11.1 C
Athens
25/02/2021
Biztech

Το μέλλον του εργασιακού χώρου

Άραγε καλύτερη τεχνολογία θα σημάνει και καλύτερα meetings; Οι υπεύθυνοι της HP αναφέρουν ότι τεχνολογίες όπως Εικονική Πραγματικότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργική συνεργασία.

 


 

Σύμφωνα με έρευνες, οι αμερικανικές εταιρείες πραγματοποιούν περίπου 11 εκατομμύρια meetings την ημέρα. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα meetings είναι παραγωγικά. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι τα μη παραγωγικά meetings κοστίζουν συνολικά στις επιχειρήσεις 37 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς να πραγματοποιήσετε μια παραγωγική συνάντηση, ευτυχώς όμως, η τεχνολογία έρχεται για να μας βοηθήσει άλλη μια αφορά.

 

Ο Alex Thayer, chief eperience architect του Εργαστηρίου Βιωματικών Εμπειριών της HP, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, η επεξεργασία της γλώσσας και η μηχανική μάθηση θα βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των meetings, εφόσον βέβαια οι developers των σχετικών λύσεων, παρατηρούν και εφαρμόζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν, εργάζονται και συνεργάζονται καλύτερα.

«Ένας από τους τομείς εστίασης του εργαστηρίου μας είναι αυτό που ονομάζουμε υπερφυσική παραγωγικότητα», αναφέρει ο Thayer, του οποίου η διδακτορική διατριβή είχε θέμα την ανθρώπινη συνεργασία. Η ομάδα του έχει ως στόχο να κατανοήσει πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την καθημερινότητα των ανθρώπων και όχι να τους γίνει βάρος. «Αν δεν καταλαβαίνετε τους ανθρώπους – τα workflow τους, τις συνήθειες τους, τις ακατάστατες ζωές τους – πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνολογικές λύσεις γι’ αυτούς;» συμπληρώνει.

 

Από την τηλεδιάσκεψη στην εικονική συνεργασία

Προηγμένες τεχνολογίες ήδη χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των meetings. Ο Mark Benioff, διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, συνηθίσει να φέρνει μια συσκευή AI στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της εταιρείας. Αναφέρει ότι η τεχνολογία βοηθά στη διαδικασία και την ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο – συχνά ξεπερνώντας τις προβλέψεις των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από το τραπέζι.

Οι συναντήσεις εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσαν σύντομα να αντικαταστήσουν το Skype και το Zoom ως πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Η Chance Glasco, συνιδρυτής της δημοφιλούς σειράς παιχνιδιών Call of Duty, είναι πλέον συνιδρυτής μιας νέας startup που ονομάζεται Rumii και έχει στόχο να δημιουργήσει ένα λογισμικό VR-meeting. Το λογισμικό παρέχει διαδραστικά desktop, εικονικές παρουσιάσεις και τη δυνατότητα όλοι οι συμμετέχοντες να βλέπουν ο ένας τον άλλον, σαν να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

 

Στο ίδιο μοτίβο, μια φορετή συσκευή που ονομάζεται Bird επιτρέπει στους παρουσιαστές μιας συνάντησης να μετατρέψουν οποιαδήποτε επιφάνεια σε οθόνη αφής, διαδραστικής προβολής για ακόμα πιο πρακτική δημιουργική συνεργασία. Με άλλα λόγια, το τραπέζι του meeting room μπορεί ξαφνικά να γίνει ένας τεράστιος λευκοπίνακας.

 

Το παρελθόν, το παρόν και το όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο, μια περσινή έρευνα της Gallup διαπίστωσε ότι το 43% των Αμερικανών εργαζομένων αφιέρωσαν κάποιο σημαντικό διάστημα εργαζόμενοι από απόσταση. Η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να εξελίξει ραγδαία την απομακρυσμένη συνεργασία. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας δεδομένα από συστήματα AI, μηχανικής μάθησης και φωνής, θα ήταν δυνατή η μεταφόρτωση και αποθήκευση συναντήσεων στο cloud.

 

«Μια συνάντηση το 2030 θα μπορούσε να συνεπάγεται κυριολεκτικά ένα διάλογο με τέσσερις εκδοχές του εαυτού σας από το παρελθόν, συν μερικούς αληθινούς ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει ο Thayer.

 

Η HP στοιχηματίζει στην απρόσκοπτη συνεργασία στο χώρο εργασίας, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικές εξελίξεις όπως το Elite Slice, το οποίο «πακετάρει» την ισχύ ενός desktop σε μια φορητή συσκευή χωρίς καλώδια. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη να προσαρμόσουν το Slice τους και να το μετατρέψουν σε τηλεφωνικό κέντρο.

Αυτού του είδους οι καινοτομίες θα μπορούσαν να εξαπολύσουν έναν κόσμο δημιουργικών ιδεών και επιχειρηματικών λύσεων καθώς και νέες παγκόσμιες ευκαιρίες ανάπτυξης ταλέντων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα