20.1 C
Athens
24/04/2024
Biztech

CCC: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον κατασκευαστικό κλάδο

Στις 2 Οκτωβρίου η Consolidated Contractors Company (CCC) φιλοξένησε στα γραφεία της στην Αθήνα το International Construction Forum σε συνεργασία με τους οργανισμούς Construction Users Roundtable (CURT) και Construction Industry Institute (CII).

Στο πλαίσιο της ημερίδας συζητήθηκαν οι αλλαγές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των κατασκευών παγκοσμίως. Όλοι σχεδόν οι ομιλητές τόνισαν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πρέπει να αλλάξει εάν θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η κατεύθυνση της αλλαγής αυτής είναι προς το λεγόμενο digital transformation το οποίο αγγίζει και τον κατασκευαστικό κλάδο. Η σύγχρονη τεχνολογία θα βοηθήσει το τοπίο των κατασκευών να γίνει πιο αξιόπιστο, ασφαλές και πρωτοπόρο.

Πέρα από τον σημαντικό παράγοντα της τεχνολογίας, στην ημερίδα συζητήθηκαν τα εργαλεία καθώς και οι συμπεριφορικές προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού και βλάβης σε ένα σύγχρονο εργοτάξιο.

 

Ο Zuhair Haddad, CIO της CCC, παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας κατασκευής, αξιοποιώντας το BIM (Building Information Modeling) ως ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή και την εκτέλεση. Επιπλέον τόνισε ότι το AWP (Advanced Work Packaging) προωθείται ως αποτελεσματικός τρόπος επίτευξης λεπτομερούς σχεδιασμού των δραστηριοτήτων του κλάδου των κατασκευών. Ο κ. Haddad αναφέρθηκε στο πώς η CCC έχει ενσωματώσει αυτήν την μέθοδο μέσα στο workflow του BIM και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την ταχύτερη παράδοση του έργου, την βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, τη μείωση του κόστους, τον ακριβέστερο προγραμματισμό του προϋπολογισμού, καθώς και την καθιέρωση standards και απαιτήσεων.

 

Η λύση στο brain drain είναι το outsourcing 

Κατά τη διάρκεια του forum είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Haddad, ο οποίος εξήρε την υψηλή κατάρτιση των Ελλήνων επιστημόνων τόσο στον κλάδο των κατασκευών, όσο και της τεχνολογίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή ακριβώς η εξειδίκευση και κατάρτιση αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανεξαρτήτως του ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται μεγάλα έργα. Ο κ. Haddad πιστεύει ότι μέσω του outsourcing οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να αναζητήσουν επιστήμονες στην Ελλάδα, αντί, για παράδειγμα την Ινδία, τονίζοντας ότι αφενός η ποιότητα των Ελλήνων επιστημόνων είναι πολύ καλύτερη και αφετέρου χάρη στη γεωγραφική θέση της χώρας μας, η επικοινωνία με την Ευρώπη είναι γρήγορη και άμεση.

 

Στη συνέχεια τον ρωτήσαμε κατά πόσον οι προηγμένες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν στο forum, όπως τα αυτόνομα οχήματα, τα drones, το 3D printing κ.λπ θα βρουν σύντομα εφαρμογή στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο κ. Haddad ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι η CCC αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό υψηλή τεχνολογία στην πράξη, έχοντας ήδη ασχοληθεί με την τεχνολογία 3D printing, αξιοποιεί drones για εύκολη πρόσβαση και επισκόπηση απομακρυσμένων και δύσκολα προσβάσιμων σημείων, ενώ κάνει εκτεταμένη χρήση IoT τόσο στο εργοτάξιο, όσο και στα γραφεία της ανά τον κόσμο.

Επιπροσθέτως, σε πιο πρακτικό επίπεδο, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες document management και μάλιστα εφαρμόζει ακόμα και αναγνώριση χειρογράφου στο εργοτάξιο για όσους εργαζόμενους δεν είναι εξοικειωμένοι στη χρήση tablets.

Σχετικά άρθρα

Με “φόρα” η Cyta στην κινητή τηλεφωνία

Kitriniaris

Στην 9η θέση η Ελλάδα σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων

Giorgos Athanassiadis

«Committed Repair Services» ανακοίνωσε η Lenovo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα