περιλαμβάνει:

  •  Ανάπτυξη datacenters (σ.σ. η Cosmos διαθέτει ήδη ένα)

  •  Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό (on premise, help desk κ.λπ.)

  •  Κεφάλαιο κίνησης»

 

Turn-key solutions από ένα one-stop shop

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάποιοι ανταγωνιστές παρομοίασαν την Cosmos με super market, σε μία προσπάθεια επίκρισης, οπότε θέσαμε το θέμα στον επικεφαλής του ομίλου για να δούμε τη θέση της εταιρείας.

Όπως μάς αποκαλύπτει ο κ. Δάφνης, το όραμα της Cosmos Business Systems, είναι το να αποτελέσει ένα one-stop shop, όπου ο πελάτης θα μπορεί να βρει πλήρη κάλυψη για κάθε ΙΤ ανάγκη που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να πάρει ολοκληρωμένες λύσεις, έτοιμες για λειτουργία, αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε «με το κλειδί στο χέρι» ή αλλιώς «turn-key solutions».

Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να υπερασπιστεί κανείς!

Παράλληλα, η Cosmos έχει αναπτύξει μοναδική τεχνογνωσία, που όμοιά της δύσκολα συναντά κανείς, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις έργων που απαιτούν κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο, η Cosmos δημιουργεί joint ventures με πολύ εξειδικευμένους παίκτες, ακριβώς όπως γίνεται σε όλες τις αγορές άλλωστε. Και όλα αυτά, ενώ διαθέτει ήδη ένα πολύ ευρύ portfolio λύσεων με περισσότερους από 270 προμηθευτές και 20 στρατηγικούς συνεργάτες να την υποστηρίζουν.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Δάφνης «Στην αγορά πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, τόσο τα malls, όσο και τα delicatessen. Είναι θέμα στρατηγικής το τι θέλεις να ακολουθήσεις, ενώ και τα δύο μοντέλα μπορεί να είναι εξίσου επιτυχημένα και κερδοφόρα.

Κατά τη γνώμη μου, μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, θα βλέπουμε στον χώρο του ΙΤ να υπάρχουν δύο βασικοί τύποι επιχειρήσεων: Μεγάλοι System Integrators με turnkey solutions που θα λειτουργούν ως onestop shops, αλλά και πολύ πιο μικρές, εξαιρετικά εξειδικευμένες εταιρείες που θα έχουν στενό εύρος λύσεων αλλά με μεγάλο βάθος.»

 

Η ανάπτυξη με αριθμούς

Κλείνοντας τη συζήτησή μας με τον κ. Δάφνη, ζητήσαμε από τον ισχυρό άνδρα της Cosmos Business Systems, να μάς δώσει μία εικόνα για το άμεσο μέλλον, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών, όσο και αποτελεσμάτων.

 

Ο κ. Δάφνης, σημειώνει πως σε επίπεδο hardware με την γενικότερη έννοια του όρου, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ σταθερά και η είσοδος νέων σημαντικών παικτών είναι περιορισμένη (σ.σ. αυτή της Huawei αποτελεί ένα παράδειγμα). Εκεί που θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα, είναι ο τομέας του software σε συνδυασμό με αυτόν των δικτύων και της ασφάλειας. Σε αυτούς τους τομείς, και μάλιστα ακόμα και σε επίπεδο desktop, ο κ. Δάφνης αναμένει πολύ πιο συχνές και σημαντικές αλλαγές, με την Cosmos να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

 

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσεται μέσω συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής, και έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν πλάνα για ανάπτυξη τοπικών γραφείων σε άλλες χώρες (όπως έγινε για παράδειγμα στην Κύπρο). Άλλωστε, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του οδικού δικτύου αλλά και με τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει όπως σημειώνει ο κ. Δάφνης, δίνοντας τη δυνατότητα στην Cosmos να φτάνει άμεσα κοντά στους πελάτες της, μέσα σε λίγες ώρες μόνο, όπου κ’ αν βρίσκονται οι τελευταίοι.

 

Το μέλλον φαντάζει ευοίωνο, αφού η εταιρεία προβλέπει σημαντικές επενδύσεις σε ΙΤ, τόσο από τον Δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Όλες οι υποδομές και οι επενδύσεις που καθυστέρησαν τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί παρά να προχωρήσουν κάποια στιγμή, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα συμβεί σύντομα.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία αναμένεται να φτάσει το 20% για το 2018, ανεβάζοντας τα έσοδα του ομίλου πολύ κοντά στην περιοχή των 30 εκατ. Ευρώ. Λέτε να αποτελεί οιωνό για τα 30 χρόνια ανάπτυξης;

 

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι σε 10 χρόνια τα πάντα θα βρίσκονται στο Cloud όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Μου φαίνεται αδιανόητο να δεχθούμε ότι πρακτικά θα υπάρχουν 5-6 παροχείς που λίγο-πολύ θα ελέγχουν τα data όλου του κόσμου. Βλέπουμε μία τάση κεντρικοποίησης των συστημάτων και των υποδομών, με έντονη χρήση της λογικής της συνδρομήςΔημήτρης Δάφνης, διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Business Systems

Σχετικά άρθρα

Η Oracle διευρύνει τις cloud λύσεις της

Kitriniaris

Xerox BPO: Και το όνομα αυτής “Conduent Inc”

Channel-Manager

Το Soft1 Cloud ERP στη Welcome Stores

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα