Aσφαλες mobility… για ολους

Uncompromised BYOD for Small & Medium sized Businesses” έγραφε το νέο κουτί που έφτασε στα χέρια μας, η ύπαρξη και μόνο του οποίου, μας είχε ιντριγκάρει πολύ νωρίτερα. “Uncomprimised” αναλογιστήκαμε… Μεγάλη υπόσχεση… Για να το δούμε όμως.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο προϊόν της εταιρείας Globo, η οποία έχει ήδη “ταράξει τα νερά” με το Go!Enterprise σε επίπεδο μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Το νέο προϊόν απευθύνεται σε όλους εμάς… τους υπόλοιπους, σε επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους δηλαδή, και ονομάζεται Enterprise Mobility in a Box.

Enterprise mobility για SMBs; Μα αυτό δεν ήταν το όνειρό μας; Μία λύση που μπορούσαν να απολαύσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις (αυτές που έχουν δίκτυο, εξοπλισμό, τμήματα ΙΤ κ.λπ.), διαθέσιμη και σε εμάς τους “μικρότερους”; Σε τελική ανάλυση, μία μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει μικρομεσαίες απαιτήσεις! Το αντίθετο μάλιστα, ακριβώς επειδή είναι μικρομεσαία, το βασικό της “όπλο” για να είναι ανταγωνιστική, είναι η ταχύτητα και ευελιξία. Αμεσότητα και ευελιξία στη σύγχρονη εποχή βέβαια, είναι συνώνυμα του mobility, και εδώ ακριβώς έρχεται να παίξει τον ρόλο του το Enterprise Mobility in a Box.

Πέρα από το BYOD και το MDM
Το Enterprise Mobility in a Box είναι μία πολύ έξυπνη λύση, που δίνει τέλος στα προβλήματα του φαινομένου BYOD (Bring Your Own Device), αλλά δεν σταματά εκεί. Στην πραγματικότητα λύνει ακόμη και τα προβλήματα του BYOA (Bring Your Own Application), και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί κυρίως μία λύση τύπου MAM (Mobile Application Management) και όχι MDM (Mobile Device Management). Ακόμη κ’ αυτή η περιγραφή αδικεί τη λύση πάντως, αφού αφενός διαθέτει χαρακτηριστικά παραγωγικότητας και συνεργασίας που δεν σχετίζονται με τις παραδοσιακές λύσεις MAM, αφετέρου, με λίγα μόλις κλικ μπορεί κανείς να προσθέσει σχεδόν οποιαδήποτε λειτουργικότητα απαιτηθεί!

Αυτή η προσέγγιση είναι εξαιρετικά πιο αποτελεσματική, αφού η διαχείριση “άπειρων” φορητών συσκευών, αφενός δεν είναι εφικτή εκ μέρους οποιουδήποτε κατασκευαστή, αφετέρου δεν είναι επιθυμητή από κανένα τμήμα ΙΤ.

Αυτό που σκέφτηκαν στην Globo λοιπόν, είναι ότι χρειάζεται ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα σε οποιαδήποτε συσκευή (hardware agnostic), το οποίο μάλιστα θα διαχωρίζει εντελώς την προσωπική από την επαγγελματική ζωή του εκάστοτε χρήστη. Το Box λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς: Ο συνδυασμός μίας cloud υπηρεσίας με clients για όλα τα φορητά λειτουργικά (ναι, ακόμη και για Windows Phone και BlackBerry εκτός από iOS και Android).

Οι χρήστες, εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό τους, και από εκεί και πέρα, χειρίζονται τα πάντα μέσα από αυτήν: Τα e-mails τους, τα αρχεία τους, τα μηνύματά τους, το Web browsing, ακόμη και όσα οι ίδιοι αποφασίσουν να αναπτύξουν μέσω του δωρεάν development studio που συνοδεύει τη λύση!

Με αυτόν τον τρόπο, τα εταιρικά δεδομένα είναι ασφαλή (επιτέλους είδαμε το πρώτο cross-platform secure browsing), οι συσκευές δεν χρειάζονται κανενός είδους παραμετροποίηση ή αλλαγή, και φυσικά, με μία κίνηση του administrator όλοι οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν νέες εκδόσεις και χαρακτηριστικά, να αποκτήσουν δικαιώματα για επιπλέον συσκευές κ.λπ.

Μάλιστα, για τις λίγο μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διαθέτουν το δικό τους Intranet, είναι εφικτή (με την απλή εγκατάσταση ενός Secure Intranet Gateway σε Windows server) και η ασφαλής πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο!

Χρήση για πρώτη φορά
Το όλο concept του Enterprise Mobility in a Box, είναι καθαρά self-service, με δεδομένο άλλωστε και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αγοράζοντας λοιπόν κανείς το “κουτί”, αυτό που αποκτά στην πραγματικότητα, είναι ένα 16-ψηφιο κλειδί προϊόντος. Εν συνεχεία, επισκέπτεται την αντίστοιχη διεύθυνση εγκατάστασης, καταχωρεί τα στοιχεία του καθώς και αυτά της εταιρείας του, και… voila! Όλα είναι έτοιμα!

Το μόνο που απομένει είναι η εγκατάσταση των αντίστοιχων client εφαρμογών στις συσκευές των χρηστών, οι οποίες βρίσκονται στα σχετικά app stores και μάλιστα, πέρα από tablets και smartphones με οποιοδήποτε λειτουργικό, καλύπτονται και όλες οι Windows 8 συσκευές με αντίστοιχη εφαρμογή από το store των Windows.

Ο διαχειριστής μπορεί να ορίσει χρήστες, δικαιώματα, αριθμό συσκευών ανά χρήστη, quota κ.λπ., ενώ σε περίπτωση που αναπτύξει (χωρίς κώδικα!) μία δική του εφαρμογή, μπορεί να την αναθέσει σε μερικούς μόνο χρήστες (και όχι απαραίτητα όλους), αφού υπάρχει πλήρης διαχείριση χρηστών με groups.

Το “μαγικό” στην όλη υπόθεση είναι ότι οι εφαρμογές που τρέχουν εντός της εφαρμογής που έχει κάθε χρήστης στο κινητό του, αναπτύσσονται μία φορά και είναι διαθέσιμες σε όλες τις συσκευές, ανεξαρτήτως λειτουργικού! Πρόκειται για το όνειρο των απανταχού mobile developers, και μία δυνατότητα που απογειώνει τη χρηστικότητα της λύσης της Globo. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης για να δημιουργήσει μία δική του εφαρμογή (π.χ. ένα application που εμφανίζει κάποια δεδομένα ή που καταχωρεί στοιχεία κ.λπ.), είναι να εγκαταστήσει το αντίστοιχο GO! Development Studio, και να ορίσει κάποιον χρήστη ως developer. Ο τελευταίος, ετοιμάζει με απλό drag ‘n’ drop την εφαρμογή του (πλέον, οι πιο “σκληροπυρηνικοί” θα μπορούν να γράφουν και custom κώδικα), επιλέγει “upload to server” και αυτό ήταν όλο! Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του administrator το να ενεργοποιήσει την εφαρμογή, είτε καθολικά, είτε για επιλεγμένους χρήστες.

Ανάμεσα σε δύο ζωές
Καλώς ή κακώς, η τάση του BYOD έχει “μπλέξει” την προσωπική μας ζωή με την αντίστοιχη επαγγελματική. Ως χρήστες, δεν θέλουμε να έχουμε πολλαπλές συσκευές, δεν θέλουμε πολλαπλά SIMs, πολλαπλές εφαρμογές και φυσικά πολλαπλές εκπαιδεύσεις, με αποτέλεσμα να κάνουμε τη ζωή μαρτύριο στα τμήματα ΙΤ που προσπαθούν να ισορροπήσουν τις δύο καταστάσεις διατηρώντας ασφαλή την επιχείρηση.

Σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάγκη για ασφάλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού δεν υπάρχει κάποιος ειδικός που θα μας βοηθήσει εάν κάτι πάει στραβά.

Εγκαθιστώντας το application του Enterprise Mobility in a Box, όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται, αφού τα εταιρικά δεδομένα όχι μόνο είναι διαχωρισμένα και ασφαλή, αλλά βρίσκονται στο cloud και μπορούν να συγχρονιστούν με οποιαδήποτε συσκευή, ανά πάσα στιγμή, ενώ όλη μας η επικοινωνία (e-mail, instant messaging, ημερολόγιο, tasks, σημειώσεις, μηνύματα κ.λπ.) βρίσκεται ασφαλής σε μία και μοναδική θέση.

Παράλληλα, έχουμε στη διάθεσή μας και 10GB cloud storage για τα αρχεία μας, τα οποία τα διαχειριζόμαστε τόσο μέσα από το application της συσκευής μας, όσο και μέσα από Web περιβάλλον.

To e-mail βασίζεται σε υπηρεσία hosted Exchange και παρά το γεγονός ότι μας δίνει αυτόματα διευθύνσεις της μορφής username@mydomain.247.mobi, μπορούμε να το παραμετροποιήσουμε ώστε να χρησιμοποιήσει το υπάρχον domain μας.

Εν κατακλείδι
Η καινοτομία που συνοδεύει το Enterprise Mobility in a Box, αλλά και οι ανάγκες που καλύπτει, είναι τέτοιες, που εξ ορισμού δημιουργούν ένα πραγματικά διεθνές προϊόν. Η Globo λοιπόν, αποφάσισε να το αντιμετωπίσει ακριβώς έτσι, ξεκινώντας τη διάθεσή του στην αγορά των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Μάλιστα, δημιούργησε το σχετικό “κουτί” για λόγους marketing, αφού στην ουσία πρόκειται για μία υπηρεσία (cloud σε συνδυασμό με mobile applications) και το μόνο που χρειάζεται κανείς, είναι ο κωδικός ενεργοποίησης. Μέσω της πακετοποίησης της λύσης, όμως, η εταιρεία επιτυγχάνει πολλαπλούς στόχους:

1ον, δίνει υπόσταση στη λύση της, συνδέοντας την υπηρεσία με κάτι χειροπιαστό.

2ον, καταφέρνει να βρεθεί εκεί που συνήθως πραγματοποιούν τις τεχνολογικές αγορές τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3ον, πολύ εύκολα μπαίνει και στο κλασικό μοντέλο διανομής προϊόντων, στηριζόμενη στη μεταπώληση από τους συνεργάτες της.

Σύντομα, θα πρέπει να αναμένουμε το Enterprise Mobility in a Box και σε ελληνικά ράφια, ενώ επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://www.globoplc.com/default.aspx?lang=en-GB&page=165.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό διαμορφώνεται στα 699 δολάρια ανά έτος (λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.goenterprise247.com/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=27), και καλύπτει 10 άδειες συσκευών, 100GB αποθηκευτικού χώρου στο cloud της Amazon, αλλά και την υπηρεσία του hosted Exchange server για τα e-mail σας. Αυτό μεταφράζεται σε 5,84 δολάρια (ή περίπου 4,27 Ευρώ) ανά μήνα και ανά συσκευή, γεγονός που καθιστά τη λύση εξαιρετικά προσιτή για οποιοδήποτε μέγεθος επιχείρησης.