18/01/2021
Biztech

Οι εκτυπωτές παραμένουν ευάλωτοι. Διαβάστε την έρευνα

Δυστυχώς πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: Οι εκτυπωτές παραμένουν εύκολοι στόχοι, καθώς δεν ασφαλίζονται όσο αποτελεσματικά χρειάζεται, με αρνητικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.

 

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι πως οι απειλές δεν είναι μια μακρινή πιθανότητα που δεν μας αφορά – αντίθετα, είναι πραγματικές και δεν πρέπει να τις αγνοούμε. Μιας και οι εκτυπωτές έχουν εξελιχθεί σε πανίσχυρες δικτυακές συσκευές, υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με όλα τα υπόλοιπα endpoints. Εφόσον δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ασφάλεια, έχουν μεγάλες πιθανότητες να δεχθούν κυβερνο-επιθέσεις. Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξει διαρροή σε πληροφορίες οικονομικής φύσης και σε απόρρητα δεδομένα πελατών, θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα και στην αξιοπιστία της εταιρείας.

 

Στη λογική αυτή, μια πρόσφατη έρευνα της Spiceworks παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν πάνω από 300 υπεύθυνοι ΙΤ τμημάτων επιχειρήσεων και μόλις το 16% όσων συμμετείχαν δήλωσε πως πιστεύει πως οι εκτυπωτές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από επιθέσεις ασφαλείας. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με εκείνους που πιστεύουν το ίδιο για τα desktop ή laptop συστήματα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά σχετικά με την προσέγγιση του ΙΤ στα θέματα ασφάλειας δικτύων. Αν και 3 στις 5 επιχειρήσεις παίρνουν μέτρα ασφαλείας για το στόλο των εκτυπωτών τους, το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα λοιπά συστήματα, με αποτελέσματα οι εκτυπωτές να είναι ευάλωτοι.

 

 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο από την έρευνα της Spiceworks είναι πως το 74% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η επιχείρησή τους έχει αντιμετωπίσει κάποια στιγμή επίθεση ή και παραβίαση τής ασφάλειάς του ΙΤ της κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Ένα ποσοστό τής τάξης του 70% παραδέχθηκε πως έχει αντιμετωπίσει απειλή ασφαλείας ΙΤ, με συχνότερες αιτίες τις εξής:

  • Λάθος οφειλόμενο σε χρήστη
  • Χρήση προσωπικών συσκευών για επαγγελματικούς σκοπούς ή
  • Χρήση από τους εργαζομένους οικιακού ή δημόσιου δικτύου για επαγγελματικούς σκοπούς

 

Οι συνηθέστερες απειλές που διαπέρασαν την ασφάλεια του ΙΤ προήλθαν κυρίως από τους desktop και laptop υπολογιστές, ενώ άλλες μέσω των mobile συσκευών και εκτυπωτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 16% των απειλών που βρήκαν το δρόμο τους μέσω των εκτυπωτών είναι σαφώς υψηλότερο από το 4% που μετρήθηκε από αντίστοιχη έρευνα της Spiceworks το 2014. Από την άλλη, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι για τον πραγματικό αριθμό των επιθέσεων μέσω εκτυπωτών, μιας και οι συσκευές αυτές δεν παρακολουθούνται τόσο στενά όσο οι υπολογιστές και οι mobile συσκευές.

 

Το συμπέρασμα της έρευνας της Spiceworks είναι ξεκάθαρο: Η ασφάλεια των εκτυπωτών είναι το τελευταίο που έρχεται στο μυαλό των υπεύθυνων του ΙΤ. Είναι αλήθεια πως οι επιχειρήσεις να είναι ευαισθητοποιημένες όσον αφορά την ασφάλεια δικτύου, των endpoints και των δεδομένων. Συγκεκριμένα, τα 3/4 όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως χρησιμοποιούσαν μέτρα ασφαλείας για τα προαναφερθέντα. Από την άλλη, οι λύσεις αυτές δεν εφαρμόζονται παρά ελάχιστα στην περίπτωση των εκτυπωτών. Ενώ το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρησιμοποιούν ασφάλεια δικτύου στους επιτραπέζιους/φορητούς υπολογιστές και το 55% στις φορητές συσκευές, μόλις το 41% τη χρησιμοποιεί στους εκτυπωτές.

 

Καθίσταται ξεκάθαρο από τα προηγούμενα πως οι εταιρείες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των εκτυπωτών. Το θετικό είναι πως οι σύγχρονοι εκτυπωτές επιχειρηματικής κλάσης τής HP διαθέτουν ενσωματωμένα, εύχρηστα χαρακτηριστικά ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τις απειλές. Κάποια από αυτά τα καινοτόμα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

 

  • Αυτόματη ανίχνευση επιθέσεων, προστασία και αποκατάσταση
  • Παρακολούθηση για αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης
  • Απλές επιλογές σύνδεσης, όπως το PIN ή οι smartcards
  • Συσκευή ανάγνωσης καρτών εγγύτητας που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν γρήγορο έλεγχο ταυτότητας και να εκτυπώνουν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας την ταυτότητά τους
  • Ασφαλής κρυπτογραφημένη εκτύπωση για απόρρητα έγγραφα

 

 

Κατεβάστε την έρευνα

Για να κατεβάσετε την έρευνα της Spiceworks κάντε κλικ εδώ.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα