16.8 C
Athens
18/04/2021
Biztech

Commercial PCs:Προοπτικές και εξελίξεις σε δύσκολους καιρούς

Η αγορά των commercial PCs παρουσίασε αυξημένη ζήτηση το τελευταίο διάστημα, ειδικά στην κατηγορία των laptops. Η ζήτηση ξεκίνησε με την έναρξη του lockdown και την απαίτηση για εργασία εξ αποστάσεως, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα. Πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την απομακρυσμένη εργασία, καθώς κάποια γραφεία θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά ή θα διατηρούν χαμηλότερη πληρότητα. Παράλληλα, με αφορμή το lockdown πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να ανανεώνουν το στόλο των PC τους, καθώς διαπίστωσαν ότι τα υφιστάμενα συστήματά τους δεν τους καλύπτουν.

Οι κατασκευαστές έχουν ήδη ανανεώσει το commercial PC portfolio τους περιλαμβάνοντας μοντέλα που καλύπτουν κάθε ανάγκη, τωρινή και μελλοντική. Η έμφαση δίνεται κυρίως σε δύο βασικούς τομείς: τη συνδεσιμότητα και την ασφάλεια. Οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες 5G και Wi-Fi 6 καλούνται να διατηρήσουν την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα, διασφαλίζοντας παράλληλα προστασία δεδομένων. Έτσι, ολοκληρωμένες σουίτες ασφαλείας και απομακρυσμένης διαχείρισης είναι must σε ένα σύγχρονο commercial PC.

Τα commercial PCs περιλαμβάνουν τόσο φορητά συστήματα, όσο και desktop. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει με τη σειρά της laptop και convertibles, ενώ στη δεύτερη όλα τα form factor, από tower, μέχρι εξαιρετικά μικρά SFF, αλλά και all-in-one συστήματα. Επιπλέον, ένας πολύ σημαντικός διαχωρισμός είναι αυτός μεταξύ business PC και workstation με τα δεύτερα να καλύπτουν πολύ εξειδικευμένες και πολύ συγκεκριμένες ανάγκες επεξεργασίας.


Αποτελεί σημαντική απόφαση για μια επιχείρηση που καλείται να εξοπλιστεί εξαρχής ή να ανανεώσει τον ήδη υπάρχοντα «στόλο» των υπολογιστών της, για το κατά πόσον θα πρέπει να αγοράσει κάποιο consumer μοντέλο ή ένα σύστημα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις. Ευτυχώς, είναι πλέον αρκετοί εκείνοι οι κατασκευαστές που διαφοροποιούν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να καλύψουν διαφορετικές απαιτήσεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικές ανάγκες.

Η κατηγορία των commercial PCs έχει σημαντικές διαφορές από εκείνη των consumer και επιπλέον η χρήση και ο σκοπός για τον οποίον προορίζονται είναι διαφορετικός. Ας σταθούμε σε κάποιους παράγοντες επιλογής.

Προσωπική vs επαγγελματική χρήση

Κατά πρώτον ο πελάτης θα πρέπει να καθορίσει πόσο συχνά θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για αμιγώς business σκοπούς. Για παράδειγμα, εφόσον η τηλεργασία (που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο επόμενο χρονικό διάστημα) ή τα teleconferences αποτελούν την καθημερινότητα, τότε μια commercial συσκευή αποτελεί τη ενδεδειγμένη λύση, ιδίως στην περίπτωση που διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δυνατότητες. Επομένως, εάν η χρήση του υπολογιστή είναι 90% business και 10% ψυχαγωγία, τότε ένα commercial PC αποτελεί την ιδανική επιλογή. Επιπλέον, ένας επαγγελματικός υπολογιστής, χάρη στα εξελιγμένα υποσυστήματά του προσφέρει δυνατότητα ψυχαγωγίας όποτε χρειαστεί.

Ποιότητα και αντοχή στον χρόνο

Όταν οι κατασκευάστριες εταιρείες σχεδιάζουν consumer υπολογιστές έχουν υπόψη τους πως οι πελάτες θα θέλουν να τους αναβαθμίζουν συχνά ώστε να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις. Επιπλέον, υποθέτουν πως οι χρήστες τους δεν είναι τόσο απαιτητικοί και δεν μεταχειρίζονται τις συσκευές τους τόσο «σκληρά» όσο οι επαγγελματίες χρήστες. Αυτός ο τρόπος σκέψης επηρεάζει αντίστοιχα και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τόσο τα consumer όσο και τα business συστήματα.

Τα υποσυστήματα για τους consumer υπολογιστές μπορεί να είναι generic ή γενικά χαμηλότερων προδιαγραφών και ποιότητας (φυσικά εξαιρούνται τα gaming συστήματα), σε αντίθεση με εκείνα που ενσωματώνονται στα commercial PCs που συνήθως περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας υλικά και επώνυμο hardware. Αυτή η έμφαση στην ανθεκτικότητα σημαίνει πως ένα επαγγελματικό laptop ή desktop θα έχει πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λειτουργίας.

Τα business συστήματα έχουν κατασκευαστεί για μακροπρόθεσμη και καθημερινή χρήση. Δεδομένου πως οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη διάθεση και τα χρήματα να αναβαθμίζουν συνεχώς έναν ολόκληρο στόλο από laptops ή desktops, ο σχεδιασμός τους δεν διαφέρει ριζικά από χρόνο σε χρόνο. Ο ποιοτικός τους σχεδιασμός καθιστά ευκολότερη τη μακροημέρευσή τους, ενώ χαρακτηριστικά όπως είναι οι αποσπώμενες μπαταρίες επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των commercial συσκευών. Επιπρόσθετα, οι ποιοτικές επαγγελματικές συσκευές είναι φτιαγμένες για να είναι ανθεκτικές. Πολλές από αυτές είναι ανθεκτικές στο νερό και στη σκόνη και είναι ειδικά δοκιμασμένες για περιστασιακές πτώσεις και χτυπήματα. Τα consumer συστήματα, σε αντίθεση, δεν είναι κατασκευασμένα στη λογική της σκληρής χρήσης 40 ωρών την εβδομάδα για χρόνια.

Επιλογές configuration

Δεδομένου πως οι επιχειρήσεις δεν αγοράζουν ένα-δύο υπολογιστές τη φορά, οι κατασκευαστές κυκλοφορούν σειρές επαγγελματικών laptops έχοντας κατά νου διαφορετικές ανάγκες πελατών. Στη λογική αυτή τα περισσότερα commercial PCs διαθέτουν πολλαπλές επιλογές configuration. Αν και τα consumer συστήματα διαθέτουν πλέον κι αυτά τέτοιες δυνατότητες, δεν προσεγγίζουν στο ελάχιστο τις custom επιλογές που διαθέτουν οι business συσκευές. Κάποια brands επιτρέπουν στους εταιρικούς πελάτες τους να επιλέξουν τα πάντα, από επεξεργαστή, μπαταρία, ακόμα και πληκτρολόγιο με οπίσθιο φωτισμό. Πρόκειται για σημαντική δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που αγοράζουν υπολογιστές για ολόκληρα τμήματα με διαφορετικές απαιτήσεις.

Ασφάλεια και διαχείριση ΙΤ

Μπορεί οι βιομετρικοί ανιχνευτές αποτυπωμάτων να χρησιμοποιούνται ως προεπιλογή ιδίως σε commercial υπολογιστές, ακόμα και σε entry level μοντέλα, αλλά είναι σχετικά σπάνια σε consumer. Τα επαγγελματικά μοντέλα διαθέτουν εκ προεπιλογής software που καθιστά ευκολότερη τη διαχείριση και την ασφάλεια συσκευών σε εταιρικού επιπέδου δίκτυα. Σίγουρα αυτό προσφέρει στις business συσκευές το πλεονέκτημα σε σχέση με τις consumer, με αποτέλεσμα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τις commercial συσκευές όποτε μπορούν. Τα business laptops, για παράδειγμα, συνοδεύονται από προαιρετικές επιλογές ασφαλείας, ενώ είναι αρκετοί οι συνεργάτες του καναλιού που προσφέρουν πρόσθετη (επί πληρωμή) υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία in-house.

Απομακρυσμένη διαχείριση

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, είναι σημαντικό το τμήμα ΙΤ να μπορεί να διαχειριστεί τις συσκευές απομακρυσμένα. Τα consumer μοντέλα πιθανώς να μη διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνολογίες ή, σε τελική ανάλυση, να είναι δυσκολότερη η διαδικασία και πιο χρονοβόρα, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερα έξοδα για την επιχείρηση.

Service και εγγύηση

Τα commercial PCs συνοδεύονται από ποιοτικότερες επιλογές υποστήριξης και υποστηρίζονται καλύτερα από το τμήμα ΙΤ. Επιπλέον, η προεπιλεγμένη εγγύηση στους επαγγελματικούς υπολογιστές είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των consumer. Επίσης, οι business χρήστες έχουν συνήθως προτεραιότητα μέσω του εξειδικευμένου δικτύου υποστήριξης, με το service να είναι διαθέσιμο on-site εντός λίγων ωρών, αντί να πρέπει να πρέπει να αποσταλεί ο υπολογιστής για επισκευή, κάτι που μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες.

Πρόκειται για σημαντικό ζήτημα, εφόσον πρόκειται για υπολογιστές που σχετίζονται με επαγγελματική χρήση. Το να έχει ο πελάτης τον τεχνικό την επόμενη μέρα on-site και τον υπολογιστή σε λειτουργία εντός 48 ωρών, σε αντίθεση με το να πρέπει να αποσταλεί συχνά εκτός πόλης ή χώρας, αποτελεί σημαντική διευκόλυνση. Από μόνη της η αποστολή μπορεί να χρειαστεί από 24 έως 48 ώρες και μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές απόπειρες για να επιλυθεί το ζήτημα, με συνέπεια ο υπολογιστής να παραμείνει εκτός λειτουργίας για ημέρες ή και εβδομάδες.

Ταχύτητα και ακρίβεια

Όλα όσα έχουν να κάνουν όχι μόνο με τις επιχειρήσεις αλλά και με την εξ αποστάσεως εργασία, την εργασία από το σπίτι, οφείλουν την ταχύτητά τους στους υπολογιστές. Είτε πρόκειται για λογιστικές εργασίες, για χρηματοοικονομικές συναλλαγές και πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, για υπολογισμούς, έρευνα και επικοινωνίες, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των υπολογιστών είναι πως όλα χρειάζονται σαφώς λιγότερο χρόνο από ποτέ. Ό,τι μέχρι πρότινος χρειαζόταν να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο, πλέον μπορεί να γίνει μέσω email, social media κ.ο.κ., κάτι που αποδεικνύεται σωτήριο σε συνθήκες πανδημίας όπου ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων δουλεύει εξ αποστάσεως.

Επιπλέον, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι ημέρες όπου θα έπρεπε κάποιος να ξεθάψει ένα λεξικό για να ελέγξει την ορθογραφία μιας λέξης, να προσλάβει κάποιον λογιστή για να ελέγξει τις συναλλαγές ή να προσλάβει κάποιον ειδικό για να συντηρήσει ένα γραφείο γεμάτο αρχεία. Τέλος, ο αριθμός των προβλημάτων που προέρχονται από ανθρώπινο λάθος μειώνεται σημαντικά μέσω της χρήσης των υπολογιστικών συστημάτων.

Ως συμπέρασμα, οι commercial υπολογιστές είναι σχεδιασμένοι για να υποστηρίζουν τις ανάγκες των επαγγελματιών χρηστών σε όλα τα επίπεδα. Η επένδυση σε ένα επαγγελματικό μοντέλο είναι σίγουρο πως θα αποδώσει άμεσα, χάρη στην αξιοπιστία του, στα επαγγελματικά του features και στην εγγυημένη αύξηση της αποδοτικότητας που προσφέρει.

Το οικοσύστημα των commercial PCs

Οι συνεργάτες θα πρέπει να θυμούνται πως η μεγάλη κατηγορία των commercial PCs δεν περιλαμβάνει μόνο τις δεδομένες κατηγορίες laptops και desktops, αλλά και τις All-in-One συσκευές, τα εντυπωσιακά thin & light laptops και τα παραγωγικά workstations, μεταξύ άλλων. Ας σταθούμε λίγο σε αυτές τις 3 κατηγορίες και στα βασικά πλεονεκτήματά τους που τις καθιστούν άκρως ανταγωνιστικές.

All-in-One PCs

Το βασικό πλεονέκτημα μιας All-in-One συσκευής είναι ο ελάχιστος χώρος που καταλαμβάνει. Πρόκειται για compact desktop υπολογιστές που είναι εύκολο να μετακινηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, κάτι που τους καθιστά ιδανική επιλογή τόσο για μικρά γραφεία όσο και για εργασία από το σπίτι, ιδίως εφόσον ο χώρος είναι περιορισμένος και δουλεύουν απομακρυσμένα περισσότερα από ένα άτομα.

Όλα τα απαραίτητα περιφερειακά μπορούν να τοποθετηθούν και να απομακρυνθούν εύκολα, ενώ το σύστημα αυτό παράγει λιγότερη θερμότητα και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ένα desktop PC. Τα περισσότερα AIOs διαθέτουν ενσωματωμένες webcams, όπως και τα laptops, και η επένδυση σε μια τέτοια συσκευή γίνεται άπαξ, γλυτώνοντας τον κάτοχο από την αγορά μιας ξεχωριστής οθόνης. Και μόνο αυτό καθιστά τις συσκευές οικονομική επιλογή για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ιδίως για χρήση από ολόκληρη την οικογένεια. Και βέβαια, στον χώρο εργασίας προσφέρει αισθητική ομοιομορφία και ενιαίο ύφος στα γραφεία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα και το workflow.

Thin & light laptops

Υπάρχουν αρκετοί και σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δείχνουν ολοένα και συχνότερα προτίμηση στα επαγγελματικά thin & light laptops, μιας και ενσωματώνουν τις νεότερες γενιές επεξεργαστών, δίσκους SSD ή συνδυασμό υβριδικών λύσεων SSD και σκληρού δίσκου, καθώς και άλλα εξελιγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός ενός εξαιρετικά λεπτού, ελαφριού και φορητού περιβλήματος. Οι κατασκευάστριες εταιρείες κυκλοφορούν μια ευρεία ποικιλία μοντέλων που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένα και αξιόπιστα από τα παραδοσιακά laptops. Εντυπωσιακά features, υψηλή ποιότητα, εγγυημένη παραγωγικότητα, μακροχρόνια χρήση χωρίς εκπτώσεις.

Workstations

Όσον αφορά τα workstations, πολλές επιχειρήσεις δείχνουν να τα προτιμούν, καθώς προσφέρουν βασικά πλεονεκτήματα: Έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν διαμόρφωση, διατίθενται σε πληθώρα form factors προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία από πλευράς χώρου και χρόνου εργασίας: από το σπίτι, εν κινήσει, ακόμα και από διαφορετική χώρα. Η εργασία από το σπίτι στην ψηφιακή εποχή θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο μετακίνησης, αυξάνοντας τελικά τον ωφέλιμο χρόνο εργασίας. Ιδίως οι mobile workstation λύσεις επιτρέπουν στην επιχείρηση να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του μερικής απασχόλησης προσωπικού που είναι απαραίτητο για να παρακολουθεί συγκεκριμένα projects και deadlines. Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ο συνδυασμός mobile hardware, πρόσβασης στο δίκτυο και κατάλληλες λύσεις ασφαλείας για την προστασία της επιχείρησης. Και βέβαια, για μεγάλη μερίδα κυρίως εργαζομένων, η εργασία από το σπίτι διευκολύνεται σημαντικά, κάτι που αποδεικνύεται σωτήριο σε εποχές όπου η πρόσβαση στον χώρο εργασίας αποτρέπεται, ενώ προκρίνεται η εξ αποστάσεως εργασία.

Τα workstations προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις και υποστηρίζουν εξειδικευμένο software που έχει αντίστοιχα υψηλές απαιτήσεις από πλευράς πόρων συστήματος (π.χ. μνήμης, δίσκων, Ι/Ο και υποσυστημάτων γραφικών). Επιπλέον, τα workstations υπερέχουν σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα, καθώς μπορούν να επεκταθούν με υποσυστήματα τεχνολογίας αιχμής όποτε οι ανάγκες το απαιτήσουν.


Αισιοδοξία για ανάκαμψη της αγοράς το 2021

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC προβλέπεται πτώση στις πωλήσεις PCs εντός του 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού, ωστόσο η αγορά αναμένεται να ανακάμψει το 2021.

Ο αντίκτυπος από τη διάδοση του COVID-19 αναμένεται να οδηγήσει σε αρνητικές πωλήσεις τη χρονιά αυτή. Ήδη οι προσδοκίες για τις παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών ήταν χαμηλές, καθώς η IDC είχε προβλέψει πτώση της τάξης του 6,8%, ως αποτέλεσμα της σύγκρισης ανάπτυξης YoY που ακολούθησε τη μετάβαση από τα Windows 7 στα Windows 10.

Εντούτοις, με τον κορωνοϊό να επηρεάζει τόσο την παραγωγή όσο και τις πωλήσεις PCs, η IDC μειώνει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες της. Οι πωλήσεις PCs αναμένεται να πέσουν κατά 9% εντός του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δεδομένου πως η διάδοση του κορωνοϊού θα επιβραδύνει την προσφορά και θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση, τονίζει η IDC.

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει τόσο τα PCs όσο και τα tablets. Οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 374,2 εκατομμύρια τεμάχια αυτό το έτος, μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 380,2 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον Jitesh Ubrani (Research Manager for Worldwide Mobile Device Trackers της IDC), η μισθολογικές απώλειες που σχετίζονται με το κλείσιμο των εργοστασίων και τη συνολική πτώση στη ποιότητα ζωής θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση στο δεύτερο μισό του έτους, καθώς θα προκύψει αρνητικός αντίκτυπος στη ζήτηση.

Επιπλέον η Κίνα, όπου προέκυψε αρχικά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αποτελεί κατασκευαστικό κόμβο για τους vendors υπολογιστών και εξαρτημάτων. Σύμφωνα με τον Linn Huang (Research Vice President for devices and displays στην IDC), πολλά κρίσιμης σημασίας υποσυστήματα όπως τα panels, οι αισθητήρες αφής και οι τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές, κάτι που έχει προκαλέσει πρόβλημα στην προσφορά κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αρνητικές προβλέψεις της IDC ακολούθησαν μια πρόσφατη ανακοίνωση από τη Microsoft, η οποία δήλωσε πως δεν περιμένει πλέον να επιτύχει τα αναμενόμενα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Το Personal Computing segment, συμπεριλαμβανομένων των Windows OEM και συσκευών Surface, είναι οι κλάδοι εκείνοι που θα δεχτούν μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας.

Πωλήσεις PCs παγκοσμίως για το 1Q20 (σε χιλιάδες τεμάχια)


Τα δεδομένα περιλαμβάνουν desk-based PCs, notebook PCs και ultramobile premiums (όπως το Microsoft Surface), αλλά όχι τα Chromebook ή iPad και περιλαμβάνουν πωλήσεις μέσω καναλιού.
Πηγή: Gartner (Απρίλιος 2020)

Στη λογική αυτή κινούνται και οι προβλέψεις άλλων κατασκευαστών όπως είναι η Apple και η HP. Πρόσφατα η Apple δήλωσε πως δεν αναμένει να επιτύχει τους στόχους της από πλευράς εσόδων για το τρέχον τρίμηνο, καθώς βιώνουμε τον αντίκτυπο της επιδημίας στην παραγωγή και τις πωλήσεις στην Κίνα. Στην ίδια λογική η HP ανακοίνωσε πως έχει διαπιστώσει αντίκτυπο περίπου 8 cents στα κέρδη της ανά μετοχή το τελευταίο τρίμηνο.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει ως προσωρινό το πρόβλημα, με περιορισμένο αντίκτυπο στο δεύτερο εξάμηνο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, δήλωσε ο CFO της HP Steve Fieler πρόσφατα κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας επικοινωνίας της εταιρείας με αναλυτές. Ας μην ξεχνάμε πως οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είχαν υποστεί καθίζηση εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός της Κίνας.

Μπορεί η IDC να ακούγεται λίγο πιο ελπιδοφόρα για το 2021, ωστόσο, δηλώνει στο σχετικό δελτίο τύπου τα εξής: «Υποθέτοντας ότι η εξάπλωση του ιού υποχωρεί το 2020, η IDC αναμένει μικρή ανάπτυξη το 2021, καθώς η αγορά επιστρέφει στο φυσιολογικό, με την ανάπτυξη να προέρχεται από σύγχρονα form factors, όπως τα thin and light notebooks, detachable tablets και τα convertible laptops. Πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να ανανεώσουν τις συσκευές τους και να κινηθούν προς αυτά τα σύγχρονα form factors σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα νεότερο εργατικό δυναμικό». Εν τω μεταξύ, η ζήτηση των καταναλωτών όσον αφορά το gaming, καθώς και η αύξηση των υπολογιστών και των tablet με δυνατότητα κινητής τηλεφωνίας θα συνεισφέρουν επίσης στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους.

Από την πλευρά της η Gartner αναφέρει ότι οι πωλήσεις PC παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 12,3% το πρώτο τρίμηνο του 2020 λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις PC ανήλθαν σε 51,6 εκατομμύρια τεμάχια το πρώτο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μείωση 12,3% από το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της Gartner. Μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών παρουσίασε την πιο απότομη πτώση από το 2013 λόγω της επιδημίας του COVID-19.

Ο πλέον σημαντικός παράγοντας που επηρέασε τη μείωση πωλήσεων PCs ήταν η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε σε διαταραχές τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης υπολογιστών, σύμφωνα με τον Mikako Kitagawa (research director της Gartner). Μετά το πρώτο lockdown στην Κίνα στα τέλη Ιανουαρίου, υπήρξε χαμηλότερος όγκος παραγωγής υπολογιστών τον Φεβρουάριο που μετατράπηκε σε πρόβλημα για την εφοδιαστική αλυσίδα. Μόλις το lockdown που σχετίζεται με τον κορωνοϊό επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές, προέκυψαν νέες, ξαφνικές ευκαιρίες ζήτησης PCs για εργαζόμενους που δούλευαν απομακρυσμένα και online εξ αποστάσεως διδασκαλίας, στων οποίων τον όγκο οι κατασκευαστές υπολογιστών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Τα αποτελέσματα των vendors αυτού του τριμήνου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες οικονομικές αβεβαιότητες με αρνητική επίπτωση στις δαπάνες για υπολογιστές, ειδικά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του peak αναβάθμισης των Windows 10, αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μετατοπίσουν το ΙΤ budget τους από τα PCs προς τον στρατηγικό σχεδιασμό συνέχειας του business τους. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιχειρήσεις και καταναλωτές να επεκτείνουν τον κύκλο ζωής του υπολογιστή τους σε πιο μόνιμη βάση, καθώς επικεντρώνονται στο να διατηρήσουν τα αποθέματα σε ρευστό για πάσα περίπτωση.

Παρά τον αντίκτυπο του COVID-19, το μερίδιο αγοράς των τριών κορυφαίων vendors παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο. Αντιπροσώπευαν το 65,6% των πωλήσεων PCs το πρώτο τρίμηνο του 2020, λίγο πάνω από το 60% το πρώτο τρίμηνο του 2019 (βλ. Πίνακα).

Παρόλο που η Lenovo διατήρησε τη Νο 1 θέση στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και 22,6% YoY στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η HP παρουσίασε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, με πτώση 12,1% στις πωλήσεις PCs μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης πωλήσεων. Η HP κατέγραψε διψήφια πτώση πωλήσεων σε όλες τις βασικές περιοχές, με μεγαλύτερο πλήγμα στα επιτραπέζια PCs Ασία-Ειρηνικό και την Ιαπωνία.

Η Dell ήταν ο μόνος κατασκευαστής που παρουσίασε αύξηση πωλήσεων YoY – αύξηση 2,2% – παρά την επίδραση από το COVID-19. Οι πωλήσεις της Dell αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές το πρώτο τρίμηνο του 2020, εκτός από την Ασία-Ειρηνικό. Η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αμερική όπου η Dell γνώρισε σχετικά σταθερή ζήτηση για business PCs έως τον Μάρτιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν το ένατο συνεχές τρίμηνο της αύξησης πωλήσεων της εταιρείας.

Οι πωλήσεις PCs ποικίλλουν ανά περιοχή, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα της ανταπόκρισης των κατά τόπους κυβερνήσεων στο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Επειδή οι επιπτώσεις του κορωνοϊού έγιναν περισσότερο αισθητές στις ΗΠΑ αργότερα το πρώτο τρίμηνο του 2020, η αγορά PCs των ΗΠΑ αυξήθηκε στην πραγματικότητα 0,8%. Ωστόσο, οι πωλήσεις υπολογιστών παρουσίασαν απότομη διαδοχική πτώση 30,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Dell και η HP αντάλλαξαν θέσεις στις ΗΠΑ με βάση τις πωλήσεις, με την Dell να κατέχει λίγο περισσότερο από το 31% του μεριδίου της αγοράς PCs. Η περιοχή Ασία-Ειρηνικός παρουσίασε τη χειρότερη μείωση του έτους κατά 27,1% από τότε που η Gartner άρχισε να παρακολουθεί την αγορά υπολογιστών. Με χώρα προέλευσης του COVID-19 την Κίνα, η χώρα συνετέλεσε τα μέγιστα σε αυτή τη μείωση, καθώς όλες οι επιχειρηματικές, κυβερνητικές και καταναλωτικές δραστηριότητες σταμάτησαν τον Φεβρουάριο.

Συνολικά οι πωλήσεις υπολογιστών στην Κίνα μειώθηκαν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. Τα desktop PCs, η βασική επιλογή υπολογιστών για κυβερνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν 40%. Οι πωλήσεις mobile PCs εμφάνισαν μικρότερη κάμψη (περίπου 20%), καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για φορητές συσκευές από εργαζομένους που δούλευαν απομακρυσμένα, αλλά και μαθητές/ σπουδαστές.

Οι πωλήσεις υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ μειώθηκαν κατά 7% YoY, κατά 16,8 εκατομμύρια τεμάχια και πιθανότατα θα συνεχίσουν να μειώνονται σε όλη τη διάρκεια του 2020. Το τέλος του πρώτου τριμήνου σημειώθηκε σημαντική πτώση τόσο στα commercial όσο και τα consumer PCs, λόγω των σημαντικών μέτρων lockdown που σχετίζονται με το COVID-19 σε διάφορες χώρες της περιοχής.


Σχετικά άρθρα

Οι εταιρείες software ανθίζουν ελέω cloud (στις ΗΠΑ)

Channel-Manager

Επιτυχημένο για τον ΟΤΕ το roadshow του Λονδίνου

Kitriniaris

CES 2013: τα highlights της πρώτης ημέρας

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα