8.1 C
Athens
04/03/2021
Biztech

Serverless computing: Το μέλλον είναι SaaS και BaaS

Από… καταβολής κόσμου οι servers υπήρξαν το κέντρο του IT. Από τις πρώτες μέρες των mainframes, μέχρι τα μοντέρνα και κομψά blades, οι servers αποτελούν τον «βασιλιά» των data centers. Μήπως άραγε έρχεται το τέλος τους; Μπορεί η λειτουργία που επιτελεί ένας server να περάσει κι αυτή στο cloud; Ας δούμε…

 


 

Το serverless computing είναι το νέο trend στο χώρο των επιχειρήσεων. Ειδικά ορισμένοι κλάδοι επωφελούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τι σημαίνει όμως serverless computing; Πρόκειται στην ουσία για μια μορφή υπολογιστικής πλατφόρμας υπό τη μορφή υπηρεσίας που επιτρέπει στους developers να σχεδιάζουν γρήγορα και να αναπτύσσουν τμήματα νέου κώδικα ανάλογα με τις ανάγκες, αφαιρώντας όλο το περιβάλλον του server, ώστε να εστιάζουν αποκλειστικά στη βελτιστοποίηση των εφαρμογών τους. Ο cloud provider είναι αυτός που αναλαμβάνει την επιβάρυνση της δυναμικής κατανομής των πόρων και της διατήρησης της υποδομής στη μέγιστη απόδοση. Το serverless μοντέλο είναι ιδανικό για computing που βασίζεται σε events, υποστηρίζοντας κλήσεις API και άλλες περιπτώσεις στις οποίες οι εφαρμογές πρέπει να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα συμβάντα, όπως αιτήσεις HTTP.

 

Το serverless computing διατίθεται σε δύο βασικές «γεύσεις», το FaaS (Functions as a Service και BaaS (Backend as a Service):

 

• Το FaaS επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν διακριτά block κώδικα για εκτέλεση προς απόκριση συγκεκριμένων συμβάντων χωρίς να ανησυχούν για τη διαχείριση πόρων στο backend.

 

• Την ίδια στιγμή το BaaS παρέχει υπηρεσίες API που προσφέρουν βασική λειτουργικότητα της εφαρμογής. Δεδομένου ότι τα APIs παρέχονται ως υπηρεσία κλιμακούμενη αυτόματα στο παρασκήνιο χωρίς καμία παρέμβαση από τον προγραμματιστή, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύσσουν εφαρμογές με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκινησία.

 

Γιατί θα πρέπει να επιλέξετε serverless computing;

Το serverless computing δεν είναι απλά απίστευτα αποτελεσματικό και θα το λατρέψουν οι developers, έχει επίσης πολύ καλή επιχειρηματική προοπτική που μπορούν να εκτιμήσουν οι CEOs και οι CFOs. Το κόστος της συγκεκριμένης πλατφόρμας ακολουθεί το συνδρομητικό μοντέλο pay-as-you-go και έτσι οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο για τους υπολογιστικούς πόρους που χρησιμοποιούν.

Ας συγκρίνουμε το παραπάνω μοντέλο με την παραδοσιακή δομή τιμολόγησης, στην οποία έχετε στην κατοχή σας ολοκληρωμένους servers με προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί με ακρίβεια εκ των προτέρων. Σε αυτήν τη δομή, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της απόδοσης επένδυσης (ROI) εάν ο server βρίσκεται σε αδράνεια. Το χειρότερο είναι ότι εάν χρειάζεστε περισσότερη υπολογιστή ισχύ θα πρέπει να βάλετε ξανά το χέρι στην τσέπη.

 

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του serverless computing είναι το ότι με την εξωτερική ανάθεση του περιβάλλοντος του server σε cloud providers, το ΙΤ μπορεί να επικεντρωθεί καλύτερα σε πιο σημαντικά projects υψηλότερου επιπέδου, απολαμβάνοντας παράλληλα αυξημένη οικονομική ευελιξία.

Πρόκειται για το επόμενο λογικό βήμα της μετάβασης στο cloud, το οποίο σταδιακά αύξησε τις ικανότητες των ομάδων ΙΤ να είναι πιο ευέλικτες, αποδοτικότερες και τελικά, πιο επιτυχημένες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα