11.2 C
Athens
23/01/2021
Biztech

Ο εργασιακός χώρος εξελίσσεται. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ομοιομορφία στο χώρο εργασίας γίνεται σιγά σιγά παρελθόν. Το ίδιο και οι παραδοσιακοί ρόλοι των εργαζομένων. Πλέον, οι εργαζόμενοι εφοδιάζονται με εργαλεία και ευκαιρίες προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Επομένως, πώς θα μοιάζει το εργασιακό περιβάλλον του (καθόλου μακρινού) μέλλοντος; Τα παγκόσμια megatrends, όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η επιταχυνόμενη καινοτομία, η υπερ-παγκοσμιοποίηση και η ταχύτατη αστικοποίηση ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν τα πρώτα κύματα αλλαγής στις βιομηχανίες. Όλα αυτά ωθούν τις εταιρείες προς την αξιοποίηση της συνδεσιμότητας, την υιοθέτηση προσαρμόσιμης τεχνολογίας και τη χρήση πιο έξυπνων λειτουργιών.

 


 

Τα καλά νέα όλης αυτής της παγκόσμιας αλλαγής είναι ότι θα επηρεάσουν όλες τις βαθμίδες ηγεσίας μέσα στις επιχειρήσεις και κυρίως αυτούς που λαμβάνουν τις καίριες αποφάσεις. Τα νέα είναι καλά για τους υπεύθυνους Πληροφορικής είναι ότι πλέον η άποψή τους θα έχει πιο βαρύνουσα θέση.

Ας δούμε τι μπορείτε να περιμένετε να συμβεί από εδώ και πέρα στον εργασιακό χώρο:

 

1. Οι πιο νέοι και πιο τεχνολογικά καταρτισμένοι θα αναλάβουν τα ηνία

Στο κοντινό μέλλον οι millennials θα αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού με τις προηγούμενες γενιές να ακολουθούν από κοντινή απόσταση. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία και τους είναι πολύ φυσικό να την αξιοποιούν και στην εργασία τους. Επιπλέον, η τεχνολογία η ίδια θα αποτελέσει ένα πολύ βασικό συστατικό στην αναζήτηση υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που αναζητούν προσωπικό θα πρέπει να προσφέρουν την ευελιξία, την εξατομίκευση και τη συνεργασία που αποζητούν οι millennials.

 

2. Τέλος στον παραδοσιακό τρόπο εργασίας

Μια παγκόσμια έρευνα της PGi αποκάλυψε ότι το 79% των millennials επιθυμούν η εργασία τους να μην περιορίζεται από τα στενά όρια ενός γραφείου. Η τηλεεργασία θα συνεχίσει να αποτελεί την πιο σημαντική επιλογή αφού το γραφείο ουσιαστικά βρίσκεται όπου κι ο εργαζόμενος και μάλιστα εκτός από τον χωροταξικό περιορισμό δεν υπάρχει πια και ο χρονικός. Το ωράριο 9-5 δεν λέει απολύτως τίποτα για τους millennials. Η τεχνολογία έρχεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, όχι μόνο με τη μορφή συνδεδεμένων συσκευών που φέρνουν σε επαφή τους εργαζομένους με το γραφείο, αλλά και με την τάση του BYOD. Οι επιχειρήσεις επομένως, θα πρέπει να υιοθετήσουν λύσεις που να ικανοποιούν τις συγκεκριμένες ανάγκες.

 

3. Πιο ανοιχτοί και πιο συνεργατικοί χώροι εργασίας

Όπως προαναφέραμε, οι τοίχοι του παραδοσιακού γραφείου αρχίζουν σιγά σιγά και γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτοι, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά επιτρέποντας πιο άμεση συνεργασία. Για άλλη μια φορά η τεχνολογία έρχεται να “σπάσει” τα όρια των γραφείων και των φυσικών ορίων στην εργασία.

 

4. Πιο έντονη η ανάγκη προστασίας

Ο “ανοιχτός” τρόπος εργασίας απαιτεί μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, πράγμα που με τη σειρά του θα απαιτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Ενώ ή Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2020, το 99% των αδύνατων σημείων των συστημάτων θα έχουν να κάνουν με ζητήματα που είναι ήδη γνωστά στους επαγγελματίες του IT, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συμβαδίζει κανείς με τους εξελισσόμενους κινδύνους. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν λύσεις προστασίας, οι οποίες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να προστατέψουν τα δεδομένα τόσο από γνωστές, όσο και από άγνωστες απειλές.

 

5. Η εποχή υπηρεσιών συνεργασίας

Οι ευθύνες των ηγετών στο χώρο της Πληροφορικής θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, καθώς οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τις ικανότητές τους για την επίτευξη των συνολικών επιχειρηματικών στόχων. Οι CIOs θα ενθαρρύνουν τις ομάδες τους να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που δεν περιορίζονται μόνο στις τεχνολογίες πληροφορικής. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι επιτυχημένοι CIO θεωρούν πιο σημαντικό να υποστηρίξουν τις ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση του συνολικού επιχειρηματικού κόστους. Το γεγονός αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερες συζητήσεις στρατηγικής, μεγαλύτερη δέσμευση με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και περισσότερες συνεργατικές σχέσεις.

 

Οι επιχειρήσεις του μέλλοντος θα κληθούν να παράσχουν λύσεις που ταιριάζουν στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από αυτές τις εξελισσόμενες τάσεις.

Με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επόμενες γενιές, τεχνολογικές εξελίξεις και ευφυέστερες δυνατότητες, οι εργασιακοί χώροι μπορούν να ξεκινήσουν την αλλαγή σήμερα, προωθώντας τους κατάλληλους ηγέτες σε θέσεις που διευκολύνουν την ευελιξία και την εξέλιξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα