Αποτομη αυξηση του κακοβουλου spam στο γ’ τριμηνο

Ανάμικτη εικόνα εμφάνισε η δραστηριότητα του spam κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με την Kaspersky, το ποσοστό του spam που εντοπίστηκε συνολικά στα μηνύματα email ανήλθε σε 68,3%, σημειώνοντας πτώση 2,4% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό του κακόβουλου spam αυξήθηκε περισσότερο από 1,5 φορά. Η πλειοψηφία των κακόβουλων προγραμμάτων που διανεμήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στόχευαν στα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών, στους κωδικούς πρόσβασης και σε εμπιστευτικές πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των phishing emails τριπλασιάστηκε. Το Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές κακόβουλο πρόγραμμα που εξαπλώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με μια σελίδα HTML, που λειτουργεί ως φόρμα εγγραφής για online τραπεζικές υπηρεσίες και χρησιμοποιείται από τους phishers για να κλέψουν οικονομικές πληροφορίες.

Κατά το γ’ τρίμηνο, τα μαζικά emails παρουσίασαν σημαντικό ενδιαφέρον καθώς οι επιτιθέμενοι μιμούνταν τις απαντήσεις της υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης μιας εταιρείας antivirus. Το email ενημέρωνε το χρήστη ότι ένα αρχείο που είχε δήθεν στείλει ο ίδιος για ανάλυση αποδείχθηκε ότι ήταν malware. Ο “μηχανικός τεχνικής υποστήριξης” είχε επισυνάψει μία “υπογραφή”,  και συμβούλευε το χρήστη να τη χρησιμοποιήσει για να καθαρίσει τον υπολογιστή του. Ωστόσο, αν οι χρήστες άνοιγαν το συνημμένο αρχείο, θα έβρισκαν ένα κακόβουλο πρόγραμμα.

Μικρές διαφορές σημειώθηκαν στη λίστα με τις χώρες που αποτελούν τις βασικές πηγές spam το γ’ τρίμηνο. Η Ασία παρέμεινε η Νο 1 πηγή spam (56,51%) ενώ ακολουθούν η Βόρεια Αμερική (20,09%) και η Δυτική Ευρώπη (13,47%).

Η πλήρης έκδοση του spam report για το γ’ τρίμηνο του 2013 είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της securelist.com.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.