14 C
Athens
16/04/2021
Biztech

Backup, τέντες και στύλοι

Πρόσφατα, η EMC ανακοίνωσε μία σειρά σημαντικών εξελίξεων στον χώρο του backup, και η αλήθεια είναι ότι τα νέα προϊόντα τής οικογένειας DataDomain, είναι εντυπωσιακά.

Περίπου 4 φορές ταχύτερα, 10 φορές περισσότερο κλιμακούμενα και με 38% χαμηλότερο κόστος ανά GB, σε σχέση με τους προκατόχους τους. Επιπλέον, σύμφωνα με την EMC, είναι και 27 φορές (ναι, φορές) πιο κλιμακούμενα σε σχέση με τον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή της!

Στα νέα, midrange, συστήματα περιλαμβάνονται τα DataDomain DD2500, DD4200, DD4500 και DD7200 προσφέροντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί το σύγχρονο ΙΤ, ώστε να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα (τόσο σε επίπεδο backup όσο και σε επίπεδο archive) σε μία οικονομική και εύχρηστη πλατφόρμα προστασίας.

Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη είδηση αυτής της ανακοίνωσης, δεν έχει να κάνει “απλά” με τα νέα προϊόντα, ούτε καν με την επίσης εξαιρετικά σημαντική σουίτα Data Protection, το software δηλαδή της EMC που χειρίζεται το θέμα του backup (και όχι μόνο πλέον).

Η είδηση, είναι ότι μιλάμε πλέον για μία νέα αρχιτεκτονική backup. Μία νέα προσέγγιση που θα “ξεκολλήσει” τα πράγματα από το σήμερα και θα τα πάει στο μέλλον. Μία προσέγγιση που έχει στόχο να λύσει το πρόβλημα του “ψηλότερου στύλου στην τέντα“.

Το backup σε νέο επίπεδο
Η προσέγγιση της EMC ξεκινάει από δύο βασικούς πυλώνες:

– Ο πρώτος έχει να κάνει με την “εμπιστοσύνη“. Η εταιρεία έχει αναχθεί σε “data protection company” (και όχι απλά storage) και η εξαγορά της RSA κάθε άλλο παρά τυχαία ήτανε. Κάθε ζήτημα που αφορά στα δεδομένα καταλήγει πλέον στο θέμα της ασφάλειας και κυρίως, αυτό της εμπιστοσύνης (δεν είναι ακριβώς το ίδιο), και έτσι τα θεμέλια των λύσεων της EMC έχουν πάντοτε την “εμπιστοσύνη” ως βασικό τους συστατικό.

– Ο δεύτερος σχετίζεται με την ανεύρεση του “ψηλότερου στύλου στην τέντα” (longest poll in the tent), δηλαδή του βασικότερου προβλήματος και της σημαντικότερης τροχοπέδης (με βάση την αμερικάνικη αυτή έκφραση) στον χώρο του backup. Του προβλήματος που κρατάει την τεχνολογία πιο πίσω από εκεί που θα πρέπει να βρεθεί ώστε να καλύψει τις απίστευτες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης εποχής (big data, social media, mobile, video, cloud κ.λπ.).

Για όσους παρακολουθούν την αγορά του storage, αυτή η προσέγγιση (εύρεση και απάλειψη του βασικότερου προβλήματος), δεν είναι κάτι νέο για την EMC. Σας θυμίζω τη γέννηση των επονομαζόμενων “purpose-built backup appliances”. Πώς φτάσαμε στο λανσάρισμά τους;

Πολύ απλά, η EMC μελέτησε την κλασική τοπολογία του backup (Oracle, SQL, SAP κ.λπ. αποθηκεύονται σε ένα βασικό σύστημα, από εκεί σε backup και από εκεί σε tapes) και ανακάλυψε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν, φυσικά, τα tapes. Έβαλε ως στόχο μία νέα τοπολογία από την οποία θα απουσίαζαν τα τελευταία, και έτσι φτάσαμε στις εξειδικευμένες backup συσκευές που έχουν στηθεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό (purpose-built).

Κάνοντας μία αντίστοιχη “άσκηση” και τώρα, οι μηχανικοί της εταιρείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται πλέον μία νέα αρχιτεκτονική. Εγώ θα προσέθετα ότι βασικά χρειάζεται μία αρχιτεκτονική που να απαλείφει τον κίνδυνο της δημιουργίας των περίφημων “custom-ιών”. Είναι γνωστό ότι τα τμήματα ΙΤ, ακριβώς λόγω των εξειδικευμένων αναγκών που έχουν και της πίεσης που δέχονται, καταφεύγουν σε “πατέντες”, scripts, ημι-αυτοματισμούς και διάφορες άλλες custom-made διαδικασίες και εφαρμογές, δημιουργώντας επί της ουσίας, τη δική τους -πρακτικά τυχαία- αρχιτεκτονική. Μάλιστα, αρκετοί αναφέρονται σε αυτήν την τάση ως “τυχαία αρχιτεκτονική”.

Τι είναι όμως αυτό, που αν λυθεί, θα δώσει τέλος στις “τυχαίες αρχιτεκτονικές”; Ποιος είναι ο “ψηλότερος στύλος” αυτήν τη φορά; Η απάντηση είναι η ανάγκη για ενοποίηση.

Backup, archive, ακόμα και disaster recovery θα πρέπει να ενοποιηθούν, οπότε χρειαζόμαστε ένα ενιαίο επίπεδο storage, ή όπως πολύ σωστά το θέτει η EMC, ένα “common protection storage layer” (είπαμε, η προστασία, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη είναι πλέον στα θεμέλια του σχεδιασμού).

Με αυτόν τον τρόπο, λύνονται πολλαπλά προβλήματα, η ζωή του ΙΤ γίνεται πιο εύκολη, και επί της ουσίας τα τμήματα μηχανογράφησης μπορούν να παράσχουν data protection as a service (ακόμη ένας “as a service” όρος) στον οργανισμό τους.

Η νέα αρχιτεκτονική ονομάζεται “Protection Storage Architecture” (μάλλον προφανές πλέον!) και ουσιαστικά “πακετοποιεί” και “δένει” με έναν συστηματικό τρόπο όλα τα παραπάνω, κινούμενη σε τρεις άξονες: Από τη μία μεριά έχουμε τα συστήματα αποθήκευσης (ας μην ξεχνάμε ότι η EMC εξακολουθεί να τα πουλάει!), από την άλλη έχουμε την ενοποίηση των πηγών που θα γίνουν backup, και σε ένα τρίτο επίπεδο έχουμε τις υπηρεσίες διαχείρισης των δεδομένων (εργαλεία ανάλυσης, reporting κ.λπ.).

Σε προϊοντικό επίπεδο, αυτές οι αλλαγές έχουν εφαρμοσθεί πρωτίστως στην Data Protection Suite, ενώ βέβαια έχουν ληφθεί υπόψιν τόσο για την ανάπτυξη των νέων συστημάτων Data Domain, αλλά όχι μόνο, αφού και οι λύσεις cloud backup της εταιρείας κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Με μία πιο “ολιστική” ματιά, θα έλεγα ότι το σημερινό συνολικό offering αποτελεί ένα είδος σύγκλισης και ωρίμανσης πολλαπλών εξαγορών και επενδύσεων της EMC στην αγορά του backup. Έχοντας επενδύσει πάνω από 5 δις δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια, μόνο σε backup και recovery λύσεις, το “οπλοστάσιό” της περιλαμβάνει την Legato (2003), την Avamar (2006), τη Mozy (2009), τα προϊόντα της Data Domain, αλλά και την ανάπτυξη της ολοκαίνουργιας και ενοποιημένης Data Protection Suite.

Πολλοί θεωρούν ότι με αυτήν την κίνηση, η EMC “ρίχνει το γάντι” στον ανταγωνισμό. Προσωπικά, δεν θα το έθετα ακριβώς έτσι, ακόμα και αν αληθεύει κάτι τέτοιο. Όπως και άλλες εταιρείες που επιδιώκουν να οδηγούν τις εξελίξεις, η EMC προσπαθεί να αλλάξει ταχύτητα σε μία αγορά. Αυτή η αλλαγή, η ανάγκη για καινοτομία και για την εισαγωγή μίας “disruptive” τεχνολογίας όπως αναφέρει και ο Clayton Christensen στο βιβλίο του “The Innovator’s Dilemma”, είναι απαραίτητη ώστε να ανοίξει νέους ορίζοντες στην αγορά. Ορίζοντες… απλά αναγκαίους λόγω της έκρηξης των δεδομένων αλλά και της αλλαγής των μοτίβων χρήσης. Αυτή, άλλωστε, είναι η νέα εποχή!

Αντώνης Ρουσελιωτάκης

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

HR στον Ερυθρό Σταυρό από Cosmos & Lavisoft

Συνεχίζει με απώλειες την “στροφή” στο cloud η ΙΒΜ

Channel-Manager

Τα νέα επαγγελματικά scanners της Epson

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα